Patiënten boos over wijziging vergoeding medicijnen

UTRECHT (ANP) - Patiëntenorganisaties zijn woedend over voorstellen om de vergoeding van dure geneesmiddelen, met name bestemd voor kankerpatiënten, per 1 januari 2008 te veranderen. Ze hebben minister Klink van Volksgezondheid daarover deze week een brief gestuurd.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) voorziet dat individuele patiënten niet meer de medicijnen krijgen die het best tegen zijn of haar ziekte helpen. De NFK is bang dat het beschikbare budget van ziekenhuizen bepalend is voor de vraag welke medicijnen aan patiënten worden voorgeschreven. Volgens woordvoerder C. van Bezooijen van de federatie zou het best zo kunnen zijn dat zieken een goedkoop geneesmiddel krijgen dat in hun specifieke geval minder goed werkt.

De NFK hoopt dat de Tweede Kamer of minister Klink van Volksgezondheid een stokje steken voor het voorstel dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kort geleden heeft gepresenteerd.

Duizenden euro's

Sommige medicijnen kosten duizenden euro's per kuur. De financiering ervan is al jaren een probleem in de Nederlandse gezondheidszorg. In 2006 bepaalde minister Hoogervorst dat de ziektekostenverzekeraars 80 procent van de kosten van dure geneesmiddelen voor hun rekening moesten nemen en dat ziekenhuizen zelf de andere 20 procent moesten betalen. Volgens de federatie van kankerpatiëntenorganisaties zijn sindsdien veel problemen rondom de financiering opgelost.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nu voorgesteld om per groep patiënten met dezelfde ziekte een aantal medicijnen te selecteren. Volgens Van Bezooijen wordt dan geen rekening meer gehouden met de specifieke situatie van de patiënt: ,,Is hij jong of oud, spelen nog andere ziektes bij de patiënt een rol, werken zijn nieren en lever nog goed; zaken die medisch gezien van groot belang zijn.''

Volgens de NFK wordt de vergoeding van de gebruike medicijnen vervolgens gebaseerd op de prijs van het goedkoopste geneesmiddel dat is geselecteerd. ,, De kans is heel groot dat ziekenhuizen het extra geld dat nodig is niet meer kunnen opbrengen voor de goede medicijnen, zodat de patiënt de dupe is.''

Ook de algemene koepel van patiëntenorganisaties NPCF is tegen de voorstellen van de NZa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden