Patiënten mogen thuis dossier inzien

Iedereen kan binnenkort thuis vanaf de tablet of laptop zijn medisch dossier inzien. Deze 'digitale zelfbeschikking' krijgt de zegen van een meerderheid van de Eerste Kamer. Na jaren van discussie is er definitief een wet die de uitwisseling van medische gegevens regelt.

Huisartsen, medisch specialisten en apothekers krijgen door de nieuwe wet regels voor de manier waarop ze gegevens uitwisselen. Voor hen verandert er in de praktijk weinig. Negentig procent van de zorgverleners is al aangesloten bij een landelijk 'schakelpunt', waar ze snel de medische gegevens van hun patiënten kunnen inzien.

Het zijn de patiënten zelf die de grootste verandering gaan beleven: er komt een beveiligde website waar iedereen zijn dossier kan inzien. Nu is er ook al recht op inzage, maar patiënten moeten daarvoor eerst langs bij de arts, die hen een printje meegeeft. Straks kan inzage op elk moment van de dag, vanuit huis. Patiënten kunnen ook aanvinken welke zorgverleners er bij hun medisch dossier mogen, en welke niet.

Juist over dat thuis inzien voerde de Eerste Kamer nog een stevig debat. De SP en GroenLinks vinden de privacy onvoldoende gewaarborgd. De SP is bang dat bedrijven jacht gaan maken op medische dossiers, die voor hen een goudmijn zijn. "De overheid moet mensen hiertegen beschermen, veel patiënten kunnen de risico's niet inschatten", aldus SP-Kamerlid Don. Een internetondernemer voorspelde in 'Nieuwsuur' dat 'de helft van de Nederlanders' medische gegevens zal willen afstaan in ruil voor persoonlijk gezondheidsadvies via de telefoon of de tablet.

Ook hield de senaat zorgen over de privacy en het toezicht. Op initiatief van D66 nam de senaat unaniem twee moties aan om deze kwesties beter te regelen. De wet zelf werd aangenomen, alleen SP, GroenLinks en PVV stemden tegen. Veel andere fracties lieten doorschemeren dat ze er pragmatisch in staan: liever nu een wet dan wéér jaren discussie. Vijf jaar geleden sneuvelde het 'elektronisch patiëntendossier' in de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden