Pat Buchanan sluit 'bestand van San Diego'

SAN DIEGO - Het laatste obstakel voor een rimpelloze en succesvolle Republikeinse conventie is verdwenen nu Pat Buchanan, de nog enig overgebleven rivaal van presidentskandidaat Bob Dole, heeft besloten tot een 'staakt het vuren'. In elk geval tot aan de verkiezingen van november zal de representant van de uiterst conservatieve vleugel van de partij zijn verschil van opvattingen met Dole niet meer breed uitmeten.

Tijdens een bijeenkomst voor zijn eigen achterban in het Californische Escondido, op veilige afstand van de officiële conventiestad San Diego, riep Buchanan alle geledingen van de Republikeinse partij op om althans de komende tien weken de handen ineen te slaan om president Bill Clinton en vice-president Al Gore te verslaan en ze “al hun bezittingen ten oosten van de Potamac-rivier te ontnemen”.

Die opdracht geldt, aldus Buchanan, niet alleen de baronnen en de edelen in de partij, maar ook het boeren-volk met hun hooivorken - een verwijzing naar zijn eigen luidruchtige en opstandige achterban, zoals hij die tijdens de voorverkiezingen van het afgelopen voorjaar dikwijls heeft gebezigd.

“Het bestand van San Diego”, zoals Buchanan het noemde, is mogelijk geworden doordat de Republikeinse partij vorige week heeft besloten een anti-abortus-partij te blijven.

“Waar we bij waren is onze partij een Buchanan-partij geworden”, aldus de voorman van de populistische rechtervleugel. Op dat moment wenste Buchanan niet zijn steun aan Dole te betuigen. Hij noemde in zijn twintig minuten durende toespraak de naam van de presidentskandidaat niet eens.

Maar de verwachting was gisteravond dat Buchanan binnen elke uren formeel de kandidatuur van Dole zou gaan steunen. Met zijn stellingname heeft Buchanan definitief zijn dreigement beëindigd dat hij zich van de Republikeinen zou afkeren en als vertegenwoordiger van een derde partij aan de verkiezingen zou meedoen als de conventie niet genoeg van zijn ideeën in het officiële beleid zou opnemen. Naast de abortus heeft Buchanan dit voorjaar ook een halszaak gemaakt van de handelspolitiek van de Verenigde Staten en het immigrantenbeleid. Buchanan staat een rigoureuze bescherming van de eigen handelspositie voor en bijkans een stopzetting van de immigratie, dus ook de legale.

Abortus

De conventie ging afgelopen avond van start met het aanvaarden van het verkiezingsprogramma. Dat was niet meer dan een formaliteit, want vorige week was dat programma al vastgesteld door een speciale commissie, waarin alle vijftig afvaardigingen van de staten waren vertegenwoordigd. Het laatste strijdpunt tussen de verschillende vleugels in de partij werd, althans voorlopig, uit de weg geruimd met het 'compromis' over de abortusparagraaf. Het minderheidsstandpunt dat de vrouw zelf moet kunnen beslissen of ze de zwangerschap zal afbreken of laten voortduren werd als 'aanhangsel' aan het officiële, zeer beperkende standpunt toegevoegd. Daarmee werd voorkomen dat, net als vier jaar geleden in Houston, de partij haar verschillen in opvatting breed voor het oog van de televisiecamera's zal gaan uitmeten.

- Meer nieuws op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden