Pater Frans kon nog maar één keer op de voorpagina

Pater Frans van der Lugt werd maandagochtend voor zijn huis in Homs, Syrië, met twee kogels in zijn hoofd geëxecuteerd. We zijn nu bijna een week verder en de moedige pater lijkt alweer een beetje vergeten. Ten onder gegaan in het nieuwsgeweld over de Krim en de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Ook in deze krant. "Pater Frans van der Lugt mag niet worden vergeten", schreef kerkhistoricus Paul van Geest woensdag op de opiniepagina van Trouw. Mogelijk vermoedde hij al dat de jezuïet die dag nog slechts een rimpeling in het wereldnieuws zou zijn. "De eerste christenen vierden de eucharistie meestal op de graven van de martelaren in de wetenschap dat door hen de wereld toch echt beter was geworden, maar de mensheid is zo ontzettend vergeetachtig", besloot Van Geest zijn bijdrage.

En inderdaad, we hebben op de redactie maandag al - de dag dat het nieuws over pater Van der Lugt bekend werd - serieus gediscussieerd of dit op de voorpagina afgedrukt moest worden of niet. Moest toch niet het nieuws voorop over de situatie in Oost-Oekraïne, met alle implicaties van dien voor Europa? Is Syrië in dit perspectief niet een ver-van-ons-bed-show voor onze lezers?

Militair historicus Christ Klep schreef bijna een maand eerder over dit dilemma in onze krant. Waarom we de oorlog in Syrië niet begrijpen en het Krim-conflict wel, legde hij op 18 maart uit. "Wij hebben in Syrië geen logische ijkpunten, geen grijpbare ankers. Ons oog wordt bovenal getroffen door een schijnbaar ongeremde orgie van geweld en bloedvergieten", stelde Klep. "We hoeven het niet met Poetin en zijn generaals eens te zijn, maar kunnen hun handelingen thuisbrengen als de realpolitieke voortzetting van buitenlands beleid met militaire middelen. Kortom, we onderkennen het schaakspel dat zich op de Krim-bühne voltrekt."

Die overwegingen zullen ongetwijfeld een rol hebben gespeeld in de achterhoofden op de redactie. We kijken naar de nieuwsontwikkelingen, wegen die tegen elkaar af, waarbij het uitgangspunt bijna altijd is in hoeverre er gevolgen zijn voor de positie van Nederland en of onze lezers dat moeten weten.

Toch besloten de meest betrokken chefs, Harriët Salm en Leo Hoogerwerf, een in memoriam over de vermoorde pater op de voorpagina te zetten. Syrië is inderdaad een conflict waar niemand meer een touw aan kan vastknopen, maar de dood van Van der Lugt symboliseert het lijden van de Syrische bevolking, concludeerden ze. "Tegen de ellende in, ondanks de verschrikkingen om hem heen, bleef hij geloven in vrede en verzoening", schreef collega Marije van Beek in de dinsdagkrant.

Er waren lezers die de volgende dag boos waren over de kop boven het verhaal, 'Onverzettelijkheid kost pater Frans het leven'. "Kogels namen zijn leven, niet zijn onverzettelijkheid. De kop suggereert dat als de pater minder onverzettelijk was geweest hij nog zou leven." Dit woord kon in die context inderdaad wat ongelukkig overkomen. In het artikel echter wordt deze karaktereigenschap juist geprezen. Pater Frans wilde niet wijken voor geweld en bloedvergieten.

Zodoende kwam de Nederlandse pater op de voorpagina en schreven we op pagina 3 uitgebreid over het Krim-conflict dat inmiddels tot steeds grotere en gevaarlijke proporties lijkt uit te groeien. De afweging van chef dag Harriët Salm: "De situatie in Oekraïne zal voorlopig blijven voortduren en we kunnen de pater nog maar één keer op de voorpagina zetten. Dat is nu."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden