'Patiënt bij opname beter op bacteriën controleren'

(ANP)

Ziekenhuizen moeten beter kijken of nieuwe patiënten bacteriën meedragen die resistent zijn tegen antibiotica. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit een eerste onderzoek onder twintig ziekenhuizen. Werd daar eenmaal een dergelijke bacterie aangetroffen - met een groot besmettingsgevaar en zonder de mogelijkheid deze te doden met antibiotica - dan grepen behandelaars over het algemeen goed in, zegt de inspectie.

Dat verkleint de kans op een drama zoals twee jaar terug in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam, waar iedereen bleef afwachten en de klebsiellabacterie zeker drie levens eiste.

Toch worden de bestaande procedures om al bij opname in te schatten of iemand een dergelijke bacterie met zich meedraagt, na verblijf bijvoorbeeld in een 'verdacht' land, te weinig nageleefd. De opkomst van bacteriën die niet meer met antibiotica bestreden kunnen worden is al langere tijd een grote zorg van verschillende gezondheidsorganisaties, ook wereldwijd.

Verder is het met de hygiëne redelijk goed gesteld, constateert de inspectie uit dit eerste onderzoek onder een minderheid van de ziekenhuizen. Toch zijn er nog steeds ziekenhuizen die niet de regel respecteren 'werkkleding aan, sieraden af' en zo toch nog de kans op besmetting vergroten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden