Pas na de overnames boog DNB zich echt over risico's

Op 26 juli 2006 meldt bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen van SNS Reaal zich aan het Frederiksplein in Amsterdam voor een gesprek met Arnold Schilder, directeur toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Voor het eerst meldt hij daar het voornemen om vastgoedpoot Property Finance over te nemen van ABN Amro. Hoewel DNB dan nog moet beginnen aan het onderzoek voor toestemming voor de overname, voorziet Schilder 'geen reden een verklaring van geen bezwaar te onthouden'.

Het citaat is treffend voor de opstelling van DNB in die jaren. De uiteindelijke toestemming voor overname wordt niet eens door Schilder gezien, maar afgehandeld door degene onder hem: divisiedirecteur Rudi Kleijwegt. In de directievergadering van DNB wordt de overname niet eens besproken.

Na Property Finance gaat het snel met de overnames bij SNS Reaal: in 2007 worden voor 1,75 miljard euro de Nederlandse activiteiten van Axa overgenomen. DNB stemt in, maar constateert dat SNS Reaal eigenlijk al 'tegen de grenzen van zijn groei aanzit'. Maar ook de overname van verzekeraar Zwitserleven à 1,5 miljard euro wordt uiteindelijk in april 2008 zonder voorwaarden goedgekeurd door DNB. Nog geen drie maanden later ziet DNB zich genoodzaakt het toezicht op SNS aan te scherpen: het concern raakte door de overnames door zijn reserves heen. In de jaren daarna zit DNB weliswaar dichter op SNS Reaal, maar echt doorgepakt wordt er niet. De toezichthouder dwingt af dat SNS Reaal om staatssteun vraagt, maar krijgt maar langzaam zicht op de verergerende problemen - in eerste instantie tekorten bij de verzekeraar, later de oplopende verliezen bij de vastgoedtak. Pas eind 2011 wordt echt doorgepakt, zo concludeert de commissie.

Het beeld dat de evaluatiecommissie heeft van toezichthouder DNB schetst, is inmiddels bekend uit eerdere zaken als de ondergang van Icesave of DSB. De toezichthouder stelt vragen, maar vraagt niet door. Er worden wel risico's gesignaleerd maar daar worden geen gevolgen aan verbonden.

Boven alles wordt vertrouwd op het handelen van de financiële instellingen zelf. Beleggersorganisatie VEB onderzoekt naar aanleiding van het onderzoek de mogelijkheden tot het indienen van schadeclaims bij DNB voor de 1,3 miljard euro die beleggers zijn kwijtgeraakt bij de nationalisatie van SNS Reaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden