Patiënten tot 2017 verstoken van schildkliermedicijn

ANP

Het veelgebruikte schildkliermedicijn Thyrax, waar eerder dit jaar een tekort aan ontstond, is pas vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar weer leverbaar. Dat maakte het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gisteren bekend.

Het tekort is ontstaan doordat de productie van het medicijn werd verplaatst van Oss naar Duitsland. Op de nieuwe locatie is meer tijd nodig om het productieproces op orde te krijgen. Door die verhuiskwestie zijn ruim 300.000 Nederlanders gedwongen over te stappen naar een ander medicijn met de werkzame stof levothyroxin. Dat geeft soms complicaties.

Thyrax is verreweg het meest gebruikte middel voor schildklierpatiënten in Nederland. Zeven op de tien schildklierpatiënten slikken Thyrax, twee op de tien nemen het alternatieve middel Euthyrox. De tabletten zijn bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten.

Thyrax wordt in Nederland door het bedrijf Aspen Pharma Trading op de markt gebracht. Minister Schippers van volksgezondheid maakte eerder dit jaar bekend dat de boete die farmaceutische bedrijven kunnen krijgen voor het verwijtbaar veroorzaken van een tekort aan medicijnen bijna twintig keer zo hoog wordt. Hiervoor is nog wel een wetswijziging nodig.

Intussen schakelt zorgverzekeraar VGZ voor nieuwe diabetespatiënten over op een goedkoper medicijn dan het vaak gebruikte Lantus. VGZ gaat onderzoeken of de insulinevariant Abasa ook geschikt is voor bestaande diabetespatiënten. Hun overstap zou vele miljoenen euro's besparen.

De invoering van het nieuwe medicijn gaat volgens VGZ in overleg gegaan met Diabetesvereniging Nederland en de Nederlandse Diabetes Federatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden