Passies

Matthüus-Passion. Toonkunstkoor Amsterdam zet zijn eeuw-oude traditie voort met een uitvoering op Goede Vrijdag in het Amsterdamse Concertgebouw. Het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Roder Jongenskoor staan onder leiding van Winfried Maczewski (21/4, 19.30 uur).

Jaap van Zweden dirigeert zijn allereerste Matthüus-Passion bij het Residentie Orkest waar hij in september zijn chef-dirigentschap begint. Het Residentie Bachkoor, Hans Peter Blochwitz, Anja Vincken en Marcel Reijans doen mee in de Dr Anton Philipszaal (21/4, 19.00 uur en 22/4, 13.30 uur).

In Appingedam is er in de Nicolaïkerk een uitvoering door het Groningse Toonkunstkoor Bekker, het Groninger Jongenskoor en het Noord Nederlands Orkest. Onder de solisten Anne Grimm en Tom Sol; dirigent is Oane Wierdsma (20/4, 19.30 uur).

Toonkunstkoor Rotterdam kent de oudste Mattheus-traditie in Nederland (130 jaar!). Het koor geeft twee uitvoeringen in De Doelen met het Rotterdams Jongenskoor en Philharmonia Amsterdam onder leiding van Daan Admiraal. Solisten o.a. Ellen Schuring en Patrick Henckens (20 en 21/4, 19.30 uur).

De oratoriumverenigingen Gorkum en Pro Musica (Werkendam) voeren in de Grote Kerk van Gorinchem de passie uit met het barokorkest Florilegium Musicum en de jongens van het Sacramentskoor Breda. Kees Glaubitz dirigeert o.a. Margareth Beunders, Robert Coupe en Julian Hartman (21/4, 13.30 uur).

Johannes-Passion. Koor en orkest van het Nederlands Bach-Ensemble geven uitvoeringen onder leiding van Krijn Koetsveld. In de Bovenkerk van Kampen (20/4, 20.00 uur) en de Grote Kerk te Loenen (22/4, 19.30 uur).

Passie-première. Voor het eerst wordt in Nederland de Brockes-Passion van Reinhard Keiser uitgevoerd. Op de passietekst van Barthold Heinrich Brockes baseerden ook Hündel en Telemann hun Passionen. Kenneth Montgomery dirigeert het Radio Kamerorkest, het Groot Omroepkoor en solisten Nancy Argenta, Adrian Thompson en Klaus Mertens. Muziekcentrum Vredenburg (20/4).

Via Crucis. De Domcantorij geeft in de Utrechtse Domkerk een uitvoering van Franz Liszts 'Via Crucis' met solist Mark Pantus en organist Jan Jansen. Remco de Graas dirigeert (22/4, 15.30 uur, gratis toegang).

Concertmuziek

Vondelkerk. Voor wie genoeg heeft van passiemuziek wordt in Amsterdam het Vondelkerk Voorjaar Festival georganiseerd. Initiatiefnemers zijn o.a. Vera Beths, Lucy van Dael en Han de Vries die allen rond het Vondelpark wonen. Een drietal programma's van een uur (beginnend om 18.00 en 21.00 uur) wordt over zes concertblokken verdeeld waartussen gegeten kan worden in café-restaurant Vertigo (bij het Filmmuseum). Veel musici doen mee (Daniël Esser, Bob van Asperen, Marjanne Kweksilber, Lucia Meeuwsen, Rien de Reede, Joep Terweij, Stanley Hoogland) en op het gevarieerde programma staan werken van Haydn (Notturni), Massenet, Mozart (Klarinetkwintet), Poulenc (Sextuor), Berio, Röntgen en een nieuw werk voor oude instrumenten van Calliope Tsoupaki. In de Vondelkerk op 21, 22 en 23/4, info: 06/26792116.

Nesko-tournee. Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) gaat vanaf 26/4 voor de zesendertigste keer op tournee, nu met gastdirigent Bas Pollard. Voor de gelegenheid componeerde Klaas ten Holt 'Anna Karenina: Een Monoloog vol Verwijten', een aria voor sopraan en kamerorkest. Roswitha Bergmann zal er de eerste uitvoering van geven. Verder op het programma Mendelssohns Hebriden-ouverture, Schönbergs Kammersymphonie nr. 2 en Poulencs Sinfonietta. De opbrengsten van de concerten gaan naar de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF. Optredens in Eindhoven (26), Utrecht (27), Leiden (28), Amsterdam (30), Nijmegen (1 mei), Groningen (2) en Maastricht (3). Info: 020/6261618.

Opera

Violetta op de Wallen. Stichting En'Aria organiseert twee voorstellingen van Giuseppe Verdi's 'La traviata'. Dirigent/regisseur Pierre Schuitemaker verplaatst het gegeven over de onmogelijke liefde van een courtisane voor een jongeman uit de gegoede burgerij naar het milieu van de seksindustrie op de Amsterdamse Wallen. In de Zuiveringshal van de Amsterdamse Westergasfabriek zingen Monique Krüs, Andrea Foléa en Frank Wong de hoofdrollen. De productie, voorzien van boventiteling wordt begeleid door het Rotterdamse orkest Continuo. Uitvoeringen op 23 en 24/4, info: 020/6390350.

Jazz

Pat Metheny liet zich de afgelopen jaren kennen als de (uiterst populaire) maker van soms erg weeïge fusionmuziek. Met bassist Larry Grenadier en slagwerker Bill Stewart vormt hij tegenwoordig een trio om 'echte' jazz te spelen. In hoeverre het ze lukt, moet zondag blijken in de PWA-zaal van het Haagse Congres Centrum.

New Cool Collective Big Band. Hoe het kan, is onduidelijk, maar op de een of andere manier passen alle 22 musici van New Cool Collective Big Band vanavond (20/4) op het kleine podium van Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren. Dit orkest, opgericht en geleid door altist Benjamin Herman, brengt een vitale en buitengewoon bruisende mix van latin ritmes en de dansbare jaren zestig-jazz, zoals met name Horace Silver die bracht. Ook hedendaagse invloeden als triphop-beats en easy tune worden niet geschuwd. Voor wie niet naar Laren kan afreizen, zendt TROS Sesjun een groot deel van het concert live uit op Radio 4.

Alex Coke speelt saxofoons in het Willem Breuker Kollektief. In zijn groep New Texas Swing brengt hij zaterdag in het Amsterdamse BIM-huis een hommage aan zijn geboortestreek Texas met eigen stukken en bewerkingen van stukken van Texanen als Leadbelly en Ornette Coleman. Dat doet Coke met de uit Austin, Texas, afkomstige zangeres Trisha Marsh, de Amerikaanse, vanuit Parijs opererende drummer John Betsch en met WBK-maatje Arjen Gorter op bas.

Stafford James is een Amerikaanse basvirtuoos die in zijn Stafford James Project juist de donkere kleuren van de contrabas uit wil laten komen. Dat doet hij met een tweede basvirtuoos: John Silverman. Bijgestaan door Marc Chalosse op piano en synthesizer en Ronnie Burrage op drums doen ze dat vrijdag in Amsterdam (BIM-huis) en zaterdag in Utrecht (SJU Jazzpodium).

Pop

Paaspop in Schijndel is de opener van het festivalseizoen. Op vier podia in sfeervol ingerichte circustenten staan dit weekeinde ruim vijftig bands, artiesten en dj's op het programma. Onder meer: Caesar, Green Lizard, Junkie XL, Kane, Velvet Belly, Krezip en Wipneus en Pim. Info op 'www.paaspop.nl' en via 073/5494304.

Leftfield gaat deze week in Tilburg in wereldpremière. Paul Daley en Neil Barnes, die zichzelf geen muzikanten maar soundfashionists noemen, treden voor het eerst op sinds vorig jaar het album 'Rhythm and stealth' uitkwam, als opvolger van het indrukwekkende debuut 'Leftism'. Dinsdag in 013, Tilburg.

Youssou N'Dour ontving enige kritiek van puristen op zijn onlangs verschenen cd 'Joko - from village to town'. De Senegalees zingt landgenoten namelijk toe in het Wolof, maar gaat voor de rest van de wereld over op het Engels.

Muzikaal blijft N'Dour echter zichzelf, zijn stem baant zich een weg door eigenwijze ritmes op sabars, drumstel en talking drums. Vrijdag Frits Philips Eindhoven, zondag Vredenburg Utrecht, maandag Oosterpoort Groningen.

Abel: vrijdag in de Beurs in Middenmeer, zondag Paaspop in de Meern en maandag in Den Hout.

Ben Christophers: vandaag in Tivoli in Utrecht.

Blink 182: zondag in Tilburg 013.

Eden: zaterdag Paaspop in Zieuwent.

Green Lizard: vrijdag in So What in Gouda.

Krezip: vrijdag in Fenix in Sittard, zaterdag Paaspop in Schijndel en zondag in Zieuwent

Novastar: vandaag Patronaat in Haarlem en vrijdag Hedon in Zwolle.

Osdorp Posse: morgen het Festival in Hoek van Holland, dezelfde dag in Hoeve in Hoofddorp, zaterdag Jera in IJsselstijn.

Spookrijders: morgen in Sjor in Roggel, zaterdag in Tonight in Delfzijl.

Supersub: morgen in Tivoli in Utrecht.

Dans

Voorjaarsontwaken is een jaarlijkse activiteit van het Haagse Korzo theater. Op 20, 21 en 22/4 vanaf 19.30 uur biedt Korzo een nieuwe generatie choreografen de gelegenheid hun danskunnen te tonen. Het programma bevat werk van Tamara Tossey, Mischa van Dullemen/Eduardo Souza, Andrée Gingras, Jens van Daele, Aryeh Weiner, Reiner Schimmel/Patrizia Semperboni.

Wals Variaties van EuregioDans is op 21/4 voor het eerst in Nederland te zien (Stadsschouwburg Eindhoven). Gedanst worden stukken van artistiek leider Bruno Jacquin, Ralf Jaroschinski, Renatus Hoogenraad en Michael Popper.

Danstheater Aya van Wies Bloemen danst op 20 en 21/4 in het Melkweg Theater (Amsterdam) 'Eindtijd'.Een voorstelling voor jongeren over afscheid nemen, verlies en dood, recht voor zijn raap met tekst, zang en rap.

Kleinkunst

Python. Eind februari, kort na de première van de enthousiast ontvangen muziektheaterproductie 'Python, als liefde je wurgt', brak hoofdrolspeelster Gerrie van der Klei bij een auto-ongeluk drie ribben. Inmiddels is ze hersteld, en sinds deze week weer te zien en te horen als overbezorgde moeder die haar dochter (Janke Dekker) in een wurggreep houdt. De tekst is van Dick van den Heuvel, de poëtische songs zijn van Johnny Mercer, Frans Weisz regisseerde. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), verder IJmuiden (Schouwburg Velsen, 21), Den Helder (Schouwburg De Kampagne, 22) en Amsterdam (Nieuwe de la Mar, 25 t/m 28). Tournee tot 1 juni.

Vincent Bijlo duikt de nieuwe eeuw in met zijn programma '2100'. Hij gaat verhuizen, en laat niet alleen de 20ste eeuw maar ook de stad achter zich. Bijlo in een stiltegebied,als dat maar goed gaat. Theater Bellevue, Amsterdam, 25 t/m 28/4.

Jeugd

Sterrenmaker. Hartstocht, liefde en bedrog zetten de toon in het Siciliaanse drama de 'Sterrenmaker' van het Speeltheater Holland. Het sprookje met film, theater en levensgrote poppen is een bewerking van de film 'L'Uomo delle Stelle' van Giuseppe Tornatore. Te zien 20, 21 en 26/4 in het Speeltheater, Edam.

Wijnand Stomp. De familievoorstelling 'Padu' van Wijnand Stomp speelt in het dorp Santa Martha op Curacao, waar de 'gekke' Padu een geheimzinnig scheepswrak vol geesten kraakt. De levendige vertelvoorstelling is een bewerking van Miep Diekman's boek 'Padu is gek'. Nog te zien 25/4 in Schouwburg Tilburg, 26/4 in de Stadsschouwburg, Eindhoven.

Dantes Hel. In de Dominicuskerk in Nijmegen speelt op 20 en 21/4 het oratorium Dantes Inferno. Het oratorium is een eenmalige samenwerking tussen het Nijmeegse jeugdtheater Teneeter en het Gregoriaans koor Schola Karolus Magnus.

Hot en Cool. De tentoonstelling 'Hot Cool Strong Light', in het textielmuseum Tilburg, laat de nieuwste snufjes op het gebied van 'technisch textiel' zien en is onderverdeeld in een viertal eilanden. Op het eiland 'Hot' knetteren de vlammen, op 'Strong' staan supersterke materialen, 'Cool' bevat een klimaathuisje en het eiland 'Light' laat tot slot verderlichte materialen zien.

Dromen. De relatie tussen (museum)objecten en hun omgeving staat centraal in het project 'Tienduizend dromen'. In het Zaans Museum, Zaandam, zijn onder meer droomkistjes van kinderen te zien met objecten in een gefantaseerde omgeving. Een serie van 2000 lege kistjes zal in de loop van het project worden gevuld met de dromen van bewoners uit de Zaanstreek. Te zien vanaf 20 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden