Patentenkijkdag voor ondernemers

Onderzoeksinstituut TNO zoekt mensen die uitvindingen op de markt kunnen brengen

REPORTAGE | JORIS BELGERS

BUSSUM - Aangespoord door een enthousiaste verkoper klimt een lijvige man aarzelend op een apparaat dat het midden houdt tussen een bureau en een hometrainer. De Oxidesk, 'een dynamische flexwerkplek die overgewicht, rugklachten en RSI tegengaat'. "Een ideetje van vorig jaar", zegt Job van de Kieft van onderzoeksinstituut TNO. Een product dat nu door een ondernemer in de markt gezet wordt.

De Oxidesk was een patent dat vorig jaar nog bij TNO op de plank lag. Het onderzoeksinstituut heeft meer ongebruikte patenten liggen. TNO onderzoekt in opdracht, vaak genoeg stuitten de onderzoekers op ideeën waar ze op dat moment niks mee kunnen. In de hoop geld en expertise te vinden om deze producten alsnog op de markt te brengen, organiseerde TNO in het Bussumse theater Spant! een soort kijkdag voor ondernemend Nederland.

Bij sommige standjes gaat het over zeoliet of gaschromatografie. Er is een nieuw concept om MRI-scanners uit te lijnen. Maar er zijn ook verrassend alledaagse toepassingen: met stoom gefrituurde kroepoek, waar de onderzoekers op kwamen toen ze bezig waren met onderzoek naar stoomdrogen. "We gaan mee met de trend voor lightproducten", vertelt onderzoeker Florian Hübner die de vetvrije snacks aan geïnteresseerde ondernemers uitdeelt.

Of neem de zichzelf herstellende lak. Bij 150 graden wordt de verf vloeibaar waardoor beschadigingen verdwijnen. Met de föhn krassen in auto of tafelblad verwijderen? Het kan, beloven de onderzoekers. Het patent behoeft nog wat ontwikkeling, vandaag hopen ze een ondernemer te vinden die voor de uitvinders de brug naar de markt vormt.

Cor Rops legt zijn patent voor koeling met waterdamp uit - honderd keer zo efficiënt als reguliere waterkoeling. Ideaal voor microprocessoren, zegt hij. Lia van de Vorle luistert geïnteresseerd. "Werkt het ook in wat grotere ruimtes?", vraagt ze. Onderzoeker en ondernemer wisselen technische termen uit, en daarna elkaars kaartje. Van de Vorle heeft de opdracht om voor Artsen Zonder Grenzen een efficiënte koelmethode voor medicijntransport te vinden. Deze waterdampkoeling zou uitkomst kunnen beiden.

Vanaf vandaag hebben ondernemers anderhalve maand om een haalbaarheidsvoorstel in te dienen, vertelt Van de Kieft. Op basis daarvan kiest TNO haar zakenpartner. "Wij willen het liefst dat onze uitvindingen zo zinvol mogelijk worden gebruikt. De ondernemers die hier rondlopen zien commerciële kansen in de ideeën die onze onderzoekers niet meteen opmerken. Het is heel leuk wat daaruit kan komen."

Het TNO werkt op deze dag samen met MKB Nederland - en niet de grote bedrijven - omdat het midden- en kleinbedrijf flexibel is, zegt Van de Kieft. "Omdat we onze patenten zo snel mogelijk op de markt willen hebben. Bij grote bedrijven moet een idee eerst door allemaal interne commissies heen. Deze mensen kunnen direct aan de slag met de concepten die ze hier zien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden