'Pater Frans van der Lugt vermoord in Homs'

Pater Frans van der Lugt Beeld afp
Pater Frans van der LugtBeeld afp

De Nederlandse pater Frans van der Lugt is vanochtend tegen 8 uur (plaatselijke tijd) in de Syrische stad Homs vermoord. Gewapende mannen ontvoerden hem uit zijn woning en schoten hem met twee kogels door het hoofd. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuïeten laten weten.

Een Syrische activistengroep heeft de dood van de 75-jarige Van der Lugt bevestigd. Het zou gaan om een gerichte aanslag. Onder andere een gemaskerde man zou zijn klooster zijn binnengedrongen waarna verschillende schoten zijn gelost. Met de dood van Pater Frans als gevolg.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken legt uit dat het bevestigen van Van der Lugts dood moeilijk is. "Het is lastig om na te gaan wat er in Syrië gebeurt", aldus de woordvoerder tegen de Volkskrant. Nederland heeft namelijk geen ambassade in het door de burgeroorlog geteisterde land.

Van der Lugt, door velen ook wel pater Frans genoemd, woonde al vijftig jaar in Syrië. Naast priester was hij ook psychotherapeut. Opgegroeid in Amsterdam als bankierszoon, vertrok hij voor zijn studie als jezuïet naar het Midden-Oosten. In totaal woonde hij vijftig jaar in Syrië. De afgelopen maanden maakte zich vooral hard om de prangende situatie in zijn woonplaats Homs en omstreken wereldkundig te maken.

'Ik vertrek niet'
Ondanks de dreigende situatie in Homs weigerde Van der Lugt zijn woonplaats te verlaten. "Ik laat mijn mensen niet in de steek", was zijn verweer. "Ik zeg altijd, als iemand in zijn huis zit, dan vraag je niet waarom hij blijft", zei hij ook. Trouw-journaliste Fernande van Tets sprak hem op 15 februari. Hij had niets. Geen eten, geen hulp van buiten. De pater en een aantal overgebleven lotgenoten overleefden op onkruid en granen. Toch bleef hij optimistisch. "Ik geloof in de goedheid van de mens", zei hij toen nog in het interview.

Jezuïeten in Nederland vreesden al veel langer voor het leven van Van der Lugt. In augustus sloegen ze alarm. Toen hadden ze al tijden niets van de pater vernomen. "We vinden het natuurlijk doodeng", was hun reactie. De pater naar Syrië om de banden tussen mensen van verschillende religies te versterken en opende er een spiritueel centrum. Aan oproepen van het ministerie van buitenlandse zaken om het land te verlaten, gaf hij geen gehoor.

'Help ons'
Veel bekendheid verwierf Van der Lugt met zijn internationale oproep in januari. Toen vroeg hij in een YouTube-filmpje om hulp. Hij vreesde dat de honger in Homs zou leiden tot massale sterfte. In het filmpje zei Van der Lugt: "Hallo, ik ben pater Francis. Ik praat tegen u vanuit de belegerde stad Homs. Wij christenen en moslims leven in moeilijke omstandigheden. Mensen hebben niets te eten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden