Patiënten Lelystad hoeven niet meer de stad uit voor een knie-operatie

Relinde Weil (links) en Leonie Boven vormen de raad van bestuur van ziekenhuis St Jansdal. Hun ziekenhuis in Harderwijk moest het ziekenhuis in Lelystad wel overnemen om zelf te kunnen blijven bestaan. Beeld Bram Petraeus
Relinde Weil (links) en Leonie Boven vormen de raad van bestuur van ziekenhuis St Jansdal. Hun ziekenhuis in Harderwijk moest het ziekenhuis in Lelystad wel overnemen om zelf te kunnen blijven bestaan.Beeld Bram Petraeus

St Jansdal gaat ook in Lelystad patiënten opnemen. Het betreft planbare ingrepen, zoals een knieoperatie. Het ziekenhuis rekent op een omzet van 50 miljoen in Lelystad.

Patiënten van St Jansdal in Lelystad kunnen later dit jaar in hun eigen ziekenhuis terecht voor operaties waarbij ze moeten overnachten. Dat zeggen bestuurders Relinde Weil en Leonie Boven tegen Trouw.

Tot dusver waren alleen dagbehandelingen voorzien in het vroegere MC Zuiderzee. St Jansdal hield het plan geheim, om geen valse verwachtingen te wekken. Nu heeft het ziekenhuisbestuur intern groen licht. Bovendien draait nu de basiszorg in Lelystad, met 1400 patiënten per week. Dat moet nog oplopen tot bijna 1900.

Het aanbod wordt uitgebreid met planbare ingrepen waarvoor patiënten maximaal drie nachten blijven, zoals knieoperaties. Het gaat om ingrepen bij relatief gezonde patiënten, bij wie geen complicaties worden verwacht. Het ziekenhuis wil zo inwoners van Lelystad beter bedienen, en de locatie in Harderwijk ontlasten. De acute verloskundige zorg en 24-uurs spoedeisende hulp keren niet terug. Dat is volgens St Jansdal niet te betalen. Wel blijft er een spoedpoli voor hulp overdag.

Boosheid

De inwoners van Lelystad reageerden eerder boos op het verdwijnen van zorg, mede omdat minister Bruins (medische zorg) had gezegd dat er acute zorg in Lelystad moest blijven. “Er was enorm veel boosheid, gericht op St Jansdal”, zegt Weil. “Terwijl wij juist de partij zijn die iets doet.” St Jansdal moest het ziekenhuis in Lelystad wel redden, zo blijkt uit haar verhaal. “We werkten veel met MC Zuiderzee samen. Wij kregen bijna 20 procent van onze patiënten via hen. Als het ziekenhuis was weggevallen, was het maar helemaal de vraag of wij zelfstandig door hadden gekund.”

Weil en Boven begonnen al in juni met de voorbereidingen van een mogelijke overname. “Er waren zoveel signalen. Ze konden bijvoorbeeld geen jaarrekening leveren. Tussen juni en oktober hebben we alle scenario’s doorgerekend. We hadden onze raad van toezicht, medische staf, ondernemingsraad en patiëntenraad al gepeild.” Toen het ziekenhuis in oktober failliet ging, kon St Jansdal snel handelen.

Weil en Boven rekenen erop dat ongeveer de helft van de patiënten van MC Zuiderzee het ziekenhuis trouw blijft. Onder de vorige eigenaar lag de omzet rond de 100 miljoen euro, zegt Weil. Ze denkt in Lelystad uit te komen op de helft daarvan. In Harderwijk is de omzet zo’n 160 miljoen euro. Een gezamenlijke omzet van rond de 200 miljoen is volgens de bestuurders voldoende voor een gezond ziekenhuis.

Bedreiging

Hoeveel patiënten blijven, is afwachten. Er woedt een strijd om de patiënt. St Jansdal kreeg van de curatoren 18.000 dossiers van patiënten die bij MC Zuiderzee onder behandeling waren. Zo’n 2000 dossiers zijn al opgevraagd door andere zorgaanbieders of door patiënten zelf. Het gaat bijvoorbeeld om het gecontroleerde vertrek van een van de afdelingen naar Almere. Bij 200 tot 300 dossiers gaat het om ‘losse’ patiënten, die mogelijk naar concurrenten gaan.

Tien voormalig specialisten van MC Zuiderzee begonnen voor zichzelf in de omgeving van het ziekenhuis. Volgens Weil vormen die klinieken een bedreiging voor de afdelingen reumatologie, kaakchirurgie en orthopedie van St Jansdal. “Voor hen is dit een uitdaging erbij, in een tijd waarin ze alles van de grond moeten opbouwen.”

Weil en Boven geloven in een ziekenhuis, met veel specialismes onder één dak, waarbij verschillende specialisten werken in hetzelfde patiëntendossier en de ene afdeling de andere kan subsidiëren. Een winstgevende afdeling als orthopedie maakt de verliesgevende spoedpoli mogelijk. “Dan is het wel belangrijk dat we het hele pakket kunnen blijven doen”, zegt Weil.

St Jansdal kreeg van de klinieken de wind van voren, toen het besloot geen bloedonderzoek te doen of foto’s te maken voor concurrenten. Is de patiënt niet de dupe van alle strijd? “Of je nou bloed prikt bij St Jansdal of bij een zelfstandig laboratorium aan de overkant van de straat, ik zie het probleem niet”, reageert Weil. “Als je gaat winkelen bij Albert Heijn, is daar ook niet een hoekje van de Jumbo. Niemand zegt: ‘Wat is dat nou onhandig voor het winkelend publiek.’ Patiënten kunnen ook kiezen voor de geborgenheid en het integrale aanbod van ons ziekenhuis.”

Lees ook:

De slag om de patiënt bedreigt de zorg in Lelystad

Een deel van de patiënten lijkt het nieuwe St Jansdalziekenhuis in Lelystad de rug toe te keren. Dat brengt de toekomst van het zorgaanbod in Flevoland in gevaar.

In het voormalig MC Zuiderzee kun je na de overname door St Jansdal niet zomaar meer bloed laten prikken

De zelfstandige klinieken in Lelystad doen er alles aan om patiënten niets te laten merken van de ruzies met het St. Jansdal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden