Passie wint het van de plichtmatigheid

DKC velt recordkampioen Duinwijck in strijd om badmintontitel

De eerste voor DKC of de 25ste voor Duinwijck. Voor beide clubs kleefde er een historisch tintje aan de finale om de nationale badmintontitel. Vol passie en overgave zorgde DKC voor het sportieve hoogtepunt in de 46-jarige geschiedenis van de Haagse club. In de finale werd zaterdag recordkampioen Duinwijck met 5-2 verslagen.

Volkomen terecht, noemde Leonard van Velzen het succes van zijn ploeg. "We zijn het hele seizoen oppermachtig geweest", zei de coach in een tot Haagse feestzaal omgetoverde Bossche Maaspoort. "In de competitie speelden we weliswaar tweemaal gelijk tegen Duinwijck, maar gevoelsmatig waren we een beter en hechter team."

Het groepsgevoel bij DKC vormde de basis voor de triomf van zaterdag op Duinwijck. Er was veel meer interactie tussen de spelers onderling en met de zoals altijd uitbundige en luidruchtige fans uit Den Haag. DKC straalde veel meer de wil uit om te winnen dan Duinwijck, dat de finale bijna plichtmatig afwerkte.

In de competitieduels tussen beide teams ontbraken bij Duinwijck de Finnen Iikka Heino en Anton Kaisti. Dat scheelde in de kas bij de Haarlemse club, die de Scandinaviërs voor de finale wel had laten invliegen. Ze stelden echter teleur, al had Kaisti het excuus dat hij vlak voor de wedstrijd nog bij de kaakchirurg in de stoel zat.

De twee punten voor Duinwijck kwamen op naam van de vrouwen. In het dubbel wonnen Akville Stapusaityte en Alexandra Langley van Alida Chen en Ginny Severien. Voor Severien eindigde de finale helemaal in mineur. Na de verloren single tegen Stapusaityte verliet ze met pijn de baan. Ze 'vierde' de titel op krukken, met een verbonden onderbeen en tranen in de ogen.

Het was de laatste wedstrijd van Severien in het eerste team van DKC. En dat gold ook voor Dennis van Daalen de Jel, die in het dubbel met Michiel Kruijt en in zijn single tegen Heino twee punten voor zijn club binnenhaalde. Met als ultieme doel de landstitel besloten Severien en Van Daalen de Jel vorig seizoen nog een jaar door te gaan. Die missie slaagde zaterdag.

"We hebben met dit hele team naar het kampioenschap toegewerkt", zei Van Velzen, twee jaar geleden nog verliezend coach in de finale tegen Amersfoort. "Er stoppen wat mensen nu, maar dat betekent niet dat we helemaal op nul moeten beginnen. Er zit veel jeugd aan te komen, zeker bij de vrouwen. En bij de mannen hebben we een jong talent waar we veel plezier aan gaan beleven."

Onzeker is of kopman Mark Caljouw DKC trouw blijft. Er was vorig jaar al buitenlandse interesse voor de international, die superieur was tegen Kaisti. Van Velzen: "Mark heeft al een druk internationaal programma. Ik vraag me af of hij zin heeft in nog een drukke agenda bij een buitenlandse club. Ik weet wel dat hij niet naar een andere club in Nederland gaat, want DKC zit in zijn hart."

Ook bij Duinwijck zijn er vraagtekens voor volgend seizoen. De Haarlemse club heeft de sponsoring nog niet rond en bij het uitblijven van een geldschieter zal een aantal selectiespelers zeker vertrekken. "Met zo'n sfeer als vandaag wil iedereen wel sponsor worden", zei coach Rob Ridder. "Maar jammer genoeg is de realiteit anders."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden