Paspoortdrama voor schaatsers

(Trouw) Beeld ANP
(Trouw)Beeld ANP

De olympische droom van vijf schaatsers dreigt uit te monden in een nachtmerrie. Ze lijken hun Nederlandse nationaliteit kwijt te raken.

Antal Crielaard

De vijf Nederlandse schaatsers die zich door naturalisatie tot Kazach willen plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Vancouver lijken ongewild hun Nederlandse nationaliteit kwijt te raken. De droom die de vijf marathonschaatsers hebben –olympisch goud op de ploegenachtervolging– dreigt daardoor een bizarre wending te krijgen. Inmiddels heeft de vreemdelingenpolitie van Amsterdam bij de Nederlandse schaatsbond documenten opgehaald die aantonen dat de sporters, die zich nauwelijks hebben laten voorlichten, momenteel illegaal in Nederland verblijven.

Een woordvoerder van de politie Amsterdam, waaronder de vreemdelingenpolitie valt, bevestigt het bezoek aan het hoofdkantoor van de schaatsbond. Volgens hem zijn de opgehaalde papieren inmiddels doorgestuurd naar de woonplaatsen van de schaatsers. Volgens de zegsman kunnen de gemeenten de informatie uit de documenten doorvoeren in hun basisadministratie. „Maar het is aan hen om dat uit te zoeken.”

De KNSB kreeg de documenten onlangs van de Kazachse schaatsbond. Als blijkt dat de documenten, met daarop de oer-Hollandse namen van Rob Hadders, Robert Bovenhuis, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld, echt zijn dan hebben de schaatsers momenteel geen geldige verblijfsstatus.

De Nederlandse wet bepaalt dat iemand die vrijwillig van nationaliteit wisselt het recht op het Nederlanderschap verliest. De vijf, van wie Bovenhuis inmiddels is afgehaakt, waren daarvan niet op de hoogte. Hen was voorgehouden dat ze een dubbele nationaliteit konden aanhouden.

Pieter Boelens, hoogleraar immigratierecht aan de universiteit van Leiden, stelt dat daarvan geen sprake kan zijn. „Hun Nederlandse paspoort is op dit moment waardeloos. Als ze geen verblijfsvergunning aanvragen zijn ze illegaal in Nederland. Er zijn uitzonderingsposities waarin iemand een dubbele nationaliteit mag behouden. Die uitzonderingen doen zich hier echter niet voor.”

De schaatsers wisten dat niet. Hadders: „Er is ons door iemand uit Kazachstan verteld dat alles goed zou komen. Daar vertrouw ik op. Natuurlijk had ik dit graag van tevoren geweten. Misschien moet ik het toch eens uitzoeken.”

Bovenhuis verdiepte zich wél in de zaak en zegde zijn medewerking aan het project op. Toen hij onlangs aan de NK afstanden wilde deelnemen, ging dat niet omdat de KNSB er op grond van de Kazachse documenten vanuit gaat dat ook hij Kazach is. Arie Koops, technisch directeur van de KNSB, kon niet anders dan hem weigeren voor de NK: „Voor ons heeft hij een Kazachs paspoort.” Bovenhuis zegt echter nooit een officieel document te hebben getekend.

Dat bevestigt het vermoeden dat met de paspoorten is gerommeld. Diverse bronnen rond de KNSB melden dat de ingangsdatum van de paspoorten niet klopt. De documenten zouden zijn geantidateerd om er zo voor te zorgen dat het vijftal minimaal een jaar Kazach is, een voorwaarde om mee te kunnen doen aan de Spelen, die in februari worden gehouden. Enkele schaatsers hebben eerder gezegd dat de eerste contacten van september dit jaar dateren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden