Patiënten waren de dupe van dwaas prijssysteem

Apothekers mogen nooit meer hun schappen vullen met te dure medicijnen.

De kranten stonden er bol van: de prijzen van merkloze geneesmiddelen gaan drastisch omlaag. Zelfs buitenlandse partijen kijken met verbazing naar de prijsdalingen die met ingang van komend weekeinde mogelijk blijken. De fabrikanten/importeurs van deze merkloze geneesmiddelen hebben maandenlang met juridische procedures zorgverzekeraars proberen tegen te houden. Zonder succes: sinds de laatste verlossende uitspraak van de Rechtbank Breda staat vast dat zorgverzekeraars een individueel ‘preferentiebeleid’ mogen voeren –een voorkeursbeleid dus, waarbij ze uitsluitend het laagst geprijsde product vergoeden.

Het heeft prijsverlagingen van wel 94 procent opgeleverd. Ineens blijken zorgverzekeraars nog lagere inkoopprijzen te kunnen verwerven dan apothekers. Nu dit mogelijk is gebleken is het natuurlijk niet waarschijnlijk dat zorgverzekeraars deze positie ooit nog prijs zullen geven.

Nederland had de afgelopen tien jaar een dwaas prijssysteem. De inkoopmacht lag bij de apothekers. Patiënten hebben de afgelopen jaren veel te veel betaald voor geneesmiddelen. Het belang van deze patiënten vraagt erom dat de geschiedenis van de afgelopen tien jaar zich niet kan herhalen.

Apothekers hebben zich verzet tegen de veranderingen. Op het eerste gezicht lijken ze zich druk te maken om de patiënt. Hun repliek is dat patiënten nu een geneesmiddel krijgen in een ander doosje. Het nieuwe beleid van verzekeraars om alleen het laagst geprijsde (merkloze) medicijn te vergoeden, zou een bedreiging zijn voor de kwaliteit van de farmaceutische zorg. Een rookgordijn. Qua werkzame stof verandert er immers niets voor de patiënt. Bovendien is bekend, uit de declaraties van apothekers, dat zij zelf veelvuldig van fabrikant wisselen. Het was een publiek geheim dat ze dat doen vanwege inkoopvoordelen. Nu het financiële voordeel niet meer bij hen terechtkomt, maar bij de verzekerde, voorzien zij grote problemen? Geen geloofwaardig argument.

Een ander mogelijk probleem dat apothekers signaleren is dat zij nu financieel fors gaan inleveren en dat sommigen het hoofd niet boven water zullen kunnen houden. Ook hier dringt de vraag zich op of sympathie op z’n plek is. In tal van markten is het gebruikelijk dat de bomen niet jaar in jaar uit tot in de hemel groeien. Na de vette jaren komen nu de magere jaren. Het zij zo.

Vanuit het verleden moeten apothekers voldoende reserves hebben opgebouwd om deze overgangsfase te kunnen overleven. Het aantal apotheken in Nederland is de laatste jaren fors gestegen. Een kind begrijpt dat dat te maken heeft met het gemak waarmee het geld verdiend kon worden. Voor een goede patiëntenzorg waren veel van deze apotheken in ieder geval niet nodig. Voor de totale kosten van de zorg is het alleen maar goed dat overbodige apotheken verdwijnen.

Na jarenlang de apotheker als troetelkind gezien te hebben, begrijpen de fabrikanten/ importeurs nu dat zij serieus rekening moeten houden met de partij die de rekening betaalt: de zorgverzekeraar.

De Zorgverzekeringswet met zijn in gang gezette marktwerking tussen zorgverzekeraars staat er garant voor dat de voordelen bij de verzekerden terechtkomen. Tegen de achtergrond van de steeds maar oplopende kosten van de zorg is deze meevaller meer dan gewenst. En de verzekerden zullen het positieve resultaat van de prijzenslag snel in hun premie terugzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden