'Patiënt moet meebetalen aan second opinion'

ArchieffotoBeeld anp

Als het aan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) ligt, betalen patiënten voortaan mee als ze een second opinion willen. Zo'n nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost volgens hen veel geld. En volgens de Orde is de uitkomst zelden anders.

Patiëntenfederatie NPCF zet daar echter grote vraagtekens bij. 'Er zijn nauwelijks cijfers voorhanden van het aantal mensen dat een second opinion aanvraagt en al helemaal geen cijfers van hoeveel patiënten een andere diagnose krijgen na zo'n second opinion', aldus NPCF-directeur Wilna Wind. 'De Orde heeft dus geen enkele onderbouwing voor het voorstel.'

OMS-voorzitter Frank de Grave wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid en Welzijn) het voorstel overneemt als bezuinigingsmaatregel. 'We willen niet dat de second opinion helemaal wordt verboden, maar de drempel mag wel wat hoger. Dat er een soort drempel is, zou wel redelijk zijn', aldus De Grave op Radio 1.

De mogelijkheid om een second opinion aan te vragen zit nu in het basispakket. Iedereen kan er dus aanspraak op maken. 'De reden dat mensen een tweede mening willen, is vaak dat de communicatie tussen arts en patiënt niet optimaal is', aldus Wind.

Volgens haar is het belangrijk dat arts en patiënt elkaar begrijpen. 'Dan is een second opinion minder vaak noodzakelijk.' De NPCF zal mensen niet aanmoedigen een second opinion aan te vragen, maar de federatie zegt te vaak te horen dat arts en patiënt niet op één lijn zitten en dat de patiënt niet genoeg wordt betrokken bij de keuze voor een behandeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden