Patiëntenfederatie voert lobby voor EPD

(ANP) Beeld
(ANP)

De patiëntenfederatie NPCF voert een krachtige lobby voor het digitale patiëntendossier (EPD) van minister Klink. Tegelijkertijd ontvangt de federatie van Klink tonnen subsidiegeld, alleen al voor die EPD-lobby. Critici noemen de NPCF een spreekbuis van de minister. Hoe onafhankelijk is de NPCF?

Financiële documenten, subsidieverzoeken en communicatieplannen van de patiënten- en consumentenfederatie NPCF ademen dienstbaarheid aan het beleid van minister Klink (volksgezondheid). De NPCF wil 'draagvlak creëren' voor het elektronisch patiënten dossier; wil 'een belangrijke aanjaagrol spelen' en de 'zorgconsument als hefboom laten fungeren ter bevordering van het elektronisch patiëntendossier'.

Het zijn formuleringen die keer op keer terugkeren in de imposante stapel subsidie-aanvragen die de NPCF de afgelopen jaren bij VWS indiende. „Deze organisatie laat zich opzichtig voor het karretje spannen van minister Klink”, zegt een oud-huisarts.

Trouw vroeg onder meer bij de overheid documenten op over de financiering van EPD-projecten van de NPCF. In de afgelopen drie jaar heeft de NPCF van VWS zo’n twee miljoen euro ontvangen aan subsidies voor projecten in relatie tot het Elektronisch Patiënten Dossier. Dat geld kwam bovenop de vaste subsidies die de federatie ontving, gemiddeld 1,3 miljoen per jaar. In 2008 kreeg de NPCF naast de vaste subsidie, voor tal van projecten (inclusief die voor het EPD) bijna 3,5 miljoen van VWS.

„De kritiek op onze organisatie raakt me’’, zegt Atie Schipaanboord, directeur beleid en innovatie van de Nederlandse Patiënten- en Consumenten Federatie. „Als ik terugkijk, dan vind ik dat we het project EPD op een hele zorgvuldige en onafhankelijke manier hebben gedaan.”

De agenda van patiëntenorganisaties is te nauw verweven geraakt met die van de overheid en dit heeft zijn uitwerking niet gemist, vindt Margo Trappenburg, bijzonder hoogleraar sociaal-politieke aspecten van de verzorgingsstaat aan de Universiteit van Amsterdam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden