Pater Jan N. geeft misbruik toe en ontkent drogeren

Beeld epa

Pater Jan N. geeft toe dat hij in de jaren tachtig verschillende minderjarige jongens seksueel heeft misbruikt. Hij ontkent dat hij ze heeft gedrogeerd en daarna verkracht.

Dat heeft de 88-jarige salesianer woensdag verklaard tegen de rechtbank in Middelburg in een voorlopig getuigenverhoor over een misbruikzaak binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

De zaak is aangespannen door een 34-jarige man die als kind misbruikt werd door N.. Via een getuigenverhoor van kardinaal Simonis en anderen wil het slachtoffer vaststellen of een eis tot smartegeld kans van slagen heeft.

Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik toen hij in de jaren zeventig directeur was van een tehuis van de salesianen van Don Bosco in Rijswijk. Hij kreeg daarom ontslag. Toen N. in 1984 solliciteerde naar de functie van pastoraal medewerker in Terneuzen, is niet over het misbruikverleden van de pater gesproken, bijvoorbeeld met toenmalig bisschop Huub Ernst van het bisdom Breda. Ook in de parochie in Terneuzen kwam het verleden van de priester niet ter sprake.

In 1980 werd een zaak tegen de pater in verband met seksueel misbruik geseponeerd ondanks een bekentenis. Vier jaar later werd hij pastoor in Terneuzen. Ook daar werd hij veroordeeld wegens seksueel misbruik van, naar nu bekend, vijf of zes minderjarige jongens tussen 1987 en 1990.

Na de veroordeling door de rechtbank in Middelburg nam hij geen contact op met het slachtoffer. Ook bood hij geen excuses aan. De pater zei dat hij van plan was zijn excuses woensdag bij het verhoor te maken aan het 34-jarig slachtoffer uit Terneuzen. De 34-jarige man was echter niet aanwezig bij de misbruikzaak in Wijchen.

De man legde zelf in december als eerste een verklaring af in de reeks voorlopige getuigenverhoren voor de rechtbank in Middelburg. Daarin zei hij onder meer dat hij eind jaren tachtig en begin jaren negentig is gedrogeerd door de pater en twee keer is verkracht. Ook zouden er volgens het slachtoffer zeven kinderen in het Zeeuwse dorp Zaamslag door de pater zijn misbruikt en in Terneuzen nog eens vijftien.

Kardinaal Simonis, die ook is verhoord over de zaak, verklaarde eind januari dat hij niets wist van het misbruikverleden van de pater toen hij nog bisschop van Rotterdam was. Ook bisschop Huub Ernst die de pater salesiaan in 1984 zelf had aangenomen als pastoor in Terneuzen, was het niet bekend dat die zich eind jaren zeventig had vergrepen aan jongens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden