Patiënt mag dossier pilfabrikant zien

De fabrikant van pijnstiller Vioxx moet marketingplannen laten zien aan patiënten, besliste de rechtbank.

Geneesmiddelfabrikant MSD in Haarlem moet aan gebruikers van een pijnstiller het registratiedossier en de marketingplannen laten zien. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. De pil moest enkele jaren geleden van de markt worden gehaald wegens ernstige bijwerkingen.

MSD verzette zich voor de rechter tegen de inzage in interne documenten, zoals marketingplannen. Maar de rechter vindt dat patiënten die ziek werden na het slikken van de pijnstiller, moeten kunnen nagaan hoe het middel destijds door de fabrikant in Nederland in de markt is gezet.

Het gaat om het middel Vioxx, dat in 2004 wereldwijd door Merck – het moederbedrijf van MSD – van de markt werd gehaald na meldingen van hart- en herseninfarcten bij gebruikers.

Wereldwijd zijn er duizenden rechtszaken aangespannen tegen Merck. In Nederland stapten zeventien slachtoffers en één nabestaande van een Vioxx-gebruiker naar de rechter. Zij maakten die stap nadat in 2007 Merck de zaak in de VS voor bijna vijf miljard dollar schikte met 27.000 eisers. Slachtoffers uit het buitenland werden van die schikking uitgesloten.

De advocaat van de Nederlanders, Daniëlle Zwartjens van Beer Advocaten, wil in de zaak tegen MSD eerst vaststellen of het bedrijf met Vioxx willens en wetens ’een gebrekkig product’ op de markt heeft gebracht.

Pas daarna zou er een schadevergoedingsprocedure volgen. MSD verzette zich eveneens tegen de procesgang die Zwartjens voor ogen had. Maar de rechtbank is het met de advocate eens dat een tijdrovende en kostbare schadeprocedure achterwege kan blijven, als niet wordt vastgesteld dat Vioxx een gebrekkig product was.

MSD heeft de rechter gevraagd om hoger beroep mogelijk te maken tegen het tussenvonnis. Dat verzoek is toegewezen. Het bedrijf heeft drie maanden om in appèl te gaan tegen de uitspraak.

Volgens artsen is Vioxx destijds door MSD zeer agressief gepromoot. Volgens sommigen zou het bedrijf daarbij ook het voorschrijven van het middel, buiten de geregistreerde indicaties om, hebben gestimuleerd.

De rechtbank heeft bepaald dat de inzage van de bedrijfsdocumenten achter gesloten deuren zal gebeuren. De stukken worden niet openbaar gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden