Patiënt weet niet wie beste zorg levert

Somber rapport Algemene Rekenkamer

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Wie is de beste arts, wat het beste ziekenhuis of verpleeghuis? Na zestien jaar vol ambitieuze initiatieven blijft de zorg het antwoord op deze vragen nog steeds schuldig.

Dat is de conclusie van de Algemene Rekenkamer over transparantie in de zorg. Kwaliteit kan worden gemeten met indicatoren en alleen al de laatste vijf jaar heeft het ministerie van VWS 31 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling en bepaling daarvan. Maar de meeste 'indicatorensets' zijn volgens de Rekenkamer te beperkt, te instabiel of gewoon onbruikbaar. Patiënten hebben er dus weinig aan. Dat geldt ook voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zorgverzekeraars, die zorg op basis van kwaliteit moeten inkopen.

Zo stelt de speciaal voor patiënten bedoelde overheidssite kiesbeter.nl nog steeds teleur. Van veel zorgverleners staan daar bijvoorbeeld alleen adresgegevens op. "Terwijl VWS in 2007 nog als eis stelde dat iedereen in 2011 hier inzicht zou moet kunnen krijgen in het aanbod en de kwaliteit van bijna de gehele zorg", schrijven de onderzoekers.

Het rapport schetst een somber beeld over de manier waarop indicatoren worden vastgesteld. Belangentegenstellingen tussen bijvoorbeeld zorgaanbieders en verzekeraars frustreren dit proces. Desnoods worden daarbij ook veto's uitgesproken. Indicatoren beschrijven bovendien te vaak het zorgproces in plaats van dat ze de uitkomst daarvan melden. "Verder zien we dat partijen 'in het veld' bestaande samenwerkingsverbanden loslaten", waarschuwt de Algemene Rekenkamer. Vaak volgen dan wel nieuwe initiatieven tot transparantie - maar die moeten zich vervolgens eerst weer bewijzen.

In haar reactie laat minister Schippers (volksgezondheid) weten dat het glas 'halfvol' is, met 'perspectief op verbetering'. De 31 miljoen euro is goed besteed, zegt ze. Ziekenhuizen herkennen nu, dankzij indicatoren, sneller problemen in de zorg . Zorgverzekeraars kopen bovendien steeds vaker ingewikkelde zorg in met kwaliteitsindicatoren in de hand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden