Passie + kleine zolder = museum

Het Museumweekend viert vandaag en morgen zijn 30ste verjaardag. Meer dan 400 musea zijn gratis of met korting toegankelijk. Loop eens binnen bij een kleintje.

Ze hebben een passie. Of obsessie, zo u wilt. Door de jaren heen verzamelden ze alles wat los en vast zat. En die verzamelwoede, in combinatie met een te kleine zolder, deed deze vier museumeigenaren besluiten hun verzameling tentoon te stellen. Ze moeten het doen zonder subsidie en sponsors waardoor de locatie vaak moeilijk bereikbaar is, de openingstijden beperkt zijn en u uw museumjaarkaart wel thuis kunt laten.

Maar daar staat tegenover dat u wordt ontvangen door een gepassioneerde conservator, die u met alle liefde vertelt over de verhalen achter de museumstukken. En u maakt kennis met bijzondere voorwerpen waarvan u het bestaan wellicht allang weer vergeten was. En die museumjaarkaart? Met een toegangsprijs van enkele euro's is ook dat verlies te verwaarlozen.

Museumweekend
- Vanwege de 30ste verjaardag van het Museumweekend is het thema dit jaar 'trakteren'.

- Meer dan 400 musea trakteren zaterdag 2 en zondag 3 april op gratis toegang, korting of extra activiteiten.

- Kijk op www.museumweekend.nl om te zien welke musea meedoen.

Stapelgek van puzzelen
De eerste puzzel om het hoofd over te breken is de weg naar het museum toe. Puzzelmuseum Joure ligt diep verborgen op een industrieterrein in het oosten van Friesland. Maar eenmaal binnen wacht een hartelijk welkom van eigenaar Auke Reijenga (51), puzzelfanaat pur sang. Reijenga, in het dagelijks leven leraar op een basisschool, heeft een missie: mensen overtuigen dat puzzelen leuk is. Dat doet hij door een bezoek aan het puzzelmuseum op te leuken met goocheltrucs en gezichtsbedrogspelletjes ("Je moet het een beetje smeuïg maken hè"). Bezoekers kunnen zelf aan de slag met een van de schuifpuzzels, Wirrel Warrels en Solitaire-spelletjes of met een potje Triominos of Mastermind. Intussen knoopt Reijenga een hondje van ballonnen, verklapt de oplossing van die ogenschijnlijk onmogelijke puzzel en jongleert nog eens met wat glimmende kegels ("Eigenlijk ook gewoon puzzelen").

Reijenga neemt zijn bezoekers graag mee naar de afdeling bijzondere puzzels. Met honderd jaar oude tangrammen, braillepuzzels en oud-Hollandse breinbrekers. Tijdens de rondleiding is het verstandig de tijd in de gaten te houden; als het aan Reijenga ligt vertelt hij tot diep in de nacht over de wondere wereld van de puzzels. De puzzelverzamelwoede begon bij Reijenga op zesjarige leeftijd en raakte 'in stroomversnelling' toen hij in 1980 in de ban raakte van de Rubiks-kubus. Daaraan kwam een eind toen de vrouw van Reijenga geen bezoek meer durfde te ontvangen omdat het huis van onder tot boven was volgestouwd met puzzels. Om een idee te krijgen van de schroom van mevrouw Reijenga is het leuk eens een kijkje te nemen in de opslag van het museum en daarna te vragen naar de oppervlakte van het woonhuis.

Voor het gastenboek koos Reijenga losse blaadjes zodat "vervelende reacties gemakkelijk verwijderd kunnen worden". Maar tot nu toe zitten alle blaadjes er nog in: alleen maar enthousiaste reacties.

Puzzels
De Brekken 6-13

8502 TN Joure

0513 41 64 17

www.puzzelmuseum.nl

info@puzzelmuseum.nl

Het museum is alleen te bezoeken op afspraak.

Verzameling van Beatlesfan
Omringd door Beatlesmottenballen, Beatlesvingerhoedjes en Beatlesplakbandrollen klinkt op de achtergrond het vrolijke 'Love me do'. En net als u twijfelt of een bezoek aan het Beatles Museum in Alkmaar wel zo'n goed idee was, komt eigenaar Azing Moltmaker (52) aangelopen.

Als een van de grootste Beatlesfans van Nederland heeft Moltmaker zichzelf tot doel gesteld u na afloop als net zo'n grote fan naar buiten te laten lopen, of toch in ieder geval enthousiaster dan u naar binnen ging.

En de kans is groot dat hem dat nog zal lukken ook. Want bij een wandeling door het museum loopt Moltmaker als een schaduw met u mee om u van bijzondere verhalen te voorzien. Bijvoorbeeld over het officiële platencontract dat ingelijst aan de muur hangt ("Gekocht voor duizend pond en een fles whiskey van een dronken Brit; die baalde vast toen hij weer nuchter was!"), of over de nagemaakte slaapkamer van een jonge Beatlesfan ("De slaapkamer van mijn ex-vrouw") en over de platenspeler met handtekeningen van John en Paul ("Geruild voor een hond").

Hoewel het museum van onder tot boven is volgestouwd met Beatlesspullen, is het slechts tien procent van de totale collectie. En Moltmaker is nog lang niet uitgespaard. Zo snuffelt hij nog geregeld tussen de collecties van collega-Beatlesfans. Op zoek naar dat ene bijzondere collectorsitem. Zoals een origineel toegangskaartje van het legendarische concert in Blokker: "Daar ben ik al jaren naar op zoek".

Met de platen, dvd's en strips die Moltmaker op de benedenverdieping verkoopt, kan hij de kosten van het museum net opbrengen. Want met een toegangsprijs van 2 euro en zonder subsidie of sponsors is jezelf bedruipen nog niet gemakkelijk. Maar Moltmaker heeft het er graag voor over want "iedereen heeft wel iets met de Beatles". Moltmaker helpt u graag uw Beatles-gen te ontdekken.

Beatles
Kanaalkade 28

1811 LP Alkmaar

06 38 30 58 95

www.beatlesmuseum.nl

beatlesfan@planet.nl

Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur of op afspraak.

Het geheim van radiozendamateurs
Wat een radiozendamateur precies doet blijft een beetje een raadsel, maar na een bezoek aan Museum Jan Corver, het museum voor radiozendamateurisme, wordt duidelijk dat het iets te maken heeft met verbindingen leggen, knutselen aan kapotte radio's en morsetelegrafie bestuderen. Er zijn in Nederland in elk geval zo'n 15.000 radiozendamateurs en Cor Moerman (74) is er een van.

Omdat zijn zolder uitpuilde kocht Moerman 12,5 jaar geleden een noodgebouw, plantte dat in zijn achtertuin en plakte er het bord 'Museum Jan Corver' op, vernoemd naar een van de grondleggers van het radiozendamateurisme. Hij vulde het museum met antieke ontvangers, seinsleutels en een origineel morseapparaat waarop bezoekers zelf kunnen proberen een morseboodschap over te brengen.

Wat u zeker moet doen is na afloop van het museumbezoek een kijkje nemen in de opslagloods die Moerman er in de loop van de tijd heeft bijgehuurd. "Geeft een mooie indruk van hoe een hobby uit de hand kan lopen", licht Moerman droogjes toe. Dat is wel een passende omschrijving. Honderden, zo niet duizenden radio's, seinsleutels en ontvangers staan hier in grote stellingkasten opgesteld ("We zijn nog bezig met ordenen"). Met tussen de collectie (allemaal te koop) enkele bijzondere exemplaren. Zoals ontvangertjes die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt door het verzet. Of de 1500 mobiele telefoons die de overheid aanschafte voor de millenniumnacht.

Naast museumrondleidingen vult Moerman zijn dagen door elke ochtend met collega-radioamateurs ("allemaal oude mannen") een gesprekje te houden, via een radioverbinding. De oude-mannen-club komt ook geregeld bij elkaar om in de loods aan radio's te knutselen. Bezoekers zijn van harte welkom. Want uitleggen wat zo leuk is aan radiozendamateurisme kan Moerman niet: "Dat moet je hier zelf maar komen ontdekken."

Radiozendamateurs
Broekkant 1

6021 CR Budel

0495 43 03 42

www.jancover.org

ws19@iae.nl

Geopend op iedere eerste en derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 17.00 uur of op afspraak.

Hulpmiddel werd modeobject
John Lennon droeg er een, Jules Deelder werd er bekend mee en kan iemand Elvis Costello er zon- der een herkennen? De bril als modeobject is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Dat was vroeger wel anders, zo blijkt in het Brilmuseum in Amsterdam. Een overzicht van 700 jaar brilgeschiedenis laat enkele opvallende exemplaren zien. Zoals brillen uit 1300 (vastgeklemd aan een muts), treinbrillen (met extra zijvenstertje tegen opvliegend vuil en gruis) en monocles of eenglazen (oorspronkelijk gebruikt als vergrootglas).

Eigenaresse Mijke Teunissen (42) besloot de brillen die haar vader op zijn reizen verzamelde, tentoon te stellen in een prachtig pand uit de 17de eeuw in een van de sfeervolle 'negen straatjes'.

Wie na het museumbezoek geïnspireerd is geraakt, kan in de brillenwinkel onder het museum een honderd jaar oude bril kopen. Waarbij direct duidelijk wordt dat de brilmode zich door de jaren heen blijft herhalen. Zo vinden de ziekenfondsbrilletjes inmiddels weer gretig aftrek en zijn ook de jaren vijftig-brillen met de haast vierkante glazen en donker montuur, niet aan te slepen.

Brillen
Gasthuismolensteeg 7

1016 AM Amsterdam

020 421 24 14

www.brilmuseumamsterdam.nl

brilmuseum.brillenwinkel@worldmail.nl

Geopend van woensdag tot en met zaterdag van 11.30 tot 17.30 uur.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden