Patiënten praten mee over basiszorg

'Zorg moet wel betaalbaar blijven'

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Artsen, specialisten en patiënten mogen de komende tijd meedenken over 'solidaire' bezuinigingen op het basispakket. Minister Schippers (volksgezondheid) geeft hen een half jaar de tijd om met concrete voorstellen te komen over geneeskundige zorg, medicijnen en medische hulpmiddelen die niet langer (deels) vergoed hoeven te worden. Dat kondigde de bewindsvrouw gisteren aan bij het programma 'Buitenhof'.

Het basispakket dreigt steeds uitgebreider te worden terwijl Schippers juist anderhalf miljard moet gaan bezuinigen. Doorgaans adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de minister, maar die adviezen veroorzaken altijd een boel commotie omdat er altijd wel belangenverenigingen zijn die vinden dat juist die behandeling of dat medicijn niet uit het basispakket mag verdwijnen. Niettemin hoopt Schippers dat het CVZ zich de komende zes maanden eveneens wil buigen over suggesties. Mocht er over een half jaar niets op tafel liggen, dan gaat de bezuiniging toch door, waarschuwde Schippers. "Over tien jaar wil ik ook nog een goede en betaalbare zorg hebben", aldus de minister.

Patiënten- en artsenorganisaties zijn blij met de oproep. Volgens de patiëntenvereniging NPCF ziet Schippers in dat de eerdere manier van werken dweilen met de kraan open was. "Dokters en patiënten kunnen nu gaan meebepalen welke zorg helpt en welke zinloos is. Een goede zaak." Dat vindt ook de artsenfederatie KNMG. "Dat levert veel meer draagvlak op. Je kunt beter mét mensen praten, dan óver mensen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden