Passies

Matthüus Passion. Alle tien uitvoeringen van de Matthüus Passion door de Nederlandse Bachvereniging zijn uitverkocht. Maar er zijn de komende week genoeg andere mogelijkheden om dit werk te horen. Een greep uit het aanbod: Het Noordkoor, het Kinder- en Jeugdkoor Rejoice en het Barokorkest Concerto d'Amsterdam voeren de 'Matthüus' uit onder leiding van Hoite Pruiksma. Leeuwarden, Bonifatiuskerk: 30/3, 19.30; Hoogeveen, Grote Kerk: 31/3, 19.30; Appingedam, Nicolaïkerk: 1/4, 14.00

Toonkunst Gouda zingt de passie met het Randstedelijk Begeleidingsorkest en het Maasstedelijk Jongenskoor. Solisten zijn Frank Fritschy (evangelist), Werner van Mechelen (Christus), sopraan Ellen Schuring, alt Margareth Beunders, tenor Robert Getchell en bas Pieter Hendriks. Dirigent is Leo Rijkaart. Gouda, Sint-Janskerk: 30/3, 19.30.

Ook het gemengd Rijnmondkoor Vlaardingen dat dit jaar 95 jaar bestaat, zingt de 'Matthüus' onder begeleiding van het Randstedelijk Begeleidingsorkest. In deze uitvoering zingen zowel de jongens als de meisjes van het Maasstedelijk koor. Dirigent is Toon de Graaf. Vlaardingen, Grote Kerk: 31/3, 19.30.

Het Oost-Nederlands Kamerkoor en Musica Vocale hebben de handen ineen gesloten voor twee uitvoeringen van de Matthüus Passion onder leiding van de vaste dirigent van beide koren Rob Vermeulen. De musici die voor deze gelegenheid bijeen zijn gekomen, zijn afkomstig uit verschillende orkesten. Er zijn zes solisten. Doetinchem, Catharinakerk: 1/4, 13.30; Wageningen, Johannes de Doperkerk: 8/4, 14.00.

De Johannes Passion van Bach is minstens zo bekend als de 'Matthüus'. Maar wie kent de 'Johannes Passion' van Hoite Pruiksma? Deze Friese dirigent schreef een Friestalige passie. 'Yn it begin wie it wurd en it wurd wie by God en it wurd wie God, die wie in it begin by God', zijn de beginwoorden van deze passie, uitgesproken door de evangelist. Het werk staat in de oude phrygische toonsoort en de begeleiding bestaat uit piano, harmonium, cello, contrabas en uitgebreid slagwerk. De componist dirigeert de zeven instrumentalisten en drie zangers. Workum, Grote of Sint Gertrudiskerk: 7/4, 20.30.

De 'Johannes' van Bach is deze week onder meer te horen in Apeldoorn, Zutphen en Amsterdam. Collegium Vocale Zutphen en Barokorkest Concerto d'Amsterdam brengen het werk met de solisten Serge Novique (Christus), Marcel Beekman (evangelist), Diane Verdoodt (sopraan), Patrick van Goethem (alt), Jan van Elsacker (tenor) en Frans Fiselier (bas). Dirigent is Emile Engel. Apeldoorn, Mariakerk: 3/4, 20.00; Zutphen, Buitensociëteit van de Hanzehof: 4/4, 20.00.

In de Amsterdamse Noorderkerk klinkt een uitvoering van het Amsterdams Bach Consort onder leiding van Niek Idelenburg, die ook de evangelistenrol zingt. 31/3, 20.00.

Opera

L'Incoronazione di Poppea is terug. De opera van Monteverdi in de schitterende enscenering van Pierre Audi uit 1993 beleeft zijn tweede reprise. Ook het barokorkest Les Talens Lyriques onder leiding van Christophe Rousset is weer van de partij, evenals enkelen van de solisten. Nieuw zijn onder anderen Machteld Baumans als Fortuna en Robert Lloyd als Seneca. Amsterdam, Muziektheater: 3, 6, 9, 12, 19, 24 en 28/4 om 19.00 en 16 en 22/4 om 13.30.

Lezing

Cornelis de Bondt schiep het drama 'Bloed' in twee bedrijven. 'Bloed II' was enkele jaren geleden al af en werd uitgevoerd en op cd gezet door het Nederlands Blazers Ensemble, 'Bloed' beleeft de première in april bij het Radio Symfonie Orkest. Over dit werk, dat is ontstaan naar aanleiding van de ervaringen in de oorlog van zijn vader, houdt De Bondt een lezing. Amsterdam, Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht: 1/4, 15.00

Concerten

Duruflé. De mezzosopraan Margriet van Reisen stal afgelopen weekeinde ieders hart met haar schitterende bijdrage aan de tweede symfonie van Mahler bij Het Brabants Orkest. Zaterdag en zondag zingt zij weer bij dit orkest, dit maal in werken van de Franse componist Duruflé. Ook de bariton Maarten Koningsberger en het Brabant Koor zingen op dit concert dat door dirigent Marc Soustrot bedoeld is als een hommage aan deze componist. Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 31/3, 20.15 en 1/4, 14.15.

Pop

John Parish. Multi-intrumentalist, componist en producer John Parish, onder meer bekend van zijn samenwerking met P.J.Harvey, treedt op 31/3 met een 11-koppige band op in het Patronaat in Haarlem. In de groep bevinden zich onder anderen Adrian Utley en Jim Barr van Portishead. Parish presenteert de nieuwe cd 'How animals move'.

Motel Mozaïque is een tweedaags festival in het kader van Rotterdam 2001 op 30 en 31/3 in Nighttown, Tent en de Schouwburg Rotterdam. Optredens van onder meer Zita Swoon, Tom Barman, Das Pop, de Dewaele Brothers, Michael de Hey, Mauro. Zowel op zaterdag- als zondagochtend is het mogelijk na een overnachting op locatie te ontbijten. Info: www.rotterdam2001.nl of tel. 010-4022001.

Ilse DeLange werd onlangs door het publiek verkozen tot beste Nederlandse artiest. Ze toert nog altijd door het land met haar album 'Livin' on Love'. 30/3 De Tamboer in Hoogeveen.

Anouk is bezig met een akoestische tournee door Nederland. 4/4 Anton Philipszaal in Den Haag.

Bauer. 29/3 Lvc in Leiden, 30/3 Burgerweeshuis in Deventer.

Beef. 31/3 Atak in Enschede.

Brainpower. 31/3 Lvc in Leiden.

Calexico. 4/4 Oosterpoort Groningen, 5/4 013 Tilburg.

Das Pop. 20/3 Perron 55 in Venlo, 31/3 Vredenburg Utrecht.

Goldfrapp. 1/4 Melkweg Amsterdam.

Green Lizard. 30/3 Melkweg Amsterdam.

Guru's Jazzmatazz. 2/4 Paradiso Amsterdam.

Tim Hutton. 1/4 Melkweg.

Mauro. 29/3 Paradiso Amsterdam.

Phoenix. 3/4 Tivoli Utrecht.

Sigor Ros. 1/4 Paradiso Amsterdam.

Supersub. 31/3 De Stam in Joure.

Zita Swoon. 29/3 Tilburg 013, 1/4 Oosterpoort Groningen, 4/4 Tivoli Utrecht.

Dans

Kylian. Met zes Kylian-klassiekers uit de de afgelopen vijftien jaar brengt het Nederlands Dans Theater I hulde aan zijn ex-artistiek leider. Met hulp van rondrijdende crinolines worden 'No More Play', 'Petite Mort', 'Sarabande', 'Falling Angels', 'Sweet Dreams' en 'Sechs Tanze' aaneengesmeed. Het ultieme bewijs van Kylians muzikale en danskunstige veelzijdigheid. Eindhoven 29 maart, Den Haag 31 maart en 1 april, Rotterdam 3 april.

Anouk van Dijk danst en choreografeert al ruim tien jaar. Zij vervormt herkenbare dagelijkse situaties in grillige, virtuoze dans. In 'Alien (I'm sorry)' bevinden drie prettig gestoorde dansers zich in een door plastic afgesloten hel. Soms kan een verbale verontschuldiging een pittige fysieke ondermijning zijn. Rotterdamse schouwburg 28-29 maart.

The Art of Three. Dans kent geen grenzen en heeft vele gezichten. In The Art of Three van Galili Dance Company worden ik, wij en de ander als drievoudige leidraad genomen. Het resultaat is een zeer gevarieerde voorstelling met choreografieën van de Spanjaard Juan Carlos Garcia, de Amerikaan Stephen Shropshire, het Zwitsers-Italiaanse koppel Luca Silvestrini - Bettina Strickler en de Israeliër Itzik Galili. Tiel 29 maart, Hoogeveen 3 april, Assen 5 april.

La Sylphide. Met het melodrama La Sylphide ging op 12 maart 1832 het startschot van het romantische ballet in de Parijse Opera af. Het Nationale Ballet haalde voor het eerst in zijn bestaan dit museumstuk van stal en liet de Deense balletmeesteres Dinna Bjorn de originele Bournonville-variant instuderen. Over een rusteloze Schotse boer die zich door een zwevende plaaggeest in wit tule en een gemene heks in het verderf laat storten. Muziektheater Amsterdam; 29 en 30 maart, 2,4,5,7 april om 20.15. 1 en 8 april om 14.00 uur.

Soapwereld. Moderne dans als onvervalste soap. Choreografe-danseres Karin Post kreeg het ditmaal voor elkaar met hulp van regissseur Tom Jansen en teksleverancier Rob de Graaf. Met prachtig transparante decors van Rob Birza. Na een verre reis treft Coleen Davis (ex-soliste van Het Nationale Ballet) haar gezin aan in een staat van chaos. Met medewerking van Hidde Maas, Roy Peters, Oerm Matern, Janni Goslinga en Karin Post zelf. Over lachwekkende leegte in de soapwereld der kunsten. Groningen 10 april.

Danscombinatie 2. Dit is de laatste week van Danscombinatie 2 . Daarin hebben het Scapino Ballet, Dance Works en Conny Janssen Danst hun krachten in een eenmalige combi gebundeld. Met 'Song' (Ton Simons), 'Plot' (Ed Wubbe) en 'Album Familiar' (Conny Janssen) wordt eigentijdse dans van drie kanten belicht, laverend tussen vormgerichte dans en deformatie, tussen betekenis en anti-betekenis, richting en richtingloosheid. Kampen 28 maart, Emmeloord 31 maart, Drachten 3 april, Leiden 4 april.

Kleinkunst

Ivo de Wijs. Het Amsterdams Kleinkunst Festival zet traditioneel iemand in het zonnetje die voor de kleinkunst van grote betekenis is.

Dit jaar wordt tekstdichter Ivo de Wijs geëerd met een hommage-avond en tegelijkertijd verschijnt er een uitgebreide bloemlezing van zijn teksten. Artiesten die (waarschijnlijk) zullen optreden zijn: Youp van 't Hek, Jenny Arean, Erik van Muiswinkel, Kees Torn en natuurlijk de leden van Kabaret Ivo de Wijs.

Hommage aan Ivo de Wijs, zondag 1 april in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Jeugd

Nijntje. 'En ja hoor, op een mooie dag kwam er een klein konijntje. Zij trokken haar een jurkje aan en noemden haar toen Nijntje'. Ivo de Wijs zet de heldin van Dick Bruna op de planken in een musical met muziek van Joop Stokkermans.

Net als de prenteboeken is ook de musical een aaneenschakeling van puntige liedjes en rijm. Te zien 31-3 in de Schouwburg, Hengelo, in Theater De Kolk, Assen, 4-3 in Theater de Tamboer, Hoogeveen.

Multiculti. Het multiculturele theaterfestival 'Al Farabi' speelt zich dit jaar af in Amsterdam-Zuidoost. Op 1-4 treden de 'Taffi Dancers & Percussion' op met acht muzikanten en dansers uit Kenia. In uitbundige kostuums brengen ze traditionele muziek en dans. Ook speelt het All Stars Kids Orchestra een percussieconcert met West-Afrikaanse instrumenten als djembe, dundunds, krienkriens en tandani. Te zien in Theater Holendrecht, Amsterdam Z-O.

'Assepoester' is een groots opgezet project van het productiehuis 'De Berenkuil' en theater Het Filiaal. Acteurs van de theaterschool en musici van het conservatorium in Utrecht brengen een originele muzikale versie van het aloude sprookje. Te zien op en 4-4 in het Akademietheater, Utrecht.

Ridders. De tentoonstelling 'Ridder Roderik' in het Legermuseum, Delft, biedt de bezoeker een reis door de tijd, naar het leven van de ridders in de Middeleeuwen. Op 4-4 vertelt Jonkvrouw Mathilde verhalen in het kasteel van het museum en na afloop is er een rondleiding voor kinderen.

'Villa Zebra' is de nieuwe kinderkunsthal in Rotterdam, die opent met de tentoonstelling 'Prentenboek 2001'. Kinderen maakten een groot aantal prentenboeken voor de interactieve expositie, die vanaf 2-4 is te zien. Op 4-3 is de officiële opening met een kindermusical en leiden twee prentenboekmakers het publiek door het gebouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden