Patiënt gaat nota arts controleren

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

In de loop van volgend jaar krijgen patiënten na een medische behandeling inzage in de declaraties die artsen of ziekenhuizen naar de zorgverzekeraars sturen. De zorgaanbieders moeten zorgen voor begrijpelijke rekeningen, zodat de patiënten kunnen controleren of ze kloppen.

Met deze toezegging kwam minister Schippers van volksgezondheid gisteren tegemoet aan PVV, PvdA, CDA en D66. De verwachting is dat met '13 miljoen controleurs erbij' (aldus het VVD-Kamerlid Anne Mulder) fraude in de zorg bestreden kan worden. Schippers gaat de komende tijd in gesprek met de zorgverzekeraars over het inzichtelijk maken van de rekeningen.

De omvang van de zorgfraude of 'wittejassencriminaliteit', zoals CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot het noemt, is onbekend. Het PVV-Kamerlid Reinette Klever noemde een bedrag van vijf miljard euro, maar Schippers kon dat niet bevestigen. Op aandringen van de Kamer laat zij nog eens onderzoeken om hoeveel geld het gaat. In 2003 is dat ook al eens gedaan, maar dat leverde geen concrete cijfers op.

Bij het 'fraudeloket' van de PVV zijn de afgelopen twee maanden 600 meldingen van fraude binnengekomen. Volgens Klever is dat nog maar het topje van de ijsberg.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden