Paspoortplan VVD is verkeerde route

Het VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani kwam gisteren in een interview met Trouw met een drastisch plan dat volgens hem kan bijdragen aan betere integratie van nieuwkomers in Nederland. Hij meent dat zij niet eerder dan na tien jaar legaal verblijf in ons land recht moeten krijgen op een Nederlands paspoort. De Rijkswet op het Nederlanderschap schrijft nu vijf jaar voor.

De woordvoerder asiel- en integratiezaken van de VVD-Tweede Kamerfractie komt met zijn voorstel terwijl de Eerste Kamer zich binnenkort buigt over een toch al langere wachtperiode voor een paspoort. In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af pas na zeven jaar over de brug te komen met een Nederlands paspoort voor immigranten die dat document wensen.

Azmani doet er nu een forse schep bovenop, al zal hij ook wel beseffen dat het huidige parlementaire debat, mede door toedoen van zijn eigen VVD, zal uitmonden in een verlenging van de naturalisatieperiode tot hooguit zeven jaar, zoals in de coalitie is afgesproken.

Een proefballonetje dus, met het oog op de komende VVD-verkiezingscampagne. Dat neemt niet weg dat de argumenten van Azmani tegen het licht gehouden moeten worden. Het Kamerlid, kind van een Friese moeder en een Marokkaanse vader, geeft terecht hoog op van de noodzaak dat nieuwkomers de Nederlandse taal goed leren spreken en dat zij participeren in de Nederlandse samenleving. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij niet alleen een baan zoeken, maar ook meedoen aan vrijwilligerswerk. Het klinkt redelijk en goed voor alle betrokkenen, maar Azmani slaat ver door als hij de huidige taaleisen voor naturalisatie nog verder wil opschroeven en als hij wil gaan meten hoeveel tijd nieuwkomers besteden aan vrijwilligerstaken en andere participatie in de samenleving.

Pas als nieuwkomers aan al die nieuwe VVD-eisen en -metingen voldoen komen ze, volgens hem pas na tien jaar, in aanmerking voor een Nederlands paspoort. Zo'n zware langdurige paspoortprocedure is goed voor de integratie, redeneert Azmani. Het paspoort als 'hoofdprijs' voor al die inspanningen.

De verdere aanscherping van de route richting Nederlands paspoort is overdreven. Het ligt meer voor de hand dat nieuwkomers juist gestimuleerd worden zich onderdeel van de Nederlandse samenleving te voelen, wanneer ze op tijd die hoofdprijs hebben gekregen. Zoals nu na vijf jaar. De eisen aan het verkrijgen van een paspoort zijn al behoorlijk streng. Het oprekken van de wachttermijn naar zeven of zelfs tien jaar dient geen enkel doel. Deze regeldrift van de liberaal Azmani kan een soepele integratie zelfs in de weg staan.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden