Patiënt kan uitstekend uit de voeten met zelfstandigheid

Er komt meer zorg die bepaald wordt door de vraag van de patiënt. Maar nog steeds komen de diagnose die een arts stelt en zijn therapie niet altijd overeen met de wensen en verwachtingen van patiënten.

Dat speelt vooral bij gehandicapten en chronisch zieken een rol. Zij weten vaak al zoveel over hun eigen ziekte dat de informatie die een arts geeft niet veel toevoegt. Deze patiënten willen gewoon herverdeling van macht: gelijkwaardig kunnen participeren in de maatschappij.

Participatie in de zorgverlening van chronisch zieken en gehandicapten verdient financiële ondersteuning. Er zijn diverse patiëntenplatforms, er is het Patiëntenfonds en zorginstellingen kennen cliëntenraden. Maar op zulke terreinen is de patiëntenbeweging nog kwetsbaar. Waarom is de zo noodzakelijke structurele financiering uit de verzekeringspremies van deze 28 platforms nog niet geregeld? En hoeveel instellingen hebben een cliëntenraad die de directeur terug kan fluiten?

Participatie van chronisch zieken in de ontwikkeling van medische en paramedische hulpmiddelen is eveneens noodzakelijk. Doven zijn zeer goed in staat mee te denken over alles wat komt kijken bij de toepassing van een nieuw ingenieus mechanisch binnenoor, het cochleaire implantaat.

Een goede, reeds bestaande oplossing voor de versterking van de emancipatie van de patiënt is het patiëntgebonden budget. Chronisch zieken en gehandicapten ontvangen geld of vouchers en bepalen zoveel mogelijk zelf aan welke hulp zij die willen besteden.

Ook de speciale poliklinieken voor suikerpatiënten of voor vrouwen van wie gedacht wordt dat zij mogelijk borstkanker hebben, blijken tot ieders tevredenheid te werken.

Veel gehandicapten en chronisch zieken voelen zich goed. Zij blijken eersterangs burgers te zijn. Hun identiteit wordt niet meer uitsluitend bepaald door aandoening of ziekte. Zij hebben erkenning van hun 'anders' zijn en ondervinden steun bij het zich volwaardig handhaven in de maatschappij. Zij hebben toegang tot huisvesting, onderwijs en werk. Ontmedicaliseren blijkt onderdeel van hun zoektocht naar weerbaar burgerschap. Maar helaas zijn er ook zieken, gehandicapten die niet op de eerste maar op de tweede rang zitten. Hun burgerschap verdient versterking.

Dat geldt overigens net zozeer voor patiënten met een acuut probleem. Ook zij moeten over medische informatie kunnen beschikken, zodat ze kunnen kiezen tussen behandelingen.

Internet presenteert gelukkig steeds meer overzichten van lokale wachttijden in ziekenhuizen, zodat patiënten ervoor kunnen kiezen naar een ander ziekenhuis te gaan.

Maar ook andere keuzebehoeften spelen een rol. Kan ik mijn eigen tolk meenemen? Is er een imam onder de geestelijke verzorgers? Zullen we een eigen moslimkliniek oprichten? Het is de maatschappelijk bewuste ziektekostenverzekeraar die straks zorgt dat op zulke vragen een antwoord is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden