Column

Patermoord

Pater Frans van der Lugt Beeld REUTERS
Pater Frans van der LugtBeeld REUTERS

Er is nieuws dat je zo diep raakt dat je voor even je richtpunten kwijt bent. Dit gebeurde gisteren toen ik las dat pater Frans van der Lugt door gemaskerde onbekenden is vermoord.

Sylvain Ephimenco

Deze man van vrede, die weigerde een oorlogsgebied te verlaten uit compassie met het leed van de plaatselijke bevolking, was ook een man van God. Een man die zijn geloof in dienst van zijn medemens stelde en de mogelijke consequenties van zijn weigering om het Syrische Homs te verlaten, zonder aarzeling aanvaardde.

Want Pater Frans van der Lugt was ook bewust van de nieuwe missie die hij door omstandigheden toegeworpen kreeg: de wereld alarmeren over de verschrikkingen en de honger in de belegerde stad. Journalisten uit tal van landen wisten hem te vinden. Op YouTube klonk de roep van de oude, verzwakte man dramatisch: "We willen niet sterven in een zee van ellende en leed. We willen leven." Ja, ook Van der Lugt wilde blijven leven en daarom werd hij een steeds grotere bedreiging. Maar voor wie?

Ideale schuldige
Gisteren liet gouverneur Talal al-Barazi van de provincie Homs geen twijfel over de schuldvraag bestaan. Hij wees met stelligheid naar al-Nusra als opdrachtgever en uitvoerder van de moord. Het djihadistische al-Nusrafront is een vertakking van het terroristische Al-Kaida en heeft een sidderende reputatie op het gebied van wreedheid. Al-Nusra is ook verantwoordelijk voor de martelingen en de moord op vele christenen afgelopen najaar in het Syrische dorp Sadad. Daar verwoestten djihadisten ook kerken en winkels van christenen. De ideale schuldige is altijd snel gevonden.

Ik moest aan de moord op de zeven Franse monniken van Tibhirine in 1996 in het door burgeroorlog verscheurde Algerije. Een drama dat in 2010 de kern werd van de film 'Des hommes et des Dieux'. In 1996 werd de zevenvoudige executie op het conto van de islamitische GIA geschreven. Bijna niemand die daaraan twijfelde. Maar bijna twintig jaar later en na tal van nieuwe onthullingen en getuigenissen, blijkt het aannemelijker dat de moorden een geheime operatie waren van het seculiere Algerijnse regime. Door de GIA verantwoordelijk voor de moorden te stellen, kon het regime de rebellen discrediteren en op meer steun van Frankrijk rekenen.

Wreedheid
Zou zoiets in Homs niet aan de gang kunnen zijn? Van der Lugt was vooral hinderlijk voor het regime van president Assad. Hij getuigde via video's en Skype-verbindingen van de wreedheid van zijn leger dat de stad omsingelt en inwoners laat verhongeren. Hij bleef maar hameren en hopen op bemoeienis van 'de wereld', die 'niet kan blijven toekijken'. Waarom zouden de djihadisten die het lot van de pater deelden en ook gras moeten eten, hem executeren?

Levend was de met internationale media communicerende pater van een zeker nut voor de belegerde djihadisten. Deze moord heeft gisteren internationaal enorme weerklank gekregen. Voor het regime van Assad is dit een welkome ontwikkeling. Het betekent wat extra (morele) steun in zijn strijd tegen djihadisten die vreedzame goddienaars zomaar vermoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden