Passen voor de wetenschap

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Universiteitsstad Leuven vraagt wandelaars hun hersens te kraken.

Het is vrijdagmiddag en het geluid van rolkoffertjes rommelt door de straten. Lerend Leuven loopt leeg. De studenten verlaten massaal de colleges en hun kot. Met de vuile was zijn zij op weg naar huis, naar hun ouders. Pas maandagmorgen komt het universitaire leven weer op gang.

Leuven is de oudste universiteitsstad van de Lage Landen. In navolging van steden als Keulen, Parijs en Wenen kwamen hier in 1425 de eerste collegebanken. Boven de grote rivieren volgde Leiden pas in 1575. Bekende knappe koppen als Erasmus en Mercator liepen hier rond.

Het meeste wetenschappelijke denkwerk drong echter niet door tot de gewone mens. Met de wandelroute AHA! WetenStappen zet de universiteit haar denkraam open naar de buitenwereld. Dit gebeurt via 23 panelen met vragen. Die staan bij faculteitsgebouwen en hogescholen in de stad.

Alle vragen zijn opgehangen aan het thema passie. Zo vragen de psychologen zich af of werken leuk is. En hoe zit het nu met die vlinders in onze buik? Of een crime passionnel bestaat, daarvoor moet je weer bij de juristen zijn.

De antwoorden met uitleg staan aan de achterkant van het paneel, soms met een toelichting over het wetenschappelijk onderzoek en de faculteit waar je voor staat.

De route voert langs universiteitsgebouwen, zoals de bibliotheek in neorenaissancistische stijl. Maar schijn bedriegt. De oorspronkelijke universiteitsbibliotheek werd in de Eerste Wereldoorlog platgebrand door de Duitsers, inclusief een flink deel van de waardevolle stukken.

Toen de vrede weerkeerde, kwam er met hulp van de Amerikanen een nieuwe wetenschappelijke bibliotheek, opgetrokken in oude stijl. Het gebouw stond nog geen twee decennia toen de volgende oorlog er korte metten mee maakte, ook weer met de gehele collectie.

Het thema van de wandelroute is niet lukraak gekozen. Het is geënt op de najaarstentoonstelling in het gloednieuwe Museum M: Rogier van der Weyden (1400-1464), de passie van de meester. Deze schilder uit de stroming van de Vlaamse Primitieven bracht menselijke emoties in beeld als geen ander voor hem, bijvoorbeeld in het passieverhaal. Of zijn schilderij ’De kruisafneming’ een meesterwerk genoemd mag worden, daarover mogen we onze hersens breken bij de faculteit letteren.

Over passie gesproken; lopen de Leuvenaren warm voor de heiligverklaring van pater Damiaan? Af te meten aan het aantal vlaggen met zijn beeltenis die er in de stad hangen zou je denken van wel.

Is het toevallig dat de route voert langs de Sint-Antoniuskerk aan het Damiaanplein waar hij begraven ligt, of hebben de routemakers doelbewust bij deze actualiteit aangehaakt? Dat zou niet zo verbazingwekkend zijn, want we hebben het hier wel over een route langs de Katholieke Universiteit Leuven, met kardinaal Daneels aan het hoofd van het bestuur.

Overigens bestaat er 25 kilometer zuidelijker sinds 1970 de Franstalige Université Catholique de Louvain. Gevolg van de taalstrijd. De kwestie ’Leuven Vlaams’ had de taalkundige splitsing van de universiteit als inzet. Het werd een nationaal twistpunt waar in 1968 zelfs het kabinet over is gevallen.

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden