Paspoort weer middelpunt van discussie

Foto ANP

D66, SP en waarschijnlijk meer partijen willen zo snel mogelijk een integriteitsonderzoek naar het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR). Aanleiding hiervoor zijn de schokkende verklaringen van twee deskundigen. Zij wisten vandaag tijdens een rondetafelgesprek over biometrische paspoorten te vertellen dat het BPR hen tot persona non grata had verklaard, omdat ze te veel kritische kanttekeningen maakten bij de paspoorten.

Het gaat om een voormalig ambtenaar die verantwoordelijk was voor een haalbaarheidsstudie naar toepasbaarheid van biometrie op reisdocumenten, en om een veiligheidsconsulent die bij onderzoeksinstituut TNO heeft gewerkt. Volgens de consulent heeft het BPR zelfs gedreigd dat er geen overleg meer met TNO zou plaatshebben, als hij daarbij betrokken zou zijn. Hij zei ook dat hij tot de orde was geroepen door de leidster van het project Nieuwe Generatie Reisdocumenten, omdat hij op een congres een kritisch verhaal had gehouden, 'terwijl minister Van Boxtel in de zaal zat'.

Het rondetalfelgesprek vond plaats op initiatief van Gerard Schouw van D66, die al onraad rook bij het lezen van het WRR-rappport Happy Landings. 'Dat lijkt wel een detective. Ik dacht: Laten we al die mensen eens uitnodigen.' De diverse deskundigen die aantraden leken geen van allen erg gerust over het biometrische paspoort en de risico's daarvan op het gebied van onder meer veiligheid en privacy. Ook de effectiviteit laat te wensen over.

SP'er Ronald van Raak en Schouw erkenden dat het paspoort door de Kamer is gejast. De parlementariërs leken ook onwetend te worden gehouden Ze klagen dat ze destijds op allerlei vragen gewoon geen antwoord kregen. 'Dat is zeer kwalijk, de Kamer moet de pro's en contra's te horen krijgen', aldus Schouw.

De commissie praat volgende week met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. 'Ik eis dan een onderzoek. En anders kunnen we als Kamer zelf wel een onderzoek laten doen.' Donner had ambtenaren van het BPR geen toestemming gegeven om aan het rondetafelgesprek van vandaag mee te doen.

Wat is een biometrisch paspoort?
Het Nederlands biometrisch paspoort is een paspoort met een flinterdunne RFID-chip, die wordt aangebracht op één van de pagina's. Deze draadloze chip bevat onder andere alle gegevens die op de houderspagina staan weergegeven, aangevuld met extra (niet zichtbare) gegevens, waaronder een tweetal biometrische kenmerken van de houder: een gelaatsscan en twee vingerafdrukken. Een derde biometrisch kenmerk, de irisscan, wordt niet gebruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden