'Patiënt is de grote verliezer'

Eerste Kamer unaniem tegen Elektronisch Patiëntendossier

Het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is van de baan. De Eerste Kamer stemt het wetsvoorstel waaraan sinds 1997 is gewerkt volgende week unaniem weg.

"De patiënt is de grote verliezer", zei minister Schippers van volksgezondheid gisteren na afloop van de vergadering van de Eerste Kamer. Hoewel zij de volledige Kamer tegenover zich vond, weigerde zij haar wetsvoorstel in te trekken. Schippers: "Natuurlijk wist ik van tevoren dat dit voorstel moeilijk lag. Maar het is zo belangrijk voor de patiënt, dat ik het de moeite waard vond het door te zetten. Alle verbeteringen die erin zitten op het gebied van privacy van de patiënt en standaardisatie van gegevens zijn nu weg. Natuurlijk, regionaal kunnen ook gegevens worden uitgewisseld, maar die uitwisseling is veelal niet veilig. Dit voorstel stelde daaraan juist hoge eisen."

De Eerste Kamer zette over de hele linie grote vraagtekens bij de grootschaligheid van het EPD en bij de waarborgen rondom privacy en betrouwbaarheid van de uit te wisselen gegevens. Gisteren probeerde Schippers aan de bezwaren deels tegemoet te komen door voor te stellen het EPD voorlopig te beperken tot een medicatiedossier. Ook wilde Schippers de instemming van de patiënt met de gegevensuitwisseling anders regelen: toestemming vooraf (opt-in) in plaats van bezwaar achteraf (opt-out). Het was voor de Kamer niet voldoende. De Eerste Kamer wil dat nu eerst gewerkt wordt aan een veilige, betrouwbare gegevensuitwisseling in en tussen regio's. Daartoe zou de minister in één nieuw wetsvoorstel de normen moeten vastleggen.

Schippers wees dit van de hand. Zij zoekt liever aansluiting bij bestaande wetten en regelingen. Op een ander punt is ze het wel eens met de Kamer. Nu er geen wettelijke basis komt voor het EPD, trekt zij ook de financiële steun voor het landelijk schakelpunt (60 miljoen per jaar) in.

MEER NIEUWS OP VANDAAG 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden