Update

Pastoor weigert uitvaart na euthanasie

Pastoor Van der Sluis voelt zich gebonden aan de regels die de Nederlandse bisschoppen met elkaar hebben afgesproken. © ANP Beeld
Pastoor Van der Sluis voelt zich gebonden aan de regels die de Nederlandse bisschoppen met elkaar hebben afgesproken. © ANP

In Liempde (Noord-Brabant) is ophef ontstaan na de weigering van pastoor Norbert van der Sluis om de uitvaart te verzorgen van een man die had gekozen voor euthanasie.

ANP/Redactie

De pastoor vertelde vandaag dat hij ook niet wilde dat een collega de plechtigheid in zijn kerk zou overnemen. De familie van de overledene moest uitwijken naar een kerk in Sint-Oedenrode.

Onbegrip
Vrijwilligers hebben zich teruggetrokken en kunstenaars die werken voor een veiling zouden leveren, doen dat nu niet. Ze begrijpen niet waarom de pastoor geen collega wilde inschakelen.

Van der Sluis zegt zich gebonden te voelen aan de regels die de Nederlandse bisschoppen met elkaar hebben afgesproken. Zij hebben bepaald dat mensen die voor euthanasie kiezen, geen recht meer hebben op een kerkelijke uitvaart.

'Bij euthanasie moet ik nee zeggen', aldus de pastoor. 'Ik kan het voor mijn geweten dan niet verantwoorden dat ik wel een collega zou toestaan de mis in mijn kerk te verzorgen.'

'Kerkelijke straf'
'Het lijkt wel een kerkelijke straf die de overledene postuum wordt opgelegd.' Zo reageert directeur Petra de Jong van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwilllig Levenseinde.

Voor zover de NVVE bekend, is het voor het eerst sinds 2002, het jaar dat euthanasie een wettelijk recht werd in Nederland, dat een katholieke geestelijke openlijk weigert een uitvaart te verzorgen van iemand die euthanasie heeft laten plegen.

Excuses aanbieden
De pastoor moet zijn excuses aanbieden en zijn beleid wijzigen. Doet hij dat niet, dan kan er beter een andere pastoor komen. Volgens vicevoorzitter Tini van den Berg heeft het kerkbestuur dat zo aan het bisdom Den Bosch laten weten. Morgen is er een gesprek.

Het kerkbestuur begrijpt het standpunt van de pastoor, maar is verontwaardigd dat hij geen collega wilde vragen om hem te vervangen. De overleden man kon daardoor geen uitvaart krijgen in Liempde. Zijn familieleden moesten voor de plechtigheid uitwijken naar Sint-Oedenrode, waar de pastoor wel bereid was een kerkelijke uitvaart te verzorgen.

Telefoontjes
'We hebben het er heel moeilijk mee', aldus de vicevoorzitter. 'De familie had geen slachtoffer mogen worden van de tweeslachtigheid over de regelgeving. Als bestuur willen we dat de kerk openstaat voor alle mensen.'

Van den Berg heeft 'veel, heel veel' telefoontjes gehad van parochianen die meeleven met de familie. Hij schat dat 40 tot 45 vrijwilligers zo verontwaardigd zijn dat ze voorlopig niet meer willen meedoen aan een eerder opgezette actie voor behoud van het orgel.

Geen simpele kwestie
Het bisdom Den Bosch kan niet zeggen welke pastoor goed is omgegaan met de uitvaart van de man die vorige week vrijdag in Liempde na euthanasie is overleden.

Volgens een woordvoerder wijst de kerk actieve euthanasie af. 'Het is echter geen simpele kwestie van de een heeft gelijk en de ander niet', staat in een persverklaring.

Priesters wordt gevraagd het standpunt van de kerk duidelijk met de betrokkenen te communiceren. Pastoor Norbert van der Sluis zou dat ook hebben gedaan. 'Priesters moeten tot het laatst toe liefde en zorg geven aan de persoon en uiteindelijk hem of haar aan God toevertrouwen', aldus de verklaring van het bisdom. De woordvoerder wil verder niet op de kwestie ingaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden