Passiekalender

Originele Johannes. Het is wellicht nog wat vroeg, maar toch beginnen de concerten met lijdens- en paasmuziek al op gang te komen. De Nederlandse Bachvereniging, of liever het solistenensemble daaruit, Cappella Figuralis, voert onder leiding van Jos van Veldhoven Bachs Johannes-Passion uit. Niet zomaar een uitvoering, maar de door Pieter Dirksen gereconstrueerde eerste versie uit 1724. De reeks uitvoeringen begint op dinsdag 13 in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Daarna in Muziekcentrum Eindhoven (14), Bovenkerk Kampen (15), Bavokerk Haarlem (16), Oosterpoort Groningen (18), Vredenburg Utrecht (19), Waalse Kerk Amsterdam (20 en 21) en Lambertuskerk Rotterdam (22). Info: 030/2513413 of www.bachvereniging.nl

Koraalpassie. Geïnspireerd door de Matthüus-Passion van Heinrich Schütz schreef Hugo Distler in de eerste helft van de 20ste eeuw zijn Choral Passion. Het werk voor vijfstemmig koor en solisten was de eerste Duitstalige koraalpassie sinds Schütz. De tekst is samengesteld uit het lijdensverhaal naar de vier evangelisten en wordt afgewisseld met zeven unieke variaties over het lijdenskoraal 'Jesu, deine Passion'. De vocale groep en solisten van de Nederlandse Cantorij voeren Distlers Choral Passion uit onder leiding van Maarten Kooij. Zaterdagmiddag 10 maart (15.30 uur) in de Mariakerk in Apeldoorn, zondagmiddag 11 maart (15.30 uur) in de Ste. Getrudiskerk in Utrecht. Het weekeinde daarop in O.L. Vrouwebasiliek in Zwolle (17/3 om 14.30 uur) en in de Augustijnenkerk in Dordrecht (18/3 om 15.30 uur).

Stabat Mater. Dezelfde Choral Passion van Distler staat op het programma van het William Byrd Vocaal Ensemble. Dirigent Nico van der Meel (een gewaardeerd Bach-passie-evangelist in Europa) heeft de muziek van Distler gecombineerd met het 16de-eeuwse Stabat Mater van Orlando di Lasso en Responsoria voor de Goede Week van Carlo Gesualdo. Solistische medewerking wordt verleend door tenor Marcel Beekman en bas Frans Huijts. Vrijdagavond 9/3 in de Posthoornkerk in Amsterdam en zondagavond 10/3 in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem. Aan het eind van de maand (27/3) is het programma te horen in de Leidse Pieterskerk. Info: www.muze.demon.nl/wbve

Lamentaties. In de Utrechtse Domkerk zingt de Domcantorij onder leiding van Remco de Graas de 'Lamentationes Jeremiae' van Emilio de' Cavalieri uit 1599 en die van de Portuguees João Rebelo uit omstreeks 1650. Zaterdagmiddag 10/3 om 15.30 uur. Toegang gratis.

Klassieke muziek

Russische Verdi. De Staatsopera van Tatarstan komt naar Nederland om de hier haast genegeerde 100ste sterfdag van Verdi luister bij te zetten. Op vrijdagavond 9 maart staan solisten, koor en orkest van het gezelschap uit Kazan in het Amsterdamse Concertgebouw. Onder leiding van de Italiaanse dirigent Marco Boemi zullen ze fragmenten uit onder andere 'La traviata', 'Nabucco', 'Aida' en 'Rigoletto' ten gehore brengen. Een dag later begint het operagezelschap ook onder leiding van Boemi aan een grote tournee door Nederland met Verdi's laatste opera 'Falstaff'. In een poging om de gastvoorstellingen in Nederland van Oost-Europese operagezelschappen nieuw leven in te blazen heeft de Nederlandse Erik Vos de opera geregisseerd. De tournee start in Enschede op 10/3. Volgende voorstellingen in de Amsterdamse Meervaart (11), Apeldoorn (16), Meppel (17), Doetinchem (20), Zoetermeer (23). In april in Utrecht (5), Roosendaal (6), Den Helder (7), Gouda (11), Dordrecht (13), Amsterdam Carré (15 en 16), Emmeloord (17), Hoorn (20) en Eindhoven (23).

Jazz

Vruchtbaar Chicago. Trombone, saxofoon, gitaar en percussie. Met deze ingrediënten speelt het Amerikaanse Ethnic Heritage Ensemble een mix van blues, soul, funk, jazz en Afrikaanse muziek. Ethnic Heritage komt uit Chicago, de muziekmetropool waar experimenten met culturele en stijluitwisselingen áltijd hun vruchten afwerpen. In de serie 'Jazz in popular' speelt het kwartet zaterdag 10 maart in Nighttown te Rotterdam. Het concert begint om 20.30 uur.

All the things you C#. In de theaterzaal van cultuurcentrum Pompoen in Amsterdam speelt op 9, 10 en 11 maart Mathijs Verboom 'All the things you C#', een programma over het leven van jazzlegende Charles Mingus. De voorstelling heeft de vorm van een monoloog afgewisseld met live-muziek. Merlijn Verboom zal met zijn band heel wat Mingus-classics de revue laten passeren. Gelijktijdig vertoont videokunstenaar Merel Voorsluis beeldprojecties op een scherm van 3 x 4 meter. Na afloop van de theatervoorstelling is het jazzpodium (in het cafégedeelte) voor Peter Guidi met zijn band. Ze trekken de lijn door met nog veel meer Mingus-repertoire. Aanvang: 9 en 10 maart, 21.00 uur; 11 maart, 16.00 uur.

Gijs Hendriks. Na Onderscheidingen met de Wessel Ilckenprijs, de Cultuurprijs van de stad Utrecht en de VARA Jazz Prijs voelt saxofonist Gijs Hendriks zich nog steeds het beste thuis op de grens tussen traditie en modernisme. In zijn veertigjarige carrière als professioneel musicus speelde Hendriks samen met gevestigde namen als Kenny Wheeler, Art Taylor, Dexter Gordon en Benny Carter. Zaterdag 10 maart staat hij om 21.00 uur op het podium van SJU, Utrecht. Zijn kwartet bestaat verder uit: Olaf Tarenskeen, gitaar, Harry Emmery, contrabas en Bas Cornellissen, drums.

Dromerig en agressief. Sonic Youth, het kwintet rond zangeres Kristina Fuchs speelt dinsdag 13 maart om 20.30 uur in de Nuonzaal van Podium Gigant in Apeldoorn. Klankkleur en sfeer zijn de pijlers waarop Sonic Youth zijn composities baseert. Naast 'standards' en eigen stukken staat er modern repertoire van Kenny Wheeler en Keith Jarret op het programma. Met een bezetting bestaande uit zang, piano, gitaar, bas en drums klinkt de muziek van Sonic Youth nu eens dromerig dan weer ronduit agressief.

Rasp. Tekst is in de muziek van Rasp het belangrijkste element. Gezongen en gesproken woord dienen als klankkleur voor hun composities. Elektronica, snaren en de menselijke stem vormen samen een muzikaal weefsel dat elke kant op kan gaan. Rasp bestaat uit Richard Barret, elektronica en laptopcomputer; Jodi Gilbert, vocalen en Wilbert de Joode, contrabas. Het trio staat donderdag 15 maart om 21.00 uur in het Amsterdamse Bimhuis. Gastmuzikanten zijn dan: zangeres en trompettiste Felicity Provan, bassist Joe Williamson en percussionist Steve Heather. Rasp speelt zowel gecomponeerd als geïmproviseerd werk.

Jeugd

Elektra. 'Mijn Elektra dichterbij' is een levendige zapvoorstelling over wraak en vergelding, gebaseerd op de voorstelling 'Mijn Elektra' van het Noord Nederlands Toneel. Een zestigtal jongeren doet als acteur, regie-assistent, belichter of publiciteitsmedewerker mee aan een omvangrijk educatief project van het NNT. 'Mijn Elektra dichterbij' is te zien op 10 en 11/3, tweemaal per dag, in De Machinefabriek, Groningen. 'Mijn Elektra, in de regie van Koos Terpstra, speelt van 8 t/m 11/3 in de Stadsschouwburg, Groningen.

Scheur. Jongerentheater het Syndicaat brengt met 'Scheur' een drietal eenakters van jonge schrijvers over eenzaamheid in de liefde, in muziek of in je eigen hoofd. Het drieluik speelt van 9 t/m 11/3 in Het Gasthuis, Amsterdam. In een zestal steden staat de voorstelling de komende maanden centraal in een theatraal jongerenfestival ter plekke. Informatie: 020/6168744.

Aaargh!! Prinses Pointe wil in de voorstelling 'Aaargh!!' pas uit haar paleis tevoorschijn komen als ze 'Het Mooiste Liefdeslied' hoort. Een verteller, een danser en een muzikant laten zich ieder van hun beste kant zien, maar pas als ze hun muzikale krachten bundelen in een a capella gezongen lied, raken ze een gevoelige snaar. Te zien 10 en 11/3 in de Kopergietery, Gent, 14/3 in de Pleinzaal, Den Bosch.

Circusfabriek. In 'Fabrixie' doorbreekt een circusfamilie het eentonige werk aan de lopende band in een fabriek met spetterende acts. De ratelende machines maken plaats voor vliegende ballen, acrobatiek en evenwichtskunst. Kinderen van negen tot vijftien jaar spelen de kleutervoorstelling op 8 en 9 maart in Circus Elleboog, Amsterdam.

Grote Muziekdag. Concertgebouw De Doelen in Rotterdam zet tijdens 'De Grote Muziekdag' op 10/3 de deuren open voor jonge muzikanten. Met gitaar, cello, drum, saxofoon of alleen een ongeschoolde stem kunnen bezoekers meedoen aan een dertigtal workshops. Meezingen in een Braziliaanse Bigband, meespelen in een pianosessie voor veertig pianisten of swingen op Zuid-Afrikaanse muziek. Informatie: 030/2302301.

Dans

Rotterdams onderonsje. De Danscombinatie 2 is een Rotterdams onderonsje, waaraan Scapino Ballet Rotterdam, Dance Works Rotterdam en Conny Janssen Danst meewerken. Ed Wubbe, Ton Simons en Conny Janssen laten drie aspecten van de dans zien, met muziek van Mozart, Shostakovitsj en een collage van zeer uiteenlopende composities. Uden 8/3, Wageningen 9/3, Zwolle 10/3.

Zambracca. Zambracca betekent dienstmeisje in het Ouditaliaans. In het droomhuis van Gabriele d'Annunzio werd de wachtkamer voor ongewenste gasten naar haar vernoemd. In de danskunst van Raz, dansgroep van het Zuiden is Zambracca vooral een ode aan de verbeelding. Hans Tuerlings laat drie dansers het overgangsgebied tussen voelen, vallen en vliegen betreden, op basis van teksten van o.a. Bernini en Nietzsche en met verwijzing naar de diva's van de stille films. Rotterdam 9 en 10/3, Cuyk 13/3, Etten-Leur 14/3, Helmond 15/3.

Marie Chouinard. Vorig jaar ontving de Canadese lichaamskunstenares Marie Chouinard een Bessie-New York Dance & Performance Award voor de tientallen solo's die zij in de afgelopen twintig jaar op haar naam bracht. In de theaterwereld is deze vrouw een begrip: samen met een kleine groep brengt zij waanzinnige maskerades, die aanschurken tegen exhibitionisme, maar altijd beteugeld zijn door erotische esthetiek. Haarlem Stadsschouwburg op 9/3.

Metapolis. Charleroi/Danses - Plan K is een vaste gast in het Amsterdamse Muziektheater. Dit jaar komt Frédéric Flamand met zijn Metapolis-Project 972. Op een uitgebreide muziekcollage en met hulp van de Irakese architecte Zaha Hadid vervolgt Flamand zijn poging om dansers uit het keurslijf van dans en bouwkunst te bevrijden en zelfs de wet van de zwaartekracht te laten ontstijgen. Muziektheater Amsterdam 8 en 9/3.

David Zambrano. 'David Zambrano invites....' is een succesrijke formule gebleken. De choreograaf, performer en docent Zambrano (vooral bekend door zijn ongebruikelijke lessen aan de PARTS opleiding) haalt elke maand twee internationale persoonlijkheden in de danswereld naar de Brakke Grond, Rode Zaal in het Amsterdamse Nes Theater. Na een gesprek (Engels) volgt een dansimprovisatie waarin dansers laten zien wat niet te zeggen is. Dit maal met Marc Tompkins en Frans Poelstra. Rode Zaal Brakke Grond 13/3, 20.30 uur. Tijdig reserveren.

Kleinkunst

Eric van Sauers gaat in zijn voorstelling 'Eric van Sauers...een fijn warm mens' van start met anderhalf uur anekdotes en grappen. Geen pauze, geen rode draad, nauwelijks decor, alleen een man die geboren is om op het podium te staan, aldus de recensente van Trouw. Regie: Koos Terpstra. 8/3 in Theater 't Voorhuys (Emmeloord), 9/3 in De Eendracht (Gemert), 10/3 in Den Durpsherd (Berlicum, Nb), 12 en 13/3 in in Stadsschouwburg (Eindhoven).

Luister Loekoe Yere Kijk is het eerste solo-programma van Howard Komproe, de drijvende kracht achter de stand-up comedy club Fresh Wagon. 8 tm 10/3 in Theater Bellevue (Amsterdam).

Kees Torn. In zijn voorstelling 'Mooie boel' speelt Kees Torn zichzelf. Volgens de recensente van Trouw tovert hij met taal: ,,Opvallende ritmes, mooie klanken en bij Torn blijkt een willekeurig verhaal een gedicht vol rijm en binnenrijm te zijn. Het klinkt compleet ongekunsteld terwijl het op en top kunst is.'' 8 en 9/3 in Schouwburg Arnhem, 13/3 in Theater aan de Schie (Schiedam).

There's no business like show business. Jon van Eerd speelt Irving Berlin, de arme immigrant die uitgroeide tot de godfather van de Amerikaanse lichte muziek 'I'm Dreaming of a White Christmas', maar ook het Amerikaanse volkslied 'God Bless America'. De regie is van John Yost. 8/3 in Schouwburg de Storm (Winterswijk), 9/3 in Theater de Muzeval (Emmen).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden