Pastei van pastinaken

Ingrediënten
Bakmateriaal: beboterde vlaaivorm met losse bodem diameter 26 cm Vulling: 400 g geschilde pastinaken (500 - 600 g ongeschild), flink wat fijngesneden salie, 25 g maïzena, 3 dl melk, 100 g geraspte overjarige Goudse kaas. Korst: 75 g crème fraîche, 3 eetlepels olijfolie, 1 ei, 1¿ theelepel zout, 175 g zelfrijzend bakmeel, 3 eetlepels paneermeel.

Pastinaak? Nooit van gehoord voordat Marten Toonder tuinier Pee Pastinakel opvoerde. Later proefde ik pastinaak in Engeland, waar men bijvoorbeeld met Kerst hoegenaamd niet zonder de 'parsnip' kan. De vergeten-groente-mensen hebben gelijk dat we hier ooit ook zo op de pastinaca sativa gesteld waren: het was ingrediënt van onze 17e eeuwse hutspot, in de 18e eeuw verdreven door de neutraal smakende aardappel. De zuidelijke Nederlander Gheraert Vorselman noemt de groente zelfs al in Eenen Nyeuwen Coock Boeck (1560); hij geeft ze koud gekookt met fijngesneden kropsla, aangemaakt met azijn en koriander en warm als bebloemde gebakken plakjes. Nu ze zijn herontdekt wordt het tijd voor een wintertaart met pastinaken uit de keuken van Jan Salie en het bloemkoolsausje. Salie staat in menig Hollands kruidentuintje het hele jaar door bleekgroen te pronken. De stevige smaak doet het verbazend goed bij het zoetkruidige pastinaakaroma.

Pastinaken schoonmaken met een dunschiller. Als ze dik zijn hebt u minder nodig, want bij dunne valt er meer schil af. In plakken snijden; 3 minuten blancheren in ruim water met een scheut witte azijn. Koud spoelen en goed laten uitlekken.

Oven voorverwarmen op 225 ¿C.

Voor de korst crème fraîche, olie, ei en zout mengen. Met een mes door het bakmeel roeren. Snel een zacht deegje kneden. Op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een plak van 32 cm diameter. De vorm ermee bekleden.

De deegbak bestrooien met paneermeel, vullen met pastinaak, bestrooien met salie.

Maïzena losroeren met iets van de melk. De rest op matig vuur aan de kook brengen, met de losgeroerde maïzena al roerend een glad papje koken, goed mengen met de kaas. Meteen gelijkmatig uitstrijken over de pastinaken.

Op de onderste richel van de oven 30 minuten bakken. Bestrooien met nog wat salie.

Hierbij sla met een vinaigrette van balsamico-azijn, knoflook en olijfolie, waarop gedroogde tomaat en zwarte olijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden