Patiënt worstelt vaak met doordrukstrip

Patiënten hebben vaak moeite met het openen van medicijnverpakkingen. De problemen worden niet onderkend door apotheek en industrie.

Verpakkingen van medicijnen zijn voor veel patiënten een gruwel. Sommige gebruikers krijgen ze niet open. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Sommige patiënten zijn door de verpakkingsproblemen afhankelijk van de hulp van anderen.

Apothekers van Farmaceutische Wetenschappen in Utrecht analyseerden meldingen over geneesmiddelverpakkingen die tussen mei 2004 en december 2007 zijn binnengekomen bij het Meldpunt Medicijnen (www.meldpuntmedicijnen.nl) van DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik.

Apothekers zouden meer op verpakkingen moeten letten, vinden de onderzoekers. Uit de meldingen blijkt dat sommige patiënten vinden dat zij door hun apotheek niet serieus worden genomen. „Met gerichte instructie, advies en begeleiding zijn de problemen relatief eenvoudig te voorkomen”, aldus Katja van Geffen, Edmé Meuwese, Daphne Philbert en Marcel Bouvy.

Zij publiceren hun onderzoek in het Pharmaceutisch Weekblad, dat morgen verschijnt. Ook fabrikanten van geneesmiddelen en de overheid moeten beter toezien op de gebruiksvriendelijkheid van verpakkingen, vinden de vier. Er zouden bijvoorbeeld gebruikstests kunnen worden gehouden voor oudere proefpersonen.

Bij het meldpunt zijn tussen voorjaar 2004 en eind 2007 ruim zesduizend meldingen binnengekomen. 10 procent van de meldingen, afkomstig van 530 medicijngebruikers, gingen over medicijnverpakkingen. Ruim de helft van die meldingen betrof problemen met het openen van verpakkingen.

De meeste klachten komen voor bij doordrukstrips die volledig uit aluminium bestaan. Het materiaal is vaak te stug, waardoor de gebruiker de geneesmiddelen niet uit de strip kan drukken. Tabletten en capsules gaan daarbij soms zelfs stuk. Sommige strips bevatten een lipje waaraan getrokken moet worden om de tablet uit de verpakking te halen. Vaak wordt geklaagd dat dit stripje te klein is.

Dit lipje zit onder meer op verpakkingen van maagzuurremmers, zoals omeprazol. Meerdere patiënten gaven aan dat zij – in een enkel geval zelfs jarenlang – dachten dat ze te maken hadden met een doordrukstrip in plaats van een verpakking die ze zelf moesten openpellen.

Patiënten hebben ook moeite met het openen van containers met meerdere tabletten, het druppelen met oogdruppelflesjes, het verwijderen van zetpillen uit aluminiumstrippen en het legen van zakjes met poeder.

Volgens de onderzoekers investeren fabrikanten veel in verpakkingen om ze te laten voldoen aan de strenge eisen voor houdbaarheid en kindveiligheid. „Er wordt echter te weinig rekening mee gehouden dat vooral ouderen en mensen met een beperkte handfunctie vaak problemen hebben met de verpakking”, aldus de onderzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden