Pasteitjes van bloemkool met eiersalade

Ingrediënten
Bakmateriaal: met bakpapier belegde bakplaten Deeg voor 12 stuks: 300 g tarwebloem, patent; 4 theelepels instantgist; 3 eetlepels olijfolie; 1 ei; 100 ml lauw water; 3 theelepels zout Vulling: 250 g zeer kleine bloemkoolroosjes; 150 ml tahin (sesampasta: Turkse winkel); 2 eetlepels citroensap; circa 100 ml water; 4 eetlepels fijngesneden peterselie; 2 tenen knoflook, uitgeknepen; zout Op het deeg: losgeklopt eiwit; losgeklopte eierdooier; sesamzaad

Bloemkool heeft een mistig verleden. Vast staat dat hij afstamt van de prehistorische koolfamilie. Maar de eerste bloemkoolrecepten zijn pas te vinden in middeleeuwse Arabische kookboeken (zoals Al-Baghdadi, 1226). De vroegste beschrijving van het gewas vinden we bij twee Arabische wetenschappers uit Moors Spanje (Ibn al-Awwam en Ibn al-Baitar, 12e en 13e eeuw).

Het lijkt erop dat onze meest geliefde groente van Arabische afkomst is. Hier een Libanese toepassing fatayir bil-qarnabit. Met een Libanese eiersalade (salata bayd masloeq): sla, dunne rode uieringen en fijngesneden rode peper uitstallen op een bord, overgieten met een saus van olijfolie, citroensap, uitgeknepen knoflook en zout. Plakken hardgekookt ei erop. Garneren met zwarte olijven en radijs. Voor wie mag: een glas shiraz.

Bloem mengen met gist. Olijfolie en ei toevoegen en zoveel water dat een kneedbaar geheel ontstaat. Kort kneden dan zout toevoegen; soepel deeg kneden (10 minuten machine). Uur in de kom rijzen onder vochtige doek.

De tahin mengen met sap en water zodat een mayonaise-achtige substantie ontstaat. Peterselie en knoflook toevoegen plus zout naar smaak. Deze saus mengen met de drooggedepte bloemkoolroosjes.

Oven voorverwarmen op 200¿C.

Het gerezen deeg op bestoven werkvlak uitdrukken tot een rechthoek; 12 stukjes knippen. Op bestoven werkvlak uitrollen tot rondjes van 12 cm diameter. Met eiwit bestrijken.

Middenop een schepje vulling leggen, rand van 3 cm vrijlaten. Het deeg van drie kanten naar boven klappen. De rand met bebloemde duim en wijsvinger dichtknijpen, gaatje openlaten bovenin. Deze 'driehoekjes' een kwartier toegedekt laten narijzen op de plaat. Met dooier bestrijken, bestrooien met sesamzaad.

Bakken: 15-20 minuten, middelste richel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden