Pastoor weigert kind lesbisch stel te dopen

Een pastoor uit Waalre heeft geweigerd het kind van een lesbisch stel te dopen. Een pastoor mag die afweging zelf maken, maar in de praktijk zullen de meeste pastoors anders beslissen. Dat heeft het bisdom Den Bosch gisteren laten weten in reactie op berichtgeving in het Eindhovens Dagblad.

Twee vrouwen uit de Willibrordusparochie uit Waalre benaderden de pastoor, Ad Verest, met het verzoek hun dochter te dopen. De pastoor zou hebben geantwoord dat het bisdom Den Bosch dit niet toestaat. Een pastoor uit Eindhoven bleek wel bereid het meisje te dopen.

In een reactie zei hulpbisschop Mutsaers van Den Bosch dat de Waalrese pastoor zich vergist. Weliswaar staat de rooms-katholieke kerk een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen niet toe, maar dat is nog geen reden om een kind het doopsacrament te weigeren. Dat kan wel gebeuren als een pastoor betwijfelt of de ouders de doopbelofte (dat zij hun kind katholiek zullen opvoeden) zullen waarmaken.

Een woordvoerder van het bisdom zei gisteren dat pastoors hun eigen afweging mogen maken. De Waalrese pastoor zou het bisdom niet om advies hebben gevraagd. Het bisdom hoorde het verhaal via de krant. Pastoor Verest zelf was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

De eigen afweging van pastoors leidt met enige regelmaat tot frictie tussen parochianen en geestelijken. In Reusel weigerde toenmalig pastoor Luc Buyens in 2010 de communie aan Prins Carnaval, omdat die met een man leeft. Eenzelfde onrust heerste in Liempde, waar pastoor Norbert van der Sluis de uitvaart weigerde aan een man die voor euthanasie had gekozen. In Den Bosch scheurde een parochie omdat een aantal parochianen weigerde hulpbisschop Rob Mutsaerts te aanvaarden als interim-pastoor. De groep trad uit de rk kerk en begon voor zichzelf.

Velen wijzen de benoeming in 2010 van Rob Mutsaerts als hulpbisschop van Den Bosch aan als een keerpunt. Mutsaerts hecht volgens critici meer waarde aan het handhaven van regels dan aan het tonen van het pastorale gezicht van de kerk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden