Passies

Naardense Matthüus. Het is 78 jaar geleden dat De Nederlandse Bachvereniging voor het eerst de Matthüus-Passion in de Grote Kerk in Naarden uitvoerde. Alle Naardense voorstellingen zijn uitverkocht, maar buiten Naarden is de Matthüus van de Bachvereniging ook te horen in Enschede, Muziekcentrum (12/4), Tilburg, Concertzaal (13/4), Aardenburg, St. Baafskerk (15/4) en Utrecht, Vredenburg (18 en 19/4). Jos van Veldhoven dirigeert, solisten zijn Gerd Türk, Jochen Kupfer, Johannette Zomer, Patrick Van Goethem, Charles Daniels en Peter Harvey.

Passiekoralen. In de Utrechtse Domkerk speelt Domorganist Jan Jansen op zaterdag 8/4 om 15.30 passiekoralen van J.S. Bach. Op het programma onder andere 'O Mensch bewein dein Sünde groß', 'O Lamm Gottes unschuldig' en Partita sopra 'Sei gegrüsset Jesu gütig'. De toegang is gratis.

Obrecht-passie? 'Passio secundum Matthaeum' staat er boven het werk, dat precies 500 jaar geleden voor het eerst werd uitgevoerd. Sommige musicologen schrijven deze passie van 25 minuten toe aan de vijftiende-eeuwse Zuid-Nederlander Jacob Obrecht. Het toonkunstkoor 'Messa di Voce' voert het werk met een instrumentaal ensemble onder leiding van Karel Smagge op 9/4 uit in de Waalse Kerk aan het Agathaplein in Delft (aanvang 15.00 uur). Verder muziek van Ockeghem, Josquin, Isaac en Senfl. Info: 015/2692346

Stabat Mater. Het Brabants Orkest en het Brabant Koor presenteren onder leiding van Marc Soustrot twee Stabat Maters, die van Haydn en Poulenc. Het klassieke Stabat Mater van Haydn en het neoklassieke werk van Poulenc worden uitgevoerd in de St. Petruskerk te Oirschot op 7, 8 en 9 april. Solisten zijn Anja Vincken, Franciska Dukel, Martin Homrich en Jochen Kupfer. Het concert op 9 april zal om 14.00 uur door de KRO rechtstreeks worden uitgezonden. Info en kaartverkoop: 073/6900999

Concertmuziek

Rotterdam - Japan. In navolging van het Koninklijk Concertgebouworkest gaat nu ook het Rotterdams Philharmonisch Orkest op tournee naar Japan. Mèt dirigent Valeri Gergjev. Janine Jansen gaat mee voor het vioolconcert van Max Bruch. Het orkest speelt Berlioz' Symphonie fantastique. Voorafgaand aan de tournee concerteert het RPhO met Gergjev en Jansen op 7/4 in de Rotterdamse Doelen.

Beethoven en Beck. Het Freiburger Barockorchester combineert bekende muziek van Beethoven met onbekende muziek van de onbekende Mannheimer Franz Beck. Diens ouverture tot de opera 'Pandore' staat op het programma. Fortepianist Robert Levin speelt Beethovens Derde pianoconcert en het orkest speelt onder leiding van Gottfried von der Golz de Derde symfonie van Beethoven. Dinsdag 11/4 in Muziekcentrum Vredenburg.

Kamermuziek

Het strijkkwartet is dood. Pierre Boulez nam deze uitspraak uit de jaren zestig terug, mede omdat het Arditti String Quartet, dat inmiddels 25 jaar bestaat, het tegendeel bewezen had. Muziekcentrum De IJsbreker organiseert in de Grote Zaal van het Tropenmuseum een concert waarop het Arditti kwartetten van Webern en Schönberg speelt. In het tweede kwartet van Schönberg zingt Claron McFadden de sopraanpartij. Het Arditti presenteert naast deze 'bekendere' kwartetten het Vierde strijkkwartet van Brian Ferneyhough en 'U Yu T'an' van de Mexicaanse Hilda Paredes.

Jazz

Het SJU Jazz Festival is een van de fijnste jazzfestivals in ons land vanwege de uitmuntende programmering. Op dit festival geen afgeknepen mini-concertjes, maar volwassen optredens van minimaal anderhalf uur. Morgenavond gaat de 2000-editie van start met concerten door de Kamikaze Ground Crew, het Nederlandse Tetzepi en de nieuwe groep Night Song van altist Arthur Blythe. Zaterdag treden aan 1 Step 7 Seas (met de suite 'Mephisto'), het trombonekwartet Slideride en het Ravi Coltrane Quartet. Zondag spelen Mark Helias' trio Open Loose en de Victor Bailey Band. Elke avond begint om halfacht.

Joshua Samson en Audible lifestream. Onder die naam presenteren Samson (percussie), Maarten Ornstein (basklarinet) en Dick van der Harst (bandoneon) muziek die zich ophoudt in een niemandsland tussen jazz, geïmproviseerde muziek, folk en moderne kamermuziek. De aanwezigheid van de bandoneon duwt de muziek af en toe in de richting van de Argentijnse tango, maar echte tango klinkt er geen moment. Vrijdag in het Laktheater in Leiden.

Jaime Rodríguez. Het tienkoppige Jaime Rodríguez Latin Music Ensemble staat voor de laatste concerten van het programma From Cuba to Colombia. Anders dan de titel suggereert, gaat het hierin vooral om de rijke Colombiaanse muziektraditie. Zaterdag in Breda (Theater Chassé), zondag in Almere (Roestbak, 9) en later deze maand nog in Kerkrade (Wijngrachttheater, 20).

Dans

Rosas is op 12, 14 en 15/4 te gast in het Muziektheater Amsterdam met 'I said I'. Anne Teresa de Keersmaeker werkte voor deze productie samen met haar zus Jolente (actrice, theatermaakster), dj Grazzhoppa, Fabrio Cassol (Aka Moon) en het Ictus Ensemble. De Belgische modeontwerper Dries van Noten ontwierp de kostuums. Net als in hun eerdere productie 'Just before' (1997) onderzoeken de gezusters De Keersmaeker de interactie tussen beweging en tekst.

Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard ronden vandaag en morgen de tournee van 'The Fall' af in de Brakke Grond (Amsterdam). Meteen daarna brengen ze hun nieuwste productie, 'Soul' geheten: 'Kijk naar onze dansers/ naar het zweet op hun huid/ daar vind je de thema's/ liefde, oorlog, poëzie/ en onze wortels/ met de aarde er nog aan.' Zeven mannen en drie vrouwen tonen hun 'Soul' in De Omval (Diemen, 8/4), De Brakke Grond (12 t/15 en 19 t/m 22 april). Première is op 14/4, tournee tot eind mei.

Duetten. In de theaters De Melkweg en Muiderpoort in Amsterdam vindt van 6 t/m 16 april een internationaal festival met uitsluitend duetten plaats. Aan het festival doen dansers mee uit Brazilië, Duitsland, Spanje, Japan en Brits-Guyana. Nederland is vertegenwoordigd door Fayo Jansen, Benny Bartels, Nita Liem, Charles Renoult, Josepha Wulandhari Dumatubum en Lily Kiara. Info: 020/5318181 of 020/6681313.

Pop

Primal Scream, de band rond zanger Bobby Gillespie, is teruggekeerd naar de hoogtijdagen van weleer. Het vorig jaar verschenen album 'Exterminator' draait om de kruisbestuiving tussen dance en stevige rock. Met de grimmige sfeer van hun felle politieke songteksten. Zondag geeft Primal Scream het enige concert in Nederland in Nighttown in Rotterdam.

Novastar, Belgische band in opkomst die geprogrammeerd is voor Pinkpop, begint deze week een tourneetje door Nederland. Vandaag Doornroosje Nijmegen, zaterdag Fenix Sittard. In het voorprogramma zangeres-pianist An Pierlé.

Willy Deville staat vanavond in Paradiso, morgen in de Oosterpoort en maandag in de Vereeniging in Nijmegen.

Abel staat vanavond in de Kade in Zaandam, zaterdag in Linde Groesbeek en zondag Irma la douce in Hem.

Asian dub foundation staat zondag in Paradiso Amsterdam.

Nilsson vervolgt de muzikale Queen-flashback: maandag de Spieghel in Groningen en dinsdag Le Monde in Enschede.

My morning jacket speelt vanavond in Nighttown-theater in Rotterdam, zaterdag in Paradiso Amsterdam, zondag in Doornroosje, Nijmegen en woensdag in Tom Tom, Heythuysen.

Marco Bailey speelt zaterdag in de Kade in Zaandam.

Scram C Baby speelt zaterdag in Hoogte Enkhuizen.

Vals Licht speelt vandaag in de Kade Zaandam.

Five staat vandaag en morgen in Ahoy' Rotterdam.

Jeugd

Tweetakt. Op het jaarlijkse kinderkunstenfestival 'Tweetakt' zoekt regisseur Jeroen Kriek met jongeren naar een authentieke theatertaal en staat Jeroen Olieslaegers te boek als 'een angry young schrijver'. Choreografe Wies Bloemen laat met het dansante vierluik 'Bronstijd', 'Schrijntijd', 'Tegentijd' en 'Eindtijd' de zandloper kantelen. Op 11 april opent het festival met de muzikale theaterproductie 'Diep in het bos', vol grillige fantasieën rond de affaire-Dutroux. Tweetakt speelt t/m 15 april op diverse locaties in Den Bosch. Informatie: 073/6125125.

Hamlet. In 'De Shakespeare Club' vertilt een groep clowns zich aan het koningsdrama Hamlet. Als de geest van Hamlet zich meester van hen maakt, raken de spelers verdwaald in een wereld vol zinsbegoocheling en bedrog. Te zien, voor jongeren en volwassenen, van 6 t/m 9 april in het Veem Theater, Amsterdam, 12 april in Huis aan de Werf, Utrecht.

Frank Groothof, die deze week een Edison kreeg voor zijn vertolking van Monteverdi's 'Il ritorno d'Ulisse in patria' speelt een nieuwe opera voor kinderen, 'Don Carlos ende Uilenspiegel' naar Verdi's 'Don Carlos'. Te zien 8 en 9 april in het Stadstheater, Zoetermeer,

Het Paleis. In de dansvoorstelling 'Achter de spiegel' komt een meisje terecht in de absurde wereld achter de spiegel. Het Vlaamse theaterhuis Het Paleis speelt de productie voor kinderen vanaf zeven jaar, 8 april in Theater de Flint, Amersfoort, 9 april in de Brakke Grond, Amsterdam.

Billboards. 'I Am, But Ben Not' is een originele expositie op straat van het Grafisch Atelier Utrecht. Jongeren lieten zich inspireren door hun leefomgeving en ontwierpen een serie affiches die te zien zijn op 'billboards' in een tiental locaties in de stad Utrecht. Informatie: 030/2318582.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden