Passies

Johannes Passion. De Christelijke Oratorium vereniging Laus Deo voert om het jaar de Johannes Passion uit. Op 5/4 is het weer zo ver. Het Randstedelijk Begeleidingsorkest begeleidt het koor en de solisten in de Sint Janskerk, Gouda.

Johannes Passion. Ook in Zoetermeer dit jaar de Johannes. Uitgevoerd door het Christelijk Vocaal Ensemble Cantica. Het barok orkest Florilegium Musicum verzorgt de begeleiding. 1/4 Oude Kerk, Zoetermeer.

Johannes Passion. Het Amsterdams Bach Consort brengt op1/4 de Johannes in de Engelse Kerk in Amsterdam.

Matthüus Passion. Deze keer in een geïmproviseerde versie voor kinderkoor (de Kindercantorij), solisten, orgel, hoorn en trombone. Het publiek mag de koralen meezingen. 1/4, 15.30 uur, Domkerk, Utrecht.

Matthüus Passion. Het Holland Boys Choir en The Netherlands Bach Collegium brengen de Matthüus in het Concertgebouw in Amsterdam met solisten Johannette Zomer, Sytse Buwalda, Paul van der Bent en Math Dirks. 5/4 om 19.30 uur.

Concerten

Bartok. Het muziekcentrum 's Hertogenbosch organiseert een festijn rondom de strijkkwartetten van de Hongaar Béla Bartók. In drie concerten van het Quator Danel uit Brussel zijn in totaal zes kwarttetten van Bartók te horen, twee per concert. Steeds in combinatie met een kwartet van die andere grootmeester in dit genre, Beethoven. 1/4 om 20.30 uur; 2/4 om 12.30 en 20.30 uur.

Theo van Doesburg is het onderwerp van een tentoonstelling grote tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum en het Centraal Museum in Utrecht. Met een concertserie wordt 'muzikaal gereageerd' op het werk van Van Doesburg door Jaap Blonk (stem) en Kees Wieringa (piano). 2/4 Nicolaaskerk, Utrecht; 9/4 Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Rachel Ann Morgan zal, begeleid door edward Witsenburg, in een gratis recital laten horen hoe verschillende componisten zich hebben laten inspireren door het verhaal over Saul en David. Beiden spelen harp en Morgan zingt erbij. 2/4, 16.00 uur, Zorgvlietkerk, Den Haag.

Emanuel Ax. De beroemde Amerikaanse pianist Emanuel Ax speelt op 3/4 een programma met Haydn, Corigliano, Debussy en Schumann tijdens een recital in Vredenburg, Utrecht.

Muziekfestival

Amateurmuziekfestival. Ruim vierduizend musici uit meer dan honderd koren en orkesten komen zaterdag 1/4 tussen 10.00 en 22.30 uur naar De Doelen in Rotterdam voor het jaarlijkse Amateurfestival Klinkt Goed!.Allerlei soorten koren en orkesten uit de Rotterdamse regio treden er op. De ochtend is voornamelijk voor de kinderen, 's middags is het serieuzere werk en 's avonds komen lichte muzieksoorten aan de beurt met onder andere het smartlappenkoor 'Mag geen naam hebben'.

Jazz

R:IP is de naam van het gezelschap en staat voor Rotterdamse Improvisatie Pool. Het is een workshop-orkest dat al jaren een hoog gehalte toont door met wisselende gastleiders te werken. Dit seizoen gebeurt dat onder meer met improrock-vocalist Han Buhrs. Zondagmiddag presenteren de R:IP en Buhrs zich in de Maasstad op het podium van Dodorama.

Krutzen & Jerk. Ooit van gehoord? Kan kloppen, het betreft dan ook een nieuwe groep. Jerk is de afkorting van Jerkstation en Jerkstation kennen we als een van de groepen van saxofonist/elektronicabespeler Alan Laurillard. Krutzen is de achternaam van Charles Krutzen, van huis uit dichter. Deze dichter legt zich de laatste tijd toe op experimenten met taal en stem, voordracht, klank en compositie. Het duo Krutzen & Jerk geeft een performance van 'sound'n word'n beat'. Vanavond in het Utrechtse Jazzpodium.

Lew Tabackin is zo'n grote naam uit de Amerikaanse jazzmuziek, die minder vaak in ons land speelt, dan we wellicht zouden willen. De Groninger pianist Rein de Graaff heeft het voor elkaar gekregen om de beroemde saxofonist/fluitist te engageren voor een serie concerten met zijn Rein de Graaff Kwartet. Vanavond spelen ze in het Singelhuis in Groningen, morgenavond in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn, zaterdag in Nighttown, Rotterdam en zondag in Hotel van de Hooft te Zevenbergen. Daarna nog in in Deventer (Bouwkunde, 5). Enschede (Tor, 7) en Amsterdam (BIM-huis, 8).

Dans

Introdans. Zaterdag gaat het nieuwe Introdans-programma in première: 'MidsummerNightDreams'. De choreografie voor dit zomerse feest is van de Fin Jorma Uotinen, die al eerder met Introdans samenwerkte. Verder een stuk over de invloed van het licht van de eveneens Finse choreograaf Tero Saarinen ('Westward Ho!', oorspronkelijk gemaakt voor zijn eigen gezelschap Toothpick), en een ballet van de Zweed Jens üstberg, 'Phrygische Tünze', over de waanzin en de gekte van de mens. Dit Scandinavische programma is op 31/3 en 1/4 te zien in de Schouwburg Arnhem, tournee tot eind oktober.

Rotterdamse Dansgroep. Op 5 april gaat het derde DRD-jubileumprogramma in première. Het bevat nieuw werk van Bruno Listopad ('Sharped edged knife and removed context'), Raymond Esterhuizen ('Indigo trance orbiting') en Kroy Perigo ('white day'). Nanine Linning, de grote belofte onder de jonge generatie choreografen, herneemt haar 'Solo'. Rotterdamse Schouwburg, 4 t/m 7 april, beknopte tournee tot eind mei.

Flamenco. Vanavond is het Spaanse Compañia Flamenco XXI Danza in het Haagse danstheater aan het Spui te zien met een Spaans-Portugese dans-en muziekproductie. Artistiek leider Ricardo Franco combineert in 'De sol a lua' het temperament van de flamenco met de melancholie van de fado. Vijftien dansers, vier flamenco-musici, drie flamenco-zangers, drie fado-gitaristen en de fado-zangers Camané en Ana Sofia Varela. Verder nog in Amsterdam (Carré, 1 en 2/4) en in Breda (Chassé Theater, 4).

Spartacus. Je zou haast denken dat je dit niet mag missen: 'indrukwekkend balletgezelschap', 'imposante klassiekers', 'meesterlijke opera', 'overweldigend maar ook lyrisch uitgewerkt', 'kleurrijke muziek vol drama', 'grote triomfen', 'voortreffelijk gebracht'. Aldus Supierz Artist Management. Wat is er aan de hand? Het Nationaal Bolshoi Ballet van Wit-Rusland doet kort Nederland aan met twee balletten: de 'Carmen Suite' en 'Spartacus'. Allebei in een choreografie van artistiek directeur Valentin Yelizariev. Verder aanbevelingen niet nodig. De 'Carmen Suite' vanavond in de Goudse Schouwburg, 'Spartacus' is te zien in Alemelo (Theaterhotel, 31/3) en Hasselt (Cultureel Centrum, 1/4). 'Uitbundige massascènes en intieme monologen'.

Pop

Puff Daddy, de Amerikaanse rapper-producer, kwam de laatste maanden vooral in het nieuws door juridische perikelen en als vriend van filmdiva en popster Jennifer Lopez. De geliefden raakten eind december betrokken bij een schietpartij in een nachtclub in New York. In het Amsterdamse Hard Rock café werkte Puff Daddy vorig weekeinde aan zijn imago door fans handtekeningen uit te delen - dranghekken bleken gezien de matige opkomst echter overbodig. De Amerikaanse rapper, die zijn grootste hit scoorde met 'I'll be missing you', geeft donderdag met enkele vrienden een optreden in Ahoy Rotterdam.

Nilsson brengt deze maand het album 'Freddies garden' uit, dat werd opgenomen in de studio van Queen-drummer Roger Taylor. Het is daarom niet zo verrassend dat de Texelse band Queen heeft uitgekozen voor een serie Flashbacks: ma in Stairway to heaven Utrecht, di Maastricht Clinique en wo Tilburg Bolle.

Vieja Trova Santiaguera, vijf Cubaanse oude heren, brachten twee weken terug de nieuwe cd 'Domingo' uit en komen deze week voor een serie concerten naar Nederland: vr Breda Chasse Theater, za Heerlen Stadsschouwburg, zo Amsterdam Paradiso en di Papendrecht de Willem.

Anouk heeft de opnames in Amerika voor haar bijrol in de film 'The Hollywood signs' afgerond. Zaterdag vervolgt ze in de Meerhal in Zwolle de concertserie rond haar album 'Urban solitude'.

Willy Deville komt weer voor een serie optredens naar Nederland: di Vredenburg Utrecht en wo Oosterpoort Groningen.

Nitin Sawhney speelt zondag in Paradiso.

My morning jacket staat ma in 013 Tilburg.

Elliot Smith treedt wo op in de Melkweg Amsterdam.

Jeugd

Jonge moslims en liefde staan centraal in het programma 'Vlinders in je buik' van het Tropeninstituut, Amsterdam. In theatervoorstellingen en debatten draait het om thema's als verleiden, onbespreekbare liefdes en bemoeienissen van familieleden. Er zijn ook concerten en poëzie-programma's. Op 31/3 opent het programma met de spraakmakende voorstelling '5 op je ogen', met vier jonge Marokkaanse actrices in de regie van Adelheid Roosen en een discussie na afloop. Informatie: 020/5688500.

Straatleven. Voor de voorstelling '5 geen sprookje' lieten de acteurs van Huis aan de Amstel zich inspireren door het straatleven van jongeren in een troosteloze wijk in Amsterdam-West. Ze liepen mee met de wijkagent, hingen rond in jongerenclubs en maakten een voorstelling over 'jassen als huizen en altijd onderweg zijn'. Te zien van 30/3 tot en met 2/4 in het Huis aan de Amstel Theater, 4/4 in De Lawei, Drachten.

Fanfare. In de muziektheatervoorstelling 'Fanfare' spelen acteurs Loek Beumer, Peter Drost en René Groothof drie slopers op een autosloperij. Acht blazers blazen nieuw leven in het oude metaal, want 'sloop doet leven'. Te zien 1/4 in De Kunstmin, Dordrecht, 2/4 in het Chasse Theater, Breda.

Al Farabi. Het multiculturele festival 'Al Farabi' brengt vanaf 5/4 theater, muziek en verhalen uit alle windstreken. Dit jaar is er ook veel poppentheater te zien, zoals het intieme Wolkentheater van Adrian Sinisa Rakic en het schimmenspel van Recep Aluc. Ook zijn er workshops Indiase dans, Egyptische stokdans en dans uit de Middeleeuwen. T/m 9/4 op diverse locaties in Amsterdam. Informatie: 020/5795096.

Kunstbites is een kunstwedstrijd op Internet van de Kunstbende. Op de site 'www.kunstbites.nl' kunnen jongeren meedingen met 'screensavers', digitale animatie en zelf ontworpen sites. Met originaliteit maak je meer kans op een bronzen, zilveren of gouden muis dan met technische perfectie. De 'nerds-helpdesk' van de site biedt informatie en uitleg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden