Pasen in Devon zonder toeristen

PLYMOUTH - De Britse toeristenbusiness houdt de adem in: wordt het nog wat met de Pasen? De regering heeft er miljoenen ponden tegenaan gegooid om de Britten over te halen het door mond- en klauwzeer geteisterde platteland 'te steunen'.

door Wils Rebergen

Maar velen hielden het gisteravond voor gezien: twee miljoen vakantiezoekers vlogen naar het buitenland.

De afschrikwekkende beelden van brandende kadavers en berichten dat alles is afgesloten, hebben voor een regen van afzeggingen gezorgd in mkz-gebieden als Cumbria, in het noorden, en Devon, in het zuidwesten. Traditioneel gaan daar veel mensen naartoe voor een korte vakantie met Pasen. Van de boekingen is 75 procent geannuleerd.

,,We hopen dat de inspanningen van de laatste weken voor een ommekeer zorgen. Maar ik geef toe, de verwarring is groot over wat wel en niet kan'', zegt Tim Whitehead, 'verkoper' van Torquay in Devon, het centrum van de 'Engelse Rivièra'. Vooral de veelal kleinschalige toeristenindustrie middenin mkz-gebied vreest harde klappen te krijgen. Sommigen beschouwen het hele seizoen als verloren.

Onder de vluchters was ook de Schotse minister van toerisme. Hij reisde naar Italië, nota bene na een promotietrip naar de VS, waar hij Amerikanen probeerde over te halen toch op vakantie te komen in Schotland. Na de woede-uitbarsting in het eveneens door mkz getroffen Schotland, keerde hij gisteren ijlings terug.

Premier Blair, deze week op bezoek in Devon, hield zich diplomatiek op de vlakte over zijn paasdagen: hij heeft geen tijd voor vakantie. De afgelopen veertien dagen is de Labourleider stad en land afgereisd om te tonen dat Groot-Brittannië open for business is, en dat hij de mkz-crisis in de hand heeft.

Over Blairs aanbod van 50 miljoen steun voor Cumbria en Devon, was de toeristensector minder te spreken. Er zijn ramingen van een economische schade van 17,5 miljard gulden door mkz. Maar er zijn ook stemmen die dat zwaar overdreven noemen. Wat de Britten niet op het platteland uitgeven, besteden ze wel in winkels, attractieparken en steden.

Voor Vera en Bob Jennet is dat geen troost. Zij zien geen kip in hun pension middenin Dartmoor, het grootste open wandelgebied in het zuidwesten. Alle paden zijn afgesloten. En het ministerie van landbouw mag nog zo roepen dat het hoogtepunt van de crisis is bereikt, het ziet er niet naar uit dat de mkz-waarschuwingsborden deze zomer worden verwijderd in Devon en Cumbria.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden