Patagonisch verlangen

De zomer -dat is voor de televisie een soort Bermuda-driehoek. Je zeilt er binnen, zonder te weten wanneer precies, en voor je het weet is de wind weggevallen, de zee zo glad als een meer en om je heen niets dan eindeloze herhaling. Maar nog is het niet zo ver. In het verre Amerika zorgt een gemummificeerd popidool nog voor een briesje, dat bij ons liefst twee publieke zenders tegelijk bezighield, maar na de not guilty-uitspraken is de wind even snel weer gaan liggen als hij was opgestoken. Je voelt na afloop toch iets van teleurstelling. Geen drama, geen storm.

Kort ervoor waren we nog in een andere driehoek beland. Bij BNN was 'The Bridget Triangle' te zien, een serie waarin Bridget Maasland bekende Nederlanders ontvangt voor een ultrakorte doe-vakantie in Patagonië. De titel van het programma staat met grote letters geschilderd op de reusachtige camperbus waarmee ze worden rondgereden. Ik moet bekennen dat ik graag naar reisprogramma's kijk en ook van reizen houd en dat ik ook best graag door Bridget zou worden uitgenodigd om net als Ronald Giphart en Daphne Bunskoek na 24 uur vliegen bij een kampvuurtje aan het kraakheldere bergmeer van Lago Moreno te filosoferen over kinky-taal in bed, maar ik ben een veel te onbekende Nederlander om voor al die andere onbekende Nederlanders die ook wel door Bridget hadden willen worden uitgenodigd, ook maar in de verste verte interessant te zijn.

Toch heb ik in bed heus wel eens iets schunnigs gezegd, maar we willen dat liever horen uit de mond van een schrijver als Giphart of een ontbijt-tv-presentatrice als Bunskoek en Maasland, ja Maasland kun je altijd in beeld brengen, het maakt niet uit, ze past overal bij, de hele wereld staat haar goed. Bovendien moet je bij Bridget ook je vitaliteit tonen, als een gaucho paard rijden bijvoorbeeld of abseilen (Giphart: ,,Ik zie dit Harry Mulisch of Hella Haasse nog niet doen'') of een vis vangen en die vitaliteit, die is de bekende Nederlander bij BNN wel toevertrouwd. Michael Jackson zie ik evenwel nog niet in de camper belanden.

Zelf schiet ik in dit opzicht ook ernstig tekort. Het vitaalst voel ik me nog als ik zwierig op mijn Gazelle het tweeënhalve meterlange pad van mijn voortuin inzwaai en precies bij de standaard tot stilstand kom. Maar daar haal je Patagonië niet mee.

Eigenlijk is 'Kruispunt' meer een programma voor mij. Daarin deze week een reportage over vijftigers die nog een keer vader worden. Ik ben er zelf zo een. Maar ik zag geen al te plezierig beeld. Zo kwam Cees van Hoorn (57) voorbij die op straat voor de opa van zijn kind wordt aangezien en bekroop me het gevoel dat die kinderwagen straks vanzelf in een rollator zou veranderen. En zijn jeugdige partner Judith, zo aanschouwde ik met steeds droger wordende mond, leek ook al afscheid te hebben genomen.

Kruispunt. RKK. Nederland 1. 12 juni.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden