Pas op, die buitenlandse charmeur is alleen uit op China's staatsgeheimen!

Jonge Chinese vrouwen kunnen maar beter uitkijken voor buitenlandse mannen. Voor je het weet immers, hebben die charmante vreemdelingen bijbedoelingen, en blijken ze niet op zoek naar liefde of zelfs maar seks, maar naar China's staatsgeheimen.

Dat althans is een angst van de Chinese overheid, die de 'Nationale Veiligheid Voorlichtingsdag', afgelopen vrijdag, aangreep om de bevolking te waarschuwen voor spionnen. In overheidskantoren, maar ook in bijvoorbeeld de metro van Peking, verschenen posters waarop in een stripje te zien is hoe een bebrilde, roodharige man een (overigens niet erg Chinees ogende) jonge vrouw voor zich weet te winnen.

De man, David, claimt in de strip dat hij een wetenschappelijk onderzoeker is, terwijl hij in werkelijkheid een spion blijkt te zijn. De vrouw, Xiao Li, die voor een overheidspropagandakantoor werkt, laat zich inpakken door Davids complimenten over haar schoonheid, de bloemen waarmee hij komt aanzetten en romantische wandelingetjes in het park. Uiteindelijk deelt ze vertrouwelijke documenten met hem.

Op de laatste tekening zit Xiao Li, handen geboeid, tegenover twee boze agenten die haar vertellen dat ze een 'oppervlakkige kennis van geheimhouding heeft'. Wat de agenten vervolgens met Xiao Li doen, vertelt de strip niet. Maar uit de uitluidende tekst op de poster blijkt dat ze minimaal vijf jaar de cel indraait.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden