Patiëntenstop in de thuiszorg

Organisaties komen geld tekort om iedereen te helpen

ALWIN KUIKEN en REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Het is een van belangrijkste maatregelen in de zorg: ouderen langer thuis laten wonen. Maar aanbieders hebben grote moeite om zorg te leveren aan alle ouderen die voorheen in een verzorgingshuis terecht konden. Al het hele jaar klagen ze over geldgebrek. Nu hebben in korte tijd twee aanbieders een patiëntenstop afgekondigd: begin augustus de kleine Brabantse Stichting Zorgcentra Rivierenland (SVZ), en deze week het veel grotere Zuid-Hollandse Vierstroom Zorg Thuis.

De laatste heeft maandag aan alle huisartsen in Zoetermeer laten weten geen nieuwe patiënten meer aan te nemen. Hoewel Vierstroom dit jaar in lijn met de bezuinigingen aan elke patiënt 17 procent minder uren besteedde, heeft de instelling in totaal 8 procent meer zorg geleverd - zorg waarvoor verzekeraar CZ niet wil betalen.

De patiëntenstop is een tegenvaller voor staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid). Nadat SP-Kamerlid Leijten vorige maand Kamervragen stelde over de Brabantse kwestie, zei hij de negatieve gevolgen van zo'n maatregel 'onacceptabel' te vinden. "Ik ga ervan uit dat aanbieders en verzekeraars in overleg met elkaar ervoor zorgen dat niemand verstoken blijft van zorg."

Hier zal het volgens Actiz, de belangenvereniging van onder meer thuiszorgaanbieders, niet bij blijven. Volgens een woordvoerder hebben de zorgaanbieders te maken met duizenden extra ouderen, en krijgen ze te weinig geld. Eerder deze maand becijferde Actiz een tekort van 242 miljoen voor dit jaar.

Zorgbestuurders zijn vooral boos dat verzekeraars eisen dat ze alles tot een overschrijding van 5 procent zelf betalen. "Het hele jaar is ons door verzekeraar CZ gezegd dat we er wel uit zouden komen", zegt Jeroen van den Oever, voorzitter van Fundis, waar Vierstroom Zorg Thuis onder valt.

"Wij zijn daarom doorgegaan met zorg leveren. Pas onlangs hoorden we dat we een groot deel zelf moeten betalen. CZ heeft ons dus gewoon aan het lijntje gehouden."

Jos de Blok, voorzitter van Buurtzorg Nederland, de grootste aanbieder van wijkverpleging van Nederland, maakt zich zorgen. "Bij ons speelt zoiets nog niet, maar als anderen hiertoe overgaan, zullen we het nog drukker krijgen. Dan kan het ook voor ons moeilijk worden."

In Zoetermeer, waar Vierstroom en Buurtzorg de twee grote spelers zijn, lijkt dat al gaande. Zowel het LangeLand Ziekenhuis als SGZ, een koepelvereniging van huisartsen, laten weten dat ook Buurtzorg in Zoetermeer al geregeld 'nee' verkoopt. Zowel de huisartsen als het ziekenhuispersoneel bellen daarom sinds deze week dagelijks uren met kleinere aanbieders in de wijde omtrek. Ze vrezen dat ook die binnenkort geen plek meer hebben.

Verzekeraar CZ dacht volgens een woordvoerder dat de gesprekken met Vierstroom nog liepen. Volgens CZ is de eis om 5 procent overschrijding zelf te betalen 'geen harde'. Van den Oever wijst daarop op een e-mail waarin CZ aangeeft dat er landelijk is afgesproken dat 'minimaal 5 procent van de oorspronkelijke productieafspraak voor eigen rekening van de zorgaanbieder blijft'. Dat is volgens CZ nodig om de 'prikkel van de transitie te handhaven'. Oftewel: een goede stimulans om het zuinig aan te doen.

Pagina 9

'Verzekeraar betaalt extra zorg niet'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden