Pater wil dat Vaticaan kerksluiting terugdraait

Bisschop Hurkmans (m) van het bisdom Den Bosch. Beeld anp
Bisschop Hurkmans (m) van het bisdom Den Bosch.Beeld anp

Een pater uit Esbeek protesteert bij het Vaticaan tegen de samenvoeging van rooms-katholieke parochies in het bisdom Den Bosch. De wijze waarop de Nederlandse bisschoppen talloze katholieke kerken sluiten, strookt volgens Piet van Mensvoort niet met het kerkelijk wetboek.

Robin de Wever

Als het protest van Van Mensvoort gegrond wordt verklaard, moet bisschop Hurkmans van Den Bosch de sluiting van de St. Adrianuskerk Esbeek (bij Tilburg) ongedaan maken en de fusie van de parochie met Biest-Houtakker, Diessen en Haghorst (tot 'Heilige Norbertus-parochie') terugdraaien.

Ook andere parochies protesteren tegen gedwongen samenvoeging, maar zij moeten hun bezwaar eerst nog indienen bij het bisdom. Pas daarna kunnen ze hun zaak voorleggen in Rome. Het bisdom Den Bosch gaat tot 2015 van 230 naar vijftig parochies. Nu kerken leeglopen is sanering volgens de bisschoppen de enige verstandige keuze.

'Sluiting ging ten koste van het zieleheil, en dat mag niet'
Pater Van Mensvoort bestrijdt die opvatting. In zijn beroepschrift wijst hij het Vaticaan erop dat bisschoppen nooit kerken mogen sluiten als dat ten koste gaat van het zielenheil van gelovigen. Het sluiten van zijn kerkgebouw heeft er volgens de pater toe geleid dat extra mensen de kerk de rug toegekeerd hebben.

"Het kerkelijk wetboek is daar heel duidelijk over", zegt Van Mensvoort. "Mijn parochianen voelen zich geschoffeerd door de manier waarop het bisdom de kerk heeft gesloten. We werden pas op de hoogte gebracht toen het al te laat was."

'Minstens twaalf anderen maken ook bezwaar'
De kans dat het Vaticaan bisschop Hurkmans op de vingers zal tikken is groot, denkt voorzitter Ad de Groot van de stichting Bezield Verband. Die strijdt voor het behoud van zelfstandigheid van parochies. "Vorig jaar speelde een vergelijkbare zaak in de Amerikaanse stad Cleveland. Toen oordeelde de Congregatie voor de Clerus dat de bisschop zijn fusieplannen moest terugdraaien. Er is dus een precedent."

Minstens twaalf parochies zouden volgens De Groot een bezwaarprocedure voorbereiden. Een voorlichtingsdag voor verontruste katholieken, zaterdag in Amersfoort, is volgeboekt. Het bisdom Den Bosch is niet onder de indruk van de juridische strijdlust. Ook de Nederlandse bisschoppenconferentie vindt dat er goede argumenten zijn voor parochiefusies.

De St. Adrianuskerk in Esbeek Beeld Wikimedia/Reliwiki (JHGS)
De St. Adrianuskerk in EsbeekBeeld Wikimedia/Reliwiki (JHGS)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden