Past een miljoenenstad wel bij Nederland?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Als landelijke krant moest Trouw toch wel een oplage van een paar miljoen hebben, dacht de collega van de Los Angeles Times die ik enkele jaren terug sprak bij een bezoek aan de VS. De LA Times had er een miljoen, maar dat was maar voor een stad, zij het een grote. Want hoeveel inwoners had Amsterdam alleen al, twee miljoen?

Ik moest het een paar keer herhalen, de mededeling dat Nederland geen enkele stad heeft met een miljoen inwoners. Even bekroop me het gevoel in een soort Madurodam te wonen.

Dat gesprek met de Amerikaanse collega was jaren geleden, maar ook op eigen bodem leeft het gemis van een miljoenenstad. Bijvoorbeeld bij Zef Hemel en Frank van Oort, allebei hoogleraar in grootstedelijkheid. Zonder zo'n miljoenenstad is er tegenwoordig geen economische groei meer mogelijk, zeggen ze. Dat heeft alles te maken met de digitalisering. Toen die nog in de kinderschoenen stond, was de verwachting dat je woonplaats er niet meer toe deed. Ook vanuit Jorwerd konden briljante ideeën de wereld in gestuurd worden, en vergaderen kon net zo goed per beeldscherm.

De ervaring leert dat het omgekeerde het geval is, zegt Zef Hemel. Het lijkt tegenstrijdig, maar juist omdat zoveel overleg digitaal gaat, voelen mensen de behoefte elkaar daadwerkelijk te ontmoeten.

Fysieke bereikbaarheid is belangrijk geworden. Daarom moeten alle activiteiten zich binnen dezelfde stad afspelen. Die stad moet dan wel echt groot zijn.

Waar halen we die grote stad vandaan? Moet Amsterdam dan maar verdubbelen, of is het een kwestie van wat steden aan elkaar plakken. Rotterdam, Delft en Den Haag bijvoorbeeld.

Tot nu toe is het enthousiasme voor een miljoenenstad niet erg groot. We hoeven alleen maar te denken aan het mislukte Randstadplan van minister Plasterk. Daar zat ook kinnesinne achter van bestuurders die hun positie nooit willen opgeven.

Maar heeft Nederland een miljoenenstad nodig? Ikzelf ben bang dat de problemen even hard mee zullen groeien met het formaat van de stad. Kleine steden, kleine zorgen, grote steden, grote zorgen, zoiets. Ach, ik heb niet de goede bagage om erover te oordelen. Ik heb nog meegemaakt dat mijn grootvader vanuit zijn dorp de kazen met paard en wagen naar de stad bracht om ze daar te verkopen. Die stad telde toen 20.000 inwoners.

Anders ligt dat voor de twintigers om mij heen. Voor hen speelt het leven zich in de stad af. Het platteland is afgeschreven. De ontwikkeling in Europese landen om ons heen geeft hen gelijk. Wat gebeurt er nog op het platteland in Frankrijk? Helemaal niets. Daar wonen nog wat hoogbejaarden en wat Nederlanders die rust zoeken, en daarmee heb je het gehad. Voor de Nederlandse jongeren die ik ken, ligt de toekomst in de stad. Want alleen daar bruist het.

Wat denkt u: is Nederland wel groot genoeg voor een miljoenenstad?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden