Passen en meten met vier man in een slee

Bobsleeër Van der Zijde: Alles moet kloppen voor medaille in Sotsji

MATTHIJS KEUNING

WINTERBERG - De teamsamenstelling van de viermansbobslee van piloot Edwin van Calker was vooraf zorgvuldig uitgedokterd om de kans op goud in Sotsji zo groot mogelijk te maken, maar dit weekend komt het uitverkoren kwartet pas voor de tweede keer in actie in een officiële wedstrijd. Blessures van Sybren Jansma en daarna Bror van der Zijde blokkeerden de uitgestippelde route naar Sotsji. Vier runs pas ging het team in de verkozen samenstelling naar beneden: twee trainingen en de twee runs in de eerste wereldbekerwedstrijd in Calgary, eind november.

Nu ook Bror van der Zijde is hersteld van zijn blessure, wil het team in de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Winterberg de kracht van de ploeg laten zien. "Edwin heeft al laten zien dat hij goed kan sturen en met de besten mee kan", zegt Van der Zijde in het hotel in Winterberg waar de ploeg dit weekend verblijft. "Nu is het aan ons. We moeten bij de start het verschil maken."

Prioriteit bij Team Van Calker is de viermansbob. Op dat onderdeel is Van Calker zeker van de Spelen, terwijl bij de tweemans nog top tien moet worden gereden voor kwalificatie. "De viermans ligt ons beter," zegt Van der Zijde. "De viermans is een soort vrachtwagen, terwijl de tweemans een sportwagen is. De viermans is logger, de tweemans gevoeliger."

Dat het in de viermans beter gaat ligt volgens Van der Zijde ook aan de personele wisselingen en het niveau van de concurrentie. "Het niveau bij de tweemans is een stuk hoger. De Amerikanen hebben een heel snelle BMW-slee en ook is de nieuwe generatie piloten fysiek een stuk sterker dan de oudere generatie. Daardoor is de start sneller. In de viermans speelt samenspel een grotere rol."

Het team dat door een heuse selectiecommissie van de bobsleebond werd samengesteld bestaat naast piloot Van Calker en Van der Zijde achter hem uit Sybren Jansma op de derde en Arno Klaassen op de vierde positie. Ieder heeft zijn eigen rol. Van der Zijde en Jansma zijn snel in de eerste meters, Klaassen kan de slee op het laatste moment nog extra snelheid meegeven.

Alleen al het zitten in de bobslee is een kunst op zich. Dagelijks traint de ploeg op het zo snel mogelijk in de slee gaan zitten, in stilstand rennend om de start te simuleren. "Alle posities moeten routine worden. Je moet weten waar je je hand legt en je been kwijt kunt. Twee centimeter meer om je voet neer te zetten kan een enorm verschil maken, zeker voor een lang iemand als Sybren. Toch ben je soms tot in bocht twee of drie bezig voor iedereen goed zit."

Als iedereen zit is vooral aerodynamica belangrijk. De vier zitten daarom met het hoofd op de rug van hun voorganger. Van der Zijde mag Van Calker vóór hem juist niet aanraken om hem niet te hinderen bij het sturen.

Ook de reserves van de viermansbob en degenen die bij de tweemans niet in actie hoeven te komen vervullen een belangrijke rol. Zij zorgen ervoor dat de slee op tijd bij de start staat met de juiste ijzers eronder, en staan bij de finish klaar met warme kleren. "Het zijn niet alleen degenen die in de slee zitten die het werk doen, het is het hele team. Dat valt alleen minder op."

Van der Zijde is inmiddels weer fit, maar start om niet te overhaasten in Winterberg alleen in de viermans. In de tweemans neemt Sybren Jansma als remmer plaats achter piloot Edwin van Calker. Na de komende drie wereldbekerwedstrijden (Winterberg, Sankt Moritz en Iglsee) wordt besloten wie in Sotsji als remmer achter Van Calker zit.

De ambitie om in Rusland een medaille te halen is ongewijzigd. "Een medaille is het droomdoel. Daar doen we het voor, dat zeggen we tegen elkaar bij trainingen. In Lake Placid zaten de nummers twee tot negen bij de viermans binnen een tiende van elkaar. Zo klein zijn de verschillen. Alles moet kloppen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden