Passiemuziek

De Matthüus Passion is met een grote voorsprong het populairste klassieke werk in Nederland, althans boven de rivieren. Na maanden repeteren beelden in de Passietijd op vele plaatsen professionele en amateurzangers het lijden van Jezus uit. Een greep uit het aanbod.

Meezingen met de Matthüus kan nu voor het vierde jaar in de Amsterdamse Mozes en Aüronkerk. De happening staat onder leiding van Lucas Vis. Amsterdam, Mozes en Aüronkerk: 25/3, 12.00.

Jos Vermunt dirigeert een Haagse Matthüus met de Residentie Bach Ensembles en het Haags Matrozenkoor. Solisten zijn Kudwig van Gijsegem als evangelist, Frans Fiselier als Christus, sopraan Anne Grimm, alt Sylvia Schlüter, tenor Robert Getchell en bas Klaus Mertens. Den Haag, Grote Kerk: 25/3, 13.00.

Musica Vocalis kiest voor een authentieke uitvoering en heeft daarom barokorkest Florilegium Musicum gevraagd voor de instrumentale begeleiding. Robbert Overpelt is de evangelist, Tom Sol zingt de Christus-partij. Andere solisten zijn sopraan Heleen Koele, alt Margareth Beunders, tenor Robert Getchell en bas Math Dirks. Jongenskoor Dalfsen completeert het geheel en de dirigent is Harm Jansen. Zwolle, Broerenkerk: 27/3, 19.00.

De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach heeft een volwassen plaats naast de 'Matthüus' veroverd en is al jaren niet meer weg te denken uit de passietijd.

Zaterdag is deze passie te horen in een uitvoering van het Leeuwarder Madrigaalkoor en het barokorkest 'Passio Secondo Joane' onder leiding van Broer Giesing. Solisten zijn Bas Ramselaar (bas, Christus), Barbara Borden (sopraan), Eline Harbers (alt), Tielman Kögel (tenor) en Robbert Muusse (bas). Leeuwarden, Grote of Jacobijnerkerk: 24/3, 20.00.

Musica Vocalis Scyedam zingt onder begeleiding van het Randstedelijk Begeleidingsorkest hetzelfde werk. Solisten zijn daar: Jan van Elsacker als evangelist en Math Dirks als Christus, sopraan Heleen Koele, alt Myra Kroese, tenor Hans Timmermans en bas Donald Bentvelsen. Maassluis, Grote kerk: 24/3, 20.00.

Het Amsterdams Gemengd Koor brengt de Johannes Passion zondagmiddag in het Concertgebouw in Amsterdam.

Het in 1928 opgerichte koor staat onder leiding van Paul Valk. Het instrumentale aandeel is in handen van het Nederlands Promenade Orkest. Solisten zijn Hans de Vries als Christus, Otto Bouwknegt als evangelist, sopraan Hieke Meppelink, alt Irma ten Brinke, tenor Henk Gunneman en bas Marc Pantus. Amsterdam, Concertgebouw, 25/3, 14.15.

Lukas-Passion. Bach schreef er één maar die is geheel verdwenen. Voor het evangelie van Lucas kunnen we terecht bij Bachs tijdgenoot Georg Philipp Telemann. Het Hoofdstadkoor en Florilegium Musicum brengen dit werk met als solisten sopraan Orlanda Velez Isidro, tenor Urs Bühler en Immo Schröder, tenor Charles Hens en bas Pierre Mak. Dirigent is Martin van der Brugge. Amsterdam, Westerkerk: 24/3, 20.15.

Hendrik Andriessen. 'Van de Matthüus Passion krijg je protestantse billen' zei deze componist ooit. Zelf zette hij de Kruisweg van Christus op muziek aan de hand van gedichten van Guido van Gezelle. Het Kathedrale Koor Utrecht zingt 'De veertien stonden', begeleid door organist Paul van der Woude. Tussen de delen door wordt de tekst van Gezelle voorgedragen. Utrecht, Kathedrale St. Catharinakerk: 25/3, 15.00.

Passiemuziek uit de Renaissance, de barok en de romantiek staan op het programma van het Homilius Ensemble uit Soest. Een greep uit de componisten: Palestrina, Purcell, Schubert, Debussy, Fauré en Mozart. Het koor wordt begeleid door pianist Wybe Kooijmans, solistische medewerking komt van de sopraan Berna Kousemaker. Soesterberg, Kapel van het Cenakel: 25/3, 15.00.

Jazz

Kruisbestuiving in dubbelconcert. Fra Fra Sound begon te experimenteren met een mix van Amerikaanse jazz en traditioneel Surinaamse ritmes. Inmiddels heeft de band zijn blik op de hele wereld gericht en speelt eigentijdse improvisaties van Europese, Amerikaanse en Afrikaanse jazz.

De bezetting bestaat uit tenorsax, trompet, piano, gitaar, bas, drums, zang en percussie. Op het eiland La Réunion, in de Indische oceaan, ontmoetten de leden van Fra Fra Sound de op het eiland woonachtige en in de hele regio beroemde Meddy Gerville met zijn kwartet. De vier heren mengen creoolse muziektradities met Maleisische invloeden en jazz. Een dubbelconcert met onderlinge uitwisseling van de musici uit Fra Fra Sound en het Meddy Gerville Quartet is te horen op Zaterdag 24 maart, om 21.00 uur in het Bimhuis, Amsterdam.

Tafelmuziek. Zaterdagavond 24 maart speelt het trio Pavlov in SJU, Utrecht. Ze presenteren hun nieuwste cd 'Pavlov's table music' Een ongebruikelijke bezetting (vibrafoon, marimba, sopraansax, piano, violen en cajón) waarmee elk lid van het drietal zowel melodisch, harmonisch als ritmisch uit de voeten kan. Het repertoire van Pavlov stamt uit jazz, hedendaagse en niet-westerse muziek. Ze spelen zowel gecomponeerd als geïmproviseerd materiaal. Aanvang: 21.00 uur.

Wheeler/Copland/Abercrombie. In De Werf in Brugge, België speelt zondag 25 maart om 20.30 uur het trio Wheeler/Copland/Abercrombie. Pianist Marc Copland begon zijn jazzcarrière in de jaren '70 als saxofonist. Tien jaar later verruilde hij het ruige saxgeluid voor de piano waar hij kleurrijke harmonieën aan ontlokt.

Tijdens zijn samenwerking met Chico Hamilton ontmoette hij John Abercrombie. De gitaarvirtuoos werd ontdekt door de Brecker Brothers die hem opnamen in de legendarische band Dreams.

Trompettist, componist en arrangeur Kenny Wheeler komt uit de freejazz. Hij is als gastspeler onder meer te horen op 'A Child's Blessing' van het Ernst Vranckx Quartet.

Gitaarvirtuoos. Gitarist Allan Holdsworth speelt donderdag 22 maart om 20.45 uur met bassist Dave Carpenter (Al Jarreau, David Sanborn) en drummer Joel Taylor in de Boerderij in Zoetermeer.

Holdsworth speelde met rockdrummer Bill Bruford in de band 'UK' en werkte samen met Jean Luc Ponty en de onlangs overleden Tony Williams.

De gitaarvirtuoos, die vernieuwende composities speelt, werd genomineerd voor een Grammy en kreeg maar liefst vijf onderscheidingen van het 'Guitar Player Magazine'.

Pop

Platenbeurs. Zo'n 450 internationale standhouders vormen op 24 en 25 maart in de Jaarsbeurs in Utrecht naar eigen zeggen de grootste platenbeurs ter wereld. Zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Ilse DeLange werd onlangs door het publiek verkozen tot beste Nederlandse artiest. Ze toert nog altijd door het land met haar album 'Livin' on Love'. 22/3 Schouwburg Kunstmin in Dordrecht.

16 Horsepower. 21/3 Melkweg Amsterdam. 24/3 Nighttown Rotterdam.

Anouk is bezig met een akoestische tournee door Nederland. 22/3 Oosterpoort Groningen, 26/3 Muziekcentrum Enschede

Apocalyptica. 28/3 Melkweg Amsterdam.

Beef. 23/3 Azijnfabriek Roermond, 24/3 LVC Leiden.

Das Pop uit Gent speelt 24/3 in Perron 55 in Venlo.

The Dandy Warhols. 22/3 Paradiso Amsterdam.

Elvis the concert was vorig jaar voor veel Elvis-fans een groot succes. 22/3 opnieuw in Ahoy Rotterdam.

Frank Black & the Catholics. 22/3 Hedon in Zwolle, 23/3 LVC Leiden, 24/3 Melkweg Amsterdam, 25/3 Effenaar Eindhoven.

Morgan Heritage. Deze omvangrijke reggae-familie speelt nog op 22/3 in de Effenaar in Eindhoven.

Erwin Nyhoff, bekend als voormalig voorman van de Zwolse Prodigal Sons, speelt 23/2 in de Braskoer Terschellingwest.

Postmen. 22/3 Melkweg Amsterdam, 23/3 Nighttown Rotterdam, 24/3 Tivoli Utrecht.

Run DMC. 26/3 Melkweg in Amsterdam.

Texas. 25/3 Music Hall in Amsterdam, in het voorprogramma Reef.

Venice. 24/3 Plato Helmond, 25/3 Mauritshof Hoogeveen.

Dans

Het Nederlands Danstheater huldigt Jiri Kylian. Maar liefst zes Kylian-klassiekers uit de jaren '80 en '90 worden als zijn ambtsketen aan elkaar geklonken: No More Play, Petite Mort, Sarabande, Falling Angels, Sweet Dreams, Sechs Tanze. Den Haag 22 (première), 23, 24, 31 maart en 1 april. Maastricht 27 maart, Eindhoven 29 maart, Rotterdam 3 maart, Groningen 7 april, Amsterdam 10 en 11 april, Den Bosch 13 april

Soul. ,,Kijk naar onze dansers, naar het zweet op hun huid, daar vind je de thema's liefde, oorlog, poëzie en onze wortels met de aarde er nog aan.'' Op veler verzoek is Soul, de vorige productie van Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard met 6 mannen en 3 vrouwen terug op Nederlandse podia. Tongeren 24 maart. Amsterdam 28-31 maart.

Het Zwanenmeer gedanst door het Kirov ballet uit St. Petersburg. Een must voor kenners en liefhebbers. Ruim tweehonderd personen voor en achter de schermen van het Carré theater wekken de indruk dat dit beroemde Tsjaikovski-ballet sinds de eerste opvoering in het aryinsky theater onveranderd bleef. Amsterdam Carré Theater: 23, 24 en 25 maart.

Bruno Listopad is een jonge Portugese choreograaf, opgeleid in Cannes en Rotterdam en reeds gelauwerd met de Sonia Gaskellprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Zijn 'In Transit' is gebaseerd op een grillige, onvoorspelbare energie en gaat over het menselijk onvermogen om zijn lot te voelen, voorspellen of zelfs te begrijpen. Amsterdam Het Veem theater 22 t/m 24 maart.

De Dansweken van Courage. Regisseuze Margrith Vrenegoor presenteert in de Amsterdamse Stadsschouwburg (bovenzaal) twee elkaar afwisselende duetten met dansers van naam en faam. Geopend wordt met FNBMNHEC, tango en gogo-dancing door Bennie Bartels en Fajo Jansen. Nog te zien op 27 en 31 maart en 3 en 4 april.

Hiroshima mon amour. Voor hen die vorig jaar 'Hiroshima mon amour' met Anne Affourtit en Dries van der Post als twee indrukwekkende danspersoonlijkheden hebben gemist is er nu een herkansing. Muziek, dans, fotoprojecties in een sobere entourage, voor een avontuur van een nacht. Stadsschouwburg Amsterdam 22,23, 24, 28, 29, 30 maart, 5,6,7 april.

Cabaret

Maarten van Roozendaal. In 'Aan gezelligheid ten onder' neemt kleinkunstenaar Maarten van Roozendaal, samen met bassist Egon Kracht, op muzikale wijze het leven door: een Nederlandse camping in Bretagne, de man die niet kan slapen en een stapel oude foto's. De teksten van zijn liedjes zijn wrang en druipen van de ironie, wat nog eens wordt versterkt door de rauwe stem van de dichter/zanger. T/m zaterdag 24 maart in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Brigitte Kaandorp. La Kaandorp is, na een filmrol en een jaartje rust, terug op het podium met haar nieuwe programma Badwater. Voor de pauze vertelt zij op haar eigen wijze over het grote verschil tussen mannen en vrouwen, wat het moederschap inhoudt en waarom je in de supermarkt nou nooit kan kopen wat je echt nodig hebt: een pond geduld bijvoorbeeld. Daarna volgen een lezing en een recital met nieuwe en oude liedjes. Donderdag 22 maart in De Vest in Alkmaar, woensdag 27 maart in De Lampegiet in Veenendaal en woensdag 28 maart in Schouwburg Velsen in IJmuiden.

Lenette van Dongen. Al zeven jaar in het theater, maar in 'Een echte van Dongen' laat Lenette van Dongen meer dan ooit zichzelf zien. Ze heeft een groot vermogen tot observeren, wat leidt tot hilarische grappen, maar ook tot ontroering. In haar liedjes kan Van Dongen al haar kwaliteiten als zangeres kwijt, vakkundig begeleid door haar vaste drie muzikanten: Martijn Breebaart, Jaap de Koning en Peter Sambros. Donderdag 22 maart in Schouwburg Gooiland in Hilversum, vrijdag 23 en zaterdag 24 maart in 't Speelhuis in Helmond, dinsdag 27 en woensdag 28 in Stadsschouwburg Odeon in Zwolle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden