Pas naar de pabo na een toelatingstoets

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wie naar de pabo wil, moet in de toekomst eerst een toelatingstoets doen in zes vakken.

Nu al moeten aankomend studenten entreetoetsen in rekenen en taal afleggen. Straks komen daar nog toetsen in Engels, aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde & biologie bij.

Dit is een van de maatregelen die het bestuur van de HBO-raad gaat nemen om de kwaliteit van de pabo's op te krikken. Het bestuur doet dat op voorstel van een commissie onder leiding van oud-onderwijsinspecteur Heim Meijerink.

De pabo's moeten stevig hervormen, zo luidt de boodschap van die commissie in een advies dat ze gisteren uitbracht. En het bestuur van de HBO-raad is het daarmee eens. "Hier hoeven we niet nog een jaar over te discussiëren", zegt bestuurslid Marcel Wintels.

Een van de problemen waarmee pabo's te maken hebben, is het sterk uiteenlopende niveau waarmee studenten aan de pabo beginnen. Wie via het mbo binnenkomt, heeft andere voorkennis dan havisten en vwo'ers. De toelatingstoetsen moeten garanderen dat aankomend studenten minstens het niveau van de derde klas van de havo hebben. In de loop van hun opleiding moeten studenten via landelijke toetsen nogmaals bewijzen dat ze deze schoolvakken beheersen, vindt de commissie-Meijerink.

Maar daarmee zijn de pabo's er nog niet. De afgelopen jaren hebben zij per vak bekeken welk niveau hun studenten moeten halen. Maar al die eisen samen leveren een overladen programma op. "Dat kan zo echt niet", stelt de commissie vast. Maar de lat dan maar wat lager leggen, schaadt de kwaliteit.

Daarom adviseert de commissie de pabo's om een programma op te stellen waarin weliswaar alle vakken aan de orde komen, maar waarin studenten zich slechts in een beperkt deel echt verdiepen. De pabo's mogen zelf bepalen welke keuzes ze studenten daarin geven.

De vakken waarin studenten zich niet echt verdiept hebben, kunnen nog aan bod komen in de eerste jaren dat een leraar voor de klas staat, vindt de commissie. Daarom moeten werkgevers en werknemers landelijk afspraken maken over aanvullende bekwaamheidseisen waaraan beginnende leraren in die periode moeten voldoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden