Patiënten willen wiet, maar werkt het wel?

null Beeld anp
Beeld anp

Stop met het voorschrijven van wiet, tot het effect ervan bewezen is. Dat vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Dirk Waterval

Huisartsen moeten cannabis niet meer voorschrijven als pijnstiller, ook al zien zij de vraag ernaar sterk toenemen. Dat is het nieuwe wietstandpunt van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

De wetenschappelijke vereniging vindt het bewijs voor een pijnstillend effect te mager. En dat terwijl mogelijke bijwerkingen als sufheid wél duidelijk zijn. Alleen in de laatste levensfase en wanneer dan niets anders helpt zou cannabis nog nuttig kunnen zijn: sommigen kunnen zich er euforisch of 'prettig versuft' door voelen.

"We zeggen niet dat het niet werkt, meer dat er op dit moment niet genoeg bewijs is", zegt schrijfster van het standpunt Monique Verduijn van het NHG. Bovendien is de stof niet geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, waarmee volgens Verduijn niet genoeg duidelijk is of de bijwerkingen wel opwegen tegen de mogelijke voordelen.

De weg naar wiet

Ondertussen weten steeds meer patiënten de weg naar wiet te vinden. Zij kunnen cannabis in verschillende vormen tot zich nemen: door te inhaleren, er thee van te trekken of een olie-extract onder de tong te druppelen. Volgens Stichting Farmaceutische Kengetallen schreven artsen het vorig jaar 50.000 keer voor, vijf keer zo vaak als in 2012. Dat komt onder meer doordat cannabisolie sinds 2015 op recept verkrijgbaar is. Dat de interesse groot is onder patiënten blijkt ook uit het groeiend aantal steden met informatiepunten voor het illegaal bestellen van cannabisolie.

Overigens bestaat wel degelijk bewijs voor het wegnemen van sommige klachten door cannabis, maar dan niet van het soort waarvoor je bij de huisarts geholpen wordt. MS-klachten, Gilles de la Tourette, verdwenen eetlust - volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis, dat in opdracht van het ministerie van VWS gecontroleerd medische wiet teelt, zou cannabis bewezen verlichting bieden bij dit soort klachten. Maar voor het merendeel daarvan stuurt de huisarts door naar de specialist. Het NHG neemt bewijs voor verlichting bij die zogeheten tweedelijnszorg dan ook niet mee in het standpunt.

Lees ook: In je achtertuin wietplanten kweken tegen de pijn, mag dat?

Middels een strafproces wil een thuisteler een uitspraak uitlokken: mogen die paar wietplanten voor eigen gebruik nu wel of niet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden