Pater geschorst om creatieve viering - 'Sanctie veel te zwaar'

null Beeld anp
Beeld anp

De Maarssense pater Harry Huisintveld is voor een jaar geschorst omdat hij op Witte Donderdag te sterk afweek van de traditionele liturgie. Een overdreven maatregel, vindt zijn parochie.

Huisintveld liet tijdens de viering in de Cosmas en Damaniuskerk in Abcoude het eucharistisch gebed, het Kyrie en het Gloria en drie schriftlezingen achterwege. Volgens Rome mogen die onderdelen op Witte Donderdag niet ontbreken.

De afwijking van de traditionele liturgie was geen provocatie, vertelt secretaris Peter van den Noord van parochie Sint Jan de Doper, waar de kerk in Abcoude onderdeel van is. 'Onze pater wilde er een mooie viering van maken en stelde een eigen liturgie op. Hij dacht dat het wel zou kunnen, maar als je de voorschriften erop naslaat kan het inderdaad niet.'

'Eucharistie was ongeldig, parochianen kwamen voor niets'
Het aartsbisdom toont zich nu onverbiddelijk: Huis in 't Veld mag een jaar lang geen eucharistie (het ritueel van brood en wijn) vieren in de parochie. Hij is ook ontslagen, al komt dat in de praktijk neer op een schorsing. Dat hij zich niet aan de voorschriften hield is volgens het aartsbisdom de ernstigste fout. 'Daardoor was de eucharistieviering ongeldig', schrijft het op zijn website.

'Gelovigen zijn vergeefs naar de viering zijn gekomen om het lichaam van Christus te ontvangen. De eucharistie is het belangrijkste sacrament, waarin de gelovigen hun verbondenheid met God en met elkaar vieren.' De omissie is volgens het aartsbisdom 'extra wrang' omdat Witte Donderdag in het teken staat van het Laatste Avondmaal, de gebeurtenis waar de eucharistie naar verwijst.

Parochie: reactie is overtrokken
Eerdere berichten dat hij alleen geschorst is omdat hij een zinnetje vergat uit te spreken kloppen niet, vertelt secretaris Van den Noord. 'Hij week op meer punten af van de traditie. Maar dat deed hij met de beste bedoelingen.'

Van den Noord zegt wel te begrijpen waarom het aartsbisdom dit soort liturgische vrijheid niet accepteert. 'Kardinaal Eijk is erg van de voorschriften. Onlangs wees hij parochies er al in een brief op dat ze zich aan de liturgische voorschriften moeten houden.' Woordvoerder Hans Zuidwijk vindt de strafmaat wel gepast. 'En je kunt je net zo goed afvragen waarom de sanctie niet zwaarder is', vertelt hij. 'In deze parochie is al eerder een akkefietje geweest met een pastoraal werker. Ze waren dus gewaarschuwd.'

Toch vindt de parochie de sanctie veel te zwaar. Van den Noord: 'Hij had ook kunnen zeggen: neem drie maanden een sabbatical of ga een tijdje op een cursus. Dit is wel heel drastisch.' Pater Huisintveld was maandag en dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden