Pater Pio neemt bezit van Rome

Ongekend massaal stroomden de pelgrims gisteren naar Rome. Daar werd pater Pio zaligver-klaard - de man die op weg is de populairste heilige van de katholieken te worden.

Het was de één van de grootste menigtes die Rome ooit bijeen heeft gezien. Honderdduizenden pelgrims kwamen gisteren naar de Italiaanse hoofdstad om de zaligverklaring van pater Pio bij te wonen. Herkenbaar aan gele halsdoekjes, blauwe petjes, op de borst gespelde pater Pio-buttons en vlaggen waarop de herkomst van de groepen staat aangeduid.

Honderdzestigduizend kwamen naar het Sint Pietersplein, waar paus Johannes Paulus II de zaligverklaring uitsprak, tienduizenden in de straten daaromheen tot aan de Tiber. Nog eens 210 000 volgden de plechtigheid vanaf het plein 'San Giovanni in Laterano'. Daar werden zaterdag nog de 1 mei-concerten gehouden waar een reeks bekende Italiaanse popmuzikanten een talrijk publiek volgens traditie feestelijk had onthaald.

Op enorme televiesieschermen kon vanaf San Giovanni op 2 mei de plechtigheid voor pater Pio op het Sint Pieterplein worden gevolgd, evenals de festiviteiten die in het zuiden van Italië in het plaatsje San Giovanni Rotondo werden gehouden. Daar was Pio, de monnik en wondergenezer (1887-1968), immers de langste tijd van zijn leven werkzaam geweest en bekend geworden.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk noemde pater Pio een ootmoedige monnik die met zijn leven de wereld heeft verbaasd. De pater is een ,,levend evenbeeld van de lijdende Christus'' geweest. De handen, voeten en zij van de als Francesco Forgione geboren boerenzoon zouden gedurende vijftig jaar open wonden hebben vertoond die steeds weer gingen bloeden. Gelovigen zien daarin de stigmata, de littekens van de gekruisigde Christus.

Na voorbede en handoplegging door pater Pio zouden talloze mensen van ongeneeslijke ziekten zijn genezen. De destijds ernstig zieke Consiglia De Martino zou in november 1995 dankzij tussenkomst van Pio op wonderbaarlijke wijze zijn genezen. De paus, een groot vereerder van de monnik, erkende dit als een wonder. De nu 46-jarige Italiaanse woonde de mis op het Sint Pietersplein bij.

De televisieverbindingen tussen de drie plekken werden aan elkaar gepraat door bekende televisiepresentatoren. In de Italiaanse media is de laatste week veel geschreven over de vele heilig-en zaligverklaringen van deze paus, meer dan duizend zijn het er, waarvan meer dan achthonderd zaligverklaringen en driehonderd heiligen. Het is de helft van de hoeveelheid verklaringen van dit type gedaan door de kerk in de afgelopen driehonderd jaar.

Na de zaligverklaring van pater Pio werden gelijktijdig aan de muren van de Sint Pieter, de basiliek van Sint Jan van Lateranen en de kerk in San Giovanni Rotondo enorme portretten van de kersverse zalige onthuld. De pelgrims reageerden met luid applaus. Veel mensen huilden. Anderen vielen flauw.

Een aantal mensen van een gebedsgroep voor pater Pio uit Foggia is zeer onder de indruk van het evenement, ook al hadden ze vanaf hun plekje in de Via della Conciliazione, de lange brede weg die naar het Sint Pieterplein leidt, de paus niet kunnen zien. ,,We stonden te ver weg, maar konden het volgen op de maxischermen.''

Foggia ligt erg dicht bij San Giovanni Rotondo, maar de groep had deze reis naar Rome voor de zaligverklaring van de monnik niet willen missen en deze al enkele maanden geleden besproken. ,,Gisteravond zijn we om half twaalf vertrokken en vanochtend waren we hier. Straks gaan we weer terug.'' Voor hun sta-plek hadden ze al twee maanden terug een kaartje gekregen dat ook recht gaf op gratis openbaar vervoer in Rome. Hun touringcar hadden ze zelf georganiseerd.

Het was voor het eerst in jaren dat de burgemeester van Rome besloot om ten gevolge van de twee opeenvolgende grote evenementen het lokale busvervoer op 1 mei te laten rijden. Hij had meerdere malen de Romeinse bevolking opgeroepen bij mooi weer toch vooral de stad uit te gaan om de drukte te vermijden.

Maar na afloop is de burgemeester bijzonder tevreden: ,,Er is geen paniek uitgebroken, er zijn maar weinig mensen zonder plaatsbewijs gekomen. Dus we hebben alles goed in de hand kunnen houden.''

De middenstand rond het Vaticaan is niet te spreken over de gedraaide omzetten: ,,We hadden echt een veel grotere verkoop verwacht, maar de mensen willen niet kopen. Zo blijven we zitten met bergen pater Pio fotootjes en buttons en andere relikwieën,'' zegt een van de winkeliers in religieuze snuisterijen verongelijkt.

Toch gaan de vele boeken met titels als 'Pater Pio, leven, mysteries en wonderen' als warme broodjes over de toonbank bij een kraam aan het Sint Pietersplein. De paus intussen kondigde af dat voortaande 23ste september de feestdag zal worden van pater Pio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden