Paspoorten

Er zijn mensen die er van gruwen, ik weet het, maar ik had in het verleden graag een stuk of wat paspoorten gehad, waaronder een Zweeds. Zo kan je nog eens ergens komen. Ooit hadden we bij de redactie buitenland van deze krant een collega die er vier had, waaronder een Duits en een Amerikaans. Hoe hij er aan was gekomen is mij nooit duidelijk geworden, maar collega’s van andere kranten meenden dat hij naast zijn baan bij ons ook nog werkte voor een geheime dienst in het Midden-Oosten. Gezien onze werktijden leek mij dat nogal onmogelijk.

Johan ten Hove

Hoe dan ook, tijdens het bewind van de sjah zat die collega in Iran op zijn Amerikaanse paspoort, maar werd daar met de komst van ayatollah Khomeini uitgegooid, om er tijdens de oorlog tussen Iran en Irak op zijn Duitse paspoort weer heen te gaan. Zelf moest ik toen naar Irak om van die kant de oorlog te verslaan. We zeiden gekscherend tegen elkaar dat we van weerszijden van het front naar elkaar zouden zwaaien.

Het Iraakse leger zat toen een eind op Iraans grondgebied en toen onze groep (een Japanse filmploeg en ik) de grens tussen Iran en Irak passeerde, grapte een van de Iraakse bewakers of begeleiders dat „we onze paspoorten moesten laten zien, behalve die journalist uit Zweden”. Een Zweeds paspoort had ik niet, zeer blond haar wel. Zo iemand moest wel Scandinavisch zijn. Waarmee ik maar wil zeggen dat de Zweden in die contreien misschien wel een streepje voor hebben. En dat dat staatssecretaris Marie Louise Lydia Elisabeth Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van volksgezondheid, welzijn en sport best nog eens van pas kan komen.

Johan ten Hove lezer te Sint Jansklooster

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden